У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Структура акціонерних правовідносин

Система або організованість правовідносин розкривається через їх структуру. В теорії права структуру правовідносин визначають через основні елементи і доцільний спосіб зв’язку між ними на підставі юридичних прав, обов’язків, повноважень і відповідальності з приводу соціального блага або забезпечення яких-небудь інтересів [229, c. 348]. О. П. Віхров слушно зауважив, що з приводу правовідношення у наці продовжують зберігатися невирішені питання, немає єдності у трактуванні його поняття, не вдалося прийти до єдиного пояснення структури цього явища, не реалізовані можливості наукового пізнання правовідношення щодо його ролі у механізмі здійснення суб’єктивних прав і виконання відповідних обов’язків тощо [46, c. 16].

У юридичній літературі склалися такі основні підходи до розуміння елементів правовідносин: перший полягає в тому, що до елементів відносять об’єкт, суб’єкт, права та обов’язки суб’єктів [259, c. 202-203]; другий – до елементів включаються лишень права і обов’язки його учасників; суть третього підходу полягає в тому, що до елементів правовідносин не включають об’єкт [249, c. 66-67]. У даному дослідженні будемо розглядати акціонерні правовідносини використовуючи найширший підхід, оскільки це дасть нам змогу найбільш повно розкрити їх особливості. Таким чином, акціонерне правовідношення характеризують, суб’єкти, об’єкти та зміст правовідношення, які мають свої особливості, що обумовлені його правовою природою.

Одне з найбільш дискусійних питань у науці полягає у визначенні об’єкту корпоративних (а, відповідно, і акціонерних) правовідносин.

С. С. Алексєєв зазначав, що об’єктом правовідношення є той предмет навколишнього світу, матеріальне або нематеріальне благо, з приводу якого (стосовно якого) склалося правовідношення [2, с. 72].

  1.  В. Цепов вбачає об’єктом акціонерного правовідношення майно акціонерного товариства у цілому. При цьому, він зазначає, що такий об’єкт має складну структуру, яка може різнитися залежно від категорії та типу акцій [262, с. 83].

В науці висловлена позиція, що корпоративні правовідносини складаються саме щодо створення, діяльності та правового становища господарських товариств, а також відносини, що пов’язані з внутрішньою діяльністю товариства, а також відносини з державно-правового регулювання корпоративної діяльності [118, с. 80]. П. В. Степанов висловив схожу точку зору, що об’єктом корпоративних правовідносин виступає не окрема дія чи сукупність дій товариства, а визначає об’єкт корпоративних правовідносин як внутрішню діяльність товариства та результат такої діяльності [237, с. 37]. З цими визначеннями важко погодитися, оскільки термін діяльність товариства є дуже широким і діяльність може бути пов’язана з будь чим. В даному випадку більш доцільно говорити про організаційну діяльність по відношенню до майна товариства, чи використовувати термін управління.  

  1.  А. Воловик зазначає, що корпоративне управління в системі підприємництва має два об’єкти, а саме: механізм (само) організація підприємства (корпоративний механізм) та власне господарська діяльність [51, с. 59]. І. В. Лукач, не погоджується з цим твердженням, в частині, що корпоративне управління охоплює власне господарську діяльність. Водночас, вона виділяє дві складові об’єкта корпоративних правовідносин, а саме корпоративне управління та корпоративні права [143, с. 128]. Корпоративне управління, на її думку, це система засобів і методів, за допомогою яких учасниками управлінських відносин спрямовується діяльність і здійснюється контроль над корпорацією для досягнення певної господарської мети. Корпоративні права вона визначає як права, що випливають з участі особи в корпорації [143, с. 128].
  2.  Р. Ушницький  в корпоративних правовідносинах виділяє відносини статики та динаміки. Основне корпоративне відношення – це відношення статики, а похідні корпоративні відносини – це відносини динаміки [255, c. 7]. В свою чергу об’єктом статичного корпоративного правовідношення, на його думку, є участь в товаристві [255, с. 16]. Участь в товаристві є матеріальним благом зі всіма властивостями, що належать будь-якому об’єкту права, при цьому воно не має матеріальної оболонки, тому річчю не може бути визнано. Залежно від організаційно-правової форми товариства, участь в останній, як об’єкт права має спеціальні позначення: акція, доля, пай, членство. Корпоративне правовідношення участі в товаристві є абсолютним за своєю природою, існує поряд з іншими абсолютними правовідносинами: речовими та зобов’язальними [255, c. 8]. Д. В. Ломакін теж зазначає, що корпоративні правовідносини виникають з участі (членства), що опосередковують відносини майнової та немайнової участі в діяльності корпорації її членів (учасників) [140, с. 126, 129].

На нашу думку, об’єктом акціонерного правовідношення є участь в акціонерному товаристві, яка оформляється акцією. Участь в акціонерному товаристві включає і право акціонера на управління товариством, отримання певної частки прибутку (дивідендів) та активів у разі ліквідації такого товариства, тобто корпоративні права.

Згідно ст. 167 ГК корпоративними є права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отриманні певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої, відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами. Аналогічною за змістом визначення корпоративних прав знаходимо у ст. 2 Закону України від 17.09.2008 р. «Про акціонерні товариства» [190], а також у ст. 14.1.90 Податкового кодексу України [186], де зазначається, що корпоративні права становлять сукупність майнових і немайнових прав акціонера – власника акцій товариства, які випливають з права власності на акції, що включають право на участь в управлінні акціонерним товариством, отримання дивідендів та активів акціонерного товариства у разі його ліквідації відповідно закону, а також інші права та правомочності, передбачені законом чи статутними документами.

 

Вся работа доступна по ссылке

https://mydisser.com/ru/catalog/view/37278.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.