У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Поняття висвітлення діяльності публічної адміністрації України

Відкритість і прозорість діяльності публічної адміністрації в Україні є найважливішими показниками ефективності її функціонування при реалізації владних повноважень, а також необхідними елементами здійснення постійного та якісного зв'язку між громадянами та органами державної влади і місцевого самоврядування. Для правової та демократичної держави питання про відкритість і прозорість влади є першочерговим. Як випливає з Концепції адміністративної реформи в Україні [1], метою адміністративної реформи є поетапне створення такої системи публічного управління, яка буде прозорою і відкритою. Визначені у Концепції заходи реформування ґрунтуються на вироблених світовою практикою принципових засадах функціонування виконавчої влади у демократичній, соціальній, правовій державі, серед яких ключове значення мають такі принципи як ефективність, відкритість та доброчесності в роботі уряду та інших органів виконавчої влади. Інформаційна відкритість влади дозволяє громадянам отримувати адекватне уявлення і формувати критичні судження про стан українського суспільства та органи публічної влади, зміцнює дієвість і ефективність громадського контролю за діяльністю публічної адміністрації. Інформаційна прозорість її діяльності покликана забезпечити реальну доступність для населення інформації про прийняті ними рішення, про їхню поточну діяльність та плани роботи на найближче та перспективне майбутнє. Відкритість носить соціально-комунікативний характер, а прозорість – функціональний, що сприяє оптимізації регулятивних процесів у країні.

Втілення принципів відкритості та прозорості публічної адміністрації безпосередньо пов'язане з діяльністю держави по запобіганню корупції, а запровадження розглядуваних механізмів в систему органів влади та реальне їх забезпечення можна розглядати в якості однієї з форм протидії корупції. Реалізація такого напрямку є особливо актуальною, враховуючи, що введення механізмів протидії корупції в діяльності публічної адміністрації – одне із головних завдань сьогодення.

На прямий взаємозв’язок між свободою інформації та рівнем корупції неодноразово звертається увага в засобах масової інформації. Крім цього, прозорість і відкритість державних органів є невід'ємними ознаками їхньої демократичності. Право на участь в управлінні справами держави входить до числа основних політичних прав і свобод громадян України. У сучасному суспільстві саме існування гарантій і реальне використання політичних прав і свобод є показником правової та демократичної держави. У свою чергу, право на інформацію про рішення органів державної влади та органів місцевого самоврядування – одне з основних і невід'ємних прав людини. Ґрунтуючись на знанні того, як у тому чи іншому суспільстві юридично оформлено і захищається право людини на інформацію про рішення органів публічної влади, можна судити про ступінь демократичності даного суспільства. Правове регулювання відносин, пов'язаних з доступом громадян та організацій до інформації про діяльність органів державної влади, ґрунтується на положеннях Конституції України, де передбачено, що кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір (ст. 34), звертатися особисто, а також направляти індивідуальні та колективні звернення до державних органів та органів місцевого самоврядування (ст. 40); на вільний доступ до інформації про стан довкілля (ст. 50) тощо.

Таким чином, отримуючи інформацію про діяльність публічної адміністрації та звертаючись за нею, громадяни реалізують своє конституційне право, а на органи державної влади та органи місцевого самоврядування покладено обов'язок з її надання, в тому числі шляхом висвітлення у засобах масової інформації. Принцип свободи пошуку, отримання та поширення інформації, закріплений у Конституції України, відтворює  аналогічну норму ст. 19 Загальної декларації прав людини 1948 р.  та є базовим законом, що гарантує доступ громадян до інформації про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

 

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/546107.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.