У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Теоретичні засади юридичного тлумачення

процесі діяльності з тлумачення відбувається відображення фактів об’єктивної дійсності і, отже, їх пізнання, що є її інтелектуальною стороною,

 

яка характеризується також тим, що інтерпретатором не застосовується механічний підхід, а відбувається процес усвідомлення наданої правом можливості тлумачення. Відтак саме у процесі тлумачення, як інтелектуальної діяльності, відбувається як безпосереднє встановлення змісту правових приписів у певній ситуації, так і їх розгорнуті подальші роз’яснення, які можуть супроводжуватися прийняттям правотлумачного акта.

 

Намір суб’єкта тлумачення здійснити певну діяльність з тлумачення норм права, відповідно до прийнятого ним рішенням, незалежно від волі інших осіб є вольовою стороною тлумачення. Воля у процесі тлумачення є формою певного виразу потреб та інтересів у праві. Отже, тлумачення як діяльність включає в себе інтелектуальний і вольовий аспекти, базовими складовими яких у праві є «інтерес» і «воля».

 

Можна погодитися з тим, що тлумачення необхідно розглядати як форму інтелектуально-вольової діяльності, яка зможе відображати, з одного боку, внутрішній пізнавальний розумовий процес, що полягає в системному з’ясуванні й роз’ясненні сенсу норм права, аналітичному встановленні їх змісту, а з іншого це зовнішнє вираження такої діяльності. Тлумачення охоплює весь механізм правового регулювання з одночасним виходом за межі винятково застосування і реалізації правових норм.

 

105

 

Тлумачення права спирається на певні принципи, якими потрібно керуватися у своїй діяльності як суб’єктам наукового тлумачення права, так і тлумачення, безпосередньо пов’язаного з його реалізацією [106, с.78-86].

 

Як зазначалося вище, теза про те, що об’єктом тлумачення норм права є воля суб’єкта правотворчості, матеріалізована в тексті норми права [87, с.177], методологічно застаріла.

 

Саме тому метою тлумачення у праві є правильне, точне й однакове розуміння і застосування відповідних приписів, виявлення їх сутності. Вважається, що тлумачення не вносить поправок і доповнень, воно покликане пояснювати й уточнювати сформульоване правило чи положення. І тут важливо правильно витлумачити норму для її ефективного застосування і не підмінити цим правотворчий процес.

 

Разом з тим зведення процесу тлумачення виключно до розкриття і з’ясування безпосереднього сенсу норм може поставити суд у ситуацію, коли відсутність конкретної норми позбавить можливості врегулювати спірні правовідносини. Саме тому істотним для правозастосування, а отже, і для процесу тлумачення є творчий компонент логічного розвитку тлумачних норм.

 

Для розуміння тлумачення у праві доцільним буде вказати перелік його завдань, наведених М.М. Садовським, зокрема: встановлення змісту та форми вираження правових приписів; визначення їх мети та соціальної спрямованості; встановлення місця у правовому акті, галузі, системі права, меж дії правових приписів; встановлення суспільно-політичних обставин їх прийняття, умов, у яких відбувається тлумачення; виявлення та усунення прогалин, колізій, помилок та інших недоліків у правових приписах та юридичній практиці; оцінка правових приписів; їх роз’яснення іншим адресатам; уточнення, конкретизація та деталізація правових приписів тощо [446, с.28].

 

Якщо говорити про мету тлумачення, то, наприклад, Т.В. Дружиніна-Сендецька визначає її як «переклад» значення норми права на мову конкретніших висловів, розкриття її змісту в ґрунтовних положеннях, наближених до конкретних ситуацій, коли вони не викликали б сумніву

106

 

стосовно цих ситуацій щодо норми права, яка тлумачиться, й полегшували б її застосування, а не просто з’ясування смислу норми. Вона висловлює думку, що

 

демократичній правовій державі система права повинна орієнтуватися на ідею справедливості, тому метою тлумачення законів має бути прийняття справедливого рішення [149, с.8].

 

Доповнити вищевказане можна також висловлюванням з цього приводу О.В. Капліної, яка зазначає, що «результатом тлумачення повинна бути ясність і визначеність норми права, тобто отримання такого знання правозастосувачем,

 

яке виключає будь-які сумніви щодо співвідношення «букви» і «духу» закону, двозначності в одержаних висновках» [193, с.223].

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/540238.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.