У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Концепція економічного розвитку туристичних підприємств на промисловій території

В сучасних умовах господарювання  в економіці України є доцільним використання наявних ресурсів промислових територій для розвитку діяльності туристичних підприємств.

Ураховуючи наявність промислових комплексів, богатих природних копалин та унікальних підприємств, промислові території, зокрема Донецька область, володіють значним потенціалом для розвитку діяльності туристичних підприємств.

Результати порівняльного аналізу свідчать, що в Україні взагалі доля послуг з організації подорожувань за 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 рр. становить від 1,0% до 1,2% в загальному обсязі наданих послуг, а в Донецькій області від 0,19% до 0,23%. Такі показники як обсяги з експорту туристичних послуг в Україні змінюються до 125,7%; 144,0%; 60,7%; 127,4%; 119,2%, в Донецькій області – 86,8%; 141,6%; 125,0%; 68,5%; 104,3%, з імпорту туристичних послуг в Україні до 142%; 130,4%; 66,4%; 122,7%. а  в Донецькій області – 140,7%; 145,8%; 104,1%; 134,4%; 109%. Показники, що характеризують туристичні потоки в Україні змінюються до 129,8%; 106,2%; 75,3%; 99,6%; 102,7%, в Донецькій області до 120,9%; 102,2%; 81,0%; 112,9%; 109,9% відповідно по вказаних роках (15, с. 5-18) [додатки Б;Е;Ж;П;Р].

Важливим чинником діяльності туристичних підприємств на промисловій території є розвиток сфери послуг та можливість перерозподілу трудових ресурсів з промислових підприємств. Одночасно туристичні підприємства є самостійними юридичними особами, що здійснюють діяльність по створенню та наданню туристичних послуг з метою отримання доходу та задоволення соціальних потреб туристичного ринку даної промислової території. Дослідження промислових територій та пов’язаних з ними інфраструктури доріг, комунікацій, промислових об’єктів (заводи, фабрики, комбінати, шахти) є базою для розвитку туризму. Обґрунтування нових напрямів розвитку туристичних  підприємств на основі об’єктів індустріальної спадщини, які раніше не залучалися до туризму, і нових сучасних промислових центрів направлено підвищення ефективності туристичної діяльності.

Сучасними авторами вже розглядались питання діяльності туристичних підприємств на промисловій території, розвитку підприємств, прогнозування їх діяльності.

Так український дослідник В.Ф. Данильчук в роботі [110, с.208-210] підкреслює, що передумовами розвитку туристичних підприємств на промисловій території є використання природних, промислових та економічних ресурсів, додержання законодавчих та державних  актів, виявлення напрямів рішення питань стабільної діяльності промислової території та адаптації до її внутрішнього та зовнішнього економічного оточення.

Українські вчені Б.В. Буркинський, М.А. Коваленко в роботі [84, с.271], присвяченій теоретико-методологічним і практичним проблемам розробки та оцінки стратегій розвитку промислового комплексу регіону, відзначають, що «галузеві та територіальні інтереси взаємопов’язані та можуть збігатись повністю, частково, або зовсім не збігатись, вступати в суперечності, причому різні за силою та часом дії. Завдання управління інтересами вимагають вивчення всього спектра галузевих і територіальних інтересів, розробки методології і методів їх раціонального поєднання». Вченими підкреслено, що методологічною основою стратегічного управління розвитком промислового комплексу регіону має бути поєднання концепції інноваційного напряму розвитку, принципів забезпечення економічної безпеки.

Незважаючи на те, що в роботі цих вчених досліджено діяльність промислового комплексу регіону, в ній підкреслено актуальність  кластерних форм інтеграції та необхідність підтримки розвитку підприємництва, до якого належать і туристичні підприємства. Аналіз цієї роботи показує, що туристичні підприємства, як елементи малого підприємництва, безпосередньо справляють вплив на розвиток промислового комплексу регіону, тому результати цього дослідження можуть бути використаними для формулювання теоретично-методичних основ економічного розвитку туристичних підприємств на промисловій території.

В прцесі дослідження діяльності туристичних підприємств та промислової території, важливого значення, за дослідженням українського вченого О.В. Єфремова [134, с. 68-75] набуває посилення екологічної складової в рекреаційній діяльності підкреслюється ще і тим, що в даний час ми ще не розумно використовуємо власний природний рекреаційний потенціал (природні ресурси за допомогою грошової оцінки набувають форми капіталу), який в результаті його експлуатації «в кращому разі» перетворюється на потік рекреаційних послуг.

В роботі українських вчених О.М. Азарян, Ю. Каспаріене, О.А. Іщенко, Г.О. Ворошилової [330, с.23-24] наявність на території значної кількості туристичних аттракторів i розвинена туристична інфраструктура ще не означають припливу значної кількості туристів. Фактично це означає, що в нинішніх умовах господарювання туристична привабливість території залежить не тільки від туристично-рекреаційних ресурсів, а й від конкретних комунікативних стратегій, що застосовуються з метою інформування.

З аналізу наведених робіт слідує, що досліджені в них питання недостатньо розкривають сутність поставленої мети та потребують подальшого обґрунтування. Тому необхідно більш детально розглянути чинники, що  формують передумови економічного розвитку туристичних підприємств на промисловій території.

 

Вся работа доступна по ссылке  http://mydisser.com/ru/catalog/view/15066.html  

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.