У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Психологічні особливості внутрішньоособистісних конфліктів майбутніх психологів

В емпіричному дослідженні взяли участь студенти 1-го та 4-го курсів, що дозволило з’ясувати динаміку прояву внутрішніх конфліктів майбутніх психологів.

  Аналіз результатів анкетування і висловлювань студентів  дозволив нам зробити наступні висновки :

 на запитання: «Чи доводилося Вам переживати внутрішні конфлікти?», досліджувані розподілились за відсотками (Додаток А).

  Лише 55% студентів-психологів першого курсу вважають, що вони переживали внутрішній конфлікт. До четвертого курсу даний показник зростає на 27%, що пов’язано з тим, що студенти-першокурсники не до кінця усвідомлюють поняття внутрішнього конфлікту, особливості його прояву та переживання. Це підтверджує те, що 35% досліджуваних першого курсу важко диференціювати стан переживання внутрішнього конфлікту, в той час як до четвертого курсу цей показник зменшується на 22%.

«Як часто особисто Вам доводиться переживати внутрішній конфлікт?»

       26% студентів-першокурсників вважають, що переживають внутрішній конфлікт у виняткових випадках, до четвертого курсу даний показник зменшується на 10%. Водночас на 20% зростає показник частого переживання внутрішнього конфлікту з різних причин. Звернемо також увагу на те, що до четвертого курсу збільшується ступінь усвідомленості причин виникнення внутрішнього конфлікту.

 «Як особисто Ви переживаєте внутрішній конфлікт?»

           Як свідчать результати дослідження, особливих відмінностей у відповідях на це запитання між студентами першого та четвертого курсів не спостерігається, хоча  досліджувані першого курсу вважають, що вони менш емоційно сприймають і переживають внутрішній конфлікт. На нашу думку, це є наслідком наявності захисних механізмів.

«Що Ви відчуваєте при внутрішньому конфлікті?»

      Аналіз відповідей на дане запитання дозволяє простежити особливості переживання внутрішніх конфліктів студентами-психологами. Так, порівняно з першим курсом, до четвертого при наявності внутрішнього конфлікту на 11%  зростає переживання стану тривоги, на 11% збільшується переживання невпевненості у собі, на 12% усвідомлення власної некомпетентності і на 16% зростає відчуття фізичного дискомфорту, тривале переживання якого, в свою чергу, може спровокувати появу психосоматичних симптомів. Разом з тим зменшується показник «відчуження від світу». Ми припускаємо, що це може бути пов’язано з тим, що до четвертого курсу збільшується рівень відповідальності особистості за те, що відбувається в її житті. Вона не намагається звинуватити оточуючих у тому, що з нею відбувається, не відгороджується від оточуючих, поринаючи у свій внутрішній світ переживань, а шукає шляхи подолання внутрішнього дискомфорту.

 

Вся работа доступна по ссылке https://mydisser.com/ru/catalog/view/40839.html

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.