У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЗБАЛАНСОВАНІСТЬ ЯК МЕТОД УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОВІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ (НА МАТЕРІАЛАХ ХЛІБОПЕКАРНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ)
Количество страниц 250
ВУЗ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
Год сдачи 2010
Содержание ВСТУП
РОЗДІЛ 1. Теорія економічної збалансованості з позиції управління підприємств
1.1. Економічна збалансованість з позиції теорії управління прибутковістю.
1.2. Управління витратами та доходами підприємств – складова економічної збалансованості.
1.3. Бюджетування – інструмент управління досягнення прибутковості підприємств.
Висновки до першого розділу
РОЗДІЛ 2. Стан ефективності діяльності підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості
2.1. Баланс виробництва і споживання хліба та хлібобулочних виробів в Україні.
2.2. Аналіз складу доходів і витрат підприємств хлібопекарної промисловості.
2.3. Прибутковість підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості.
Висновки до другого розділу
РОЗДІЛ 3. Концептуальний підхід до моделювання управління прибутковістю підприємств з позиції економічної збалансованості
3.1. Методика управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості з позиції досягнення економічної збалансованості.
3.2. Моделювання прибутковості підприємств з використанням матричного методу.
3.3. Прогноз евристичних зон прибутковості підприємств з урахуванням досягнутого рівня показника її комплексної оцінки.
Висновки до третього розділу
ВИСНОВКИ
ДОДАТКИ
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ


Вступ

Актуальність теми дисертаційного дослідження обумовлена невирішеністю теоретичних, науково-методичних і практичних проблем пов’язаних з управлінням прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості в умовах динамічного розвитку економіки з позиції економічної збалансованості.
Значущість цього наукового завдання зумовлена тим, що велика кількість вітчизняних підприємств більшості галузей економіки, а особливо харчової промисловості, знаходяться у скрутному фінансовому становищі, що свідчить про неефективний, незбалансований розвиток підприємств і вимагає пошуку можливих шляхів подолання кризового стану і створення умов для досягнення збалансованого розвитку всіх суб’єктів господарювання. Це питання обумовило потребу розробки концепції управління прибутковістю підприємств, з позиції досягнення економічної збалансованості, моделей та методики визначення порогів прибуткового розвитку підприємств, оскільки трансформація економічної системи зумовлює необхідність переосмислення теоретичних і методичних підходів до управління підприємствами.
Значний науковий внесок у дослідження теоретичних проблем управління збалансованим прибутковим розвитком підприємств зробили західні економісти І. Ансофф, П. Доль, П. Друккер, А. Томпсон, А. Стрікленд, Д. Нортон, Р. Каплан, П. Нівен. Серед сучасних вітчизняних дослідників слід відзначити О.Б. Бутнік-Сіверського, М.Й. Маліка, О.В. Герасименко, Н.П. Гончарову, І.В. Дем’яненко, А.О. Заїнчковського, Б.А. Карпінського, М.Г. Чумаченка та інших.
Разом з цим, опрацювання різного роду спеціальних за даною тематикою джерел, засвідчило, що питання, пов’язані з управлінням прибутковістю підприємницької діяльності, мають простір для подальшого розгортання досліджень, як в науковому так і організаційно-практичному аспектах.
Подальше поглиблення наукового дослідження пов'язане з пошуком нових шляхів управління прибутковістю підприємств з позиції економічної збалансованості за умов динамічного зовнішнього середовища, а також недостатнім рівнем розробленості відповідної проблематики у вітчизняній науці, на що і спрямоване представлене дослідження. Саме це обумовило вибір теми дисертаційної роботи, визначило її мету, завдання і структуру дослідження.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.
Дисертаційне дослідження виконане в межах наукової теми Національного університету харчових технологій «Розроблення економічного механізму функціонування підприємств харчової промисловості та перероблення сільськогосподарської сировини» (номер державної реєстрації 0107U000475). Автором досліджено проблему взаємозв'язку економічної збалансованості діяльності підприємств з прибутковістю їх діяльності.
Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка теоретико-методичних і практичних засад збалансованого управління прибутковістю підприємств в умовах мінливої кон’юнктури ринку.
Відповідно до мети дослідження у дисертаційній роботі поставлено та вирішено такі науково-методичні та практичні завдання:
- поглиблено базові положення теорії управління підприємствами, а саме визначено сутність економічної збалансованості, як методу управління прибутковістю підприємств;
- встановлено взаємозв’язок між економічною збалансованістю підприємств і прибутковістю їх діяльності з використанням методів управління витратами та доходами підприємств і бюджетування;
- здійснено оцінку ефективності діяльності підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості;
- визначено складові економічної збалансованості та сформовано систему показників оцінки прибутковості на їх основі;
- розроблено методику оцінки, вимірювання та аналізу прибутковості підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості ;
- розроблено методику прогнозування прибутковості підприємств на основі дослідження економічної збалансованості;
- здійснено прогноз евристичних зон прибутковості підприємств хлібопекарної промисловості з позиції досягнення економічної збалансованості.
Об’єктом дослідження є процеси управління розвитком підприємств в сучасних умовах господарювання.
Предметом дослідження є теоретико-методичні та прикладні засади управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості та методичне забезпечення економічної збалансованості їх розвитку.
Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань у дисертаційній роботі використано загальнонаукові методи дослідження: системний аналіз, конкретизація та метод створення теорії – для теоретичного узагальнення результатів наукових досліджень, розробок і пропозицій, знаходження загальних закономірностей з обраної теми; статистичного аналізу, індукції, дедукції та економіко-математичні методи – для оцінки економічної стійкості та ефективності діяльності підприємств хлібопекарної промисловості; метод спостереження, гіпотетичний метод та моделювання – для апробацій, обґрунтування результатів дослідження.
Інформаційними джерелами дослідження стали законодавчі та нормативно-правові акти, що регламентують діяльність підприємств України, наукові праці вітчизняних і закордонних вчених з проблем управління прибутковістю підприємств, матеріали Державного комітету статистики України, первинні матеріали підприємств хлібопекарної промисловості м. Києва, матеріали науково-практичних конференцій і періодичних видань з досліджуваної тематики.
Наукова новизна одержаних результатів. У дослідженні виконано теоретичне та методичне обґрунтування управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості на основі економічної збалансованості, що дозволило одержати теоретичні і практичні результати, які містять наукову новизну та виносяться на захист, зокрема:


вперше:
- розроблено та запропоновано для практичного використання методику управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості з позиції досягнення економічної збалансованості, яка ґрунтується на комплексній оцінці прибутковості підприємств хлібопекарної промисловості з залученням показників оцінки фінансово-економічного стану підприємств та матриць її одиничних оцінок, що дозволяє визначити межу до якої можна зменшити витрати за одночасного збільшення прибутку, збереження якості продукції;
удосконалено:
- методичні підходи до калькулювання витрат та встановлення зв’язку між методами управлінням витратами і величиною прибутку підприємств з використанням прогнозування виробничих витрат згідно перспектив розвитку підприємств;
- методичні підходи до бюджетування як управлінської технології економічного збалансованого розвитку підприємств з урахуванням класифікації бюджетів підприємств;
дістало подальшого розвитку:
- понятійно-категоріальний апарат теорії управління діяльністю підприємств, що стосується поняття «економічна збалансованість діяльності підприємства», «порогів прибутковості підприємств з позиції економічної збалансованості», що дозволило визначити критерії прибутковості підприємств та запропонувати методику прогнозування прибутковості підприємств з урахуванням обрання подальшої стратегії їх розвитку;
- система управління витратами підприємства, яка забезпечує досягнення економічної збалансованості прибутковості підприємств;
- факторна модель прибутковості підприємств хлібопекарної промисловості в релевантному періоді та оцінка ефективності діяльності підприємств на основі матричного методу, та з врахуванням їх економічної рентабельності.
Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення, викладені автором, доведено до рівня методичної розробки та практичних рекомендацій, створюють базу для подальшого збагачення теорії і практики управління прибутковістю підприємств харчової промисловості. Викладені методичні розробки можуть бути основою оцінки ефективності діяльності підприємств харчової промисловості, а саме їх прибутковості з позиції економічної збалансованості.
Окремі положення дисертації знайшли практичне застосування. Зокрема, пропозиції автора дисертаційного дослідження схвалені та рекомендовані до використання при оцінці і плануванні діяльності дочірніх підприємств ВАТ «Київхліб» «Хлібокомбінат № 1» (довідка № 01-09/1332 від 18.10.2006 р.) (додаток Н), «Хлібокомбінат № 6» (довідка № 04-22/130 від 04.06.2007 р.) (додаток П), «Хлібокомбінат № 2» (довідка № 01-765 від 5.09.2007 р.) (додаток Р), «Хлібокомбінат № 10» (довідка № 8-27/68 від 14.09.2007 р.) (додаток С).
Результати дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі кафедри економіки, обліку та фінансів Інституту післядипломної освіти Національного університету харчових технологій (довідка від 7.09.2007 р.) (додаток Т).
Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, у якій викладено авторський підхід до вирішення важливого наукового завдання – управління прибутковістю підприємств з позиції економічної збалансованості в довгостроковому періоді. Наукові положення, висновки та рекомендації, що виносяться на захист (теоретичні і практичні аспекти), одержані автором самостійно і є його особистим внеском в економічну науку.
Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційного дослідження оприлюднені та пройшли апробацію у доповідях і виступах на наступних наукових та науково-практичних конференціях: ІІ всеукраїнській науково-практичній конференції «Економіка підприємства: проблеми теорії та практики» (м. Дніпропетровськ, 2004 р.); 70-ій науковій конференції молодих вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у ХХІ столітті» (м. Київ, 2004 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції «Організаційно-правові та фінансово-економічні проблеми адаптації підприємств АПК до ринкових умов господарювання та шляхи їх вирішення» (м. Київ, 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції «Управління організаційно-технічними та фінансово-економічними змінами на промислових підприємствах» (м. Київ, 2006 р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми економіки підприємств в умовах сталого розвитку» (м. Київ, 2007 р.).
Публікації. Основні наукові положення, висновки і результати дисертаційного дослідження викладено у 12 наукових працях загальним обсягом 2,86 друк. арк., з яких 5 (4 одноосібних та 1 у співавторстві – обсягом 1,99 друк. арк.) статей опубліковано у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,1 друк. арк.; в інших виданнях - 7 наукових праць обсягом 0,76 друк. арк.
Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел (193 найменування) і 16 додатків. Обсяг основного тексту дисертації становить 164 сторінки, у тому числі 17 рисунків, 50 таблиць, 1 схема.
Список литературы ВИСНОВКИ

На підставі виконаного дослідження здійснено пошук нових шляхів управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості. Дисертаційна робота поглиблює теорію управління підприємствами з позиції економічної збалансованості на основі моделювання прибутковості підприємств з використання матричного методу, прогнозування евристичних зон прибутковості з урахуванням досягнутого рівня розвитку, комплексної оцінки ефективності діяльності та містить пропозиції стосовно подальшої стратегії розвитку підприємств хлібопекарної промисловості.
Виконане дослідження дозволило зробити ряд висновків теоретичного, методичного та практичного характеру, основні з яких зводяться до наступного:
1. Сутність економічної збалансованості полягає в тому, що на її основі здійснюється пошук ефективних методів управління прибутковістю підприємств, що пояснюється, перш за все, збитковістю підприємств харчової промисловості, значними обсягами дебіторської і кредиторської заборгованості, неспроможністю вчасно і ефективно реагувати на зміни внутрішнього і зовнішнього середовища. Автором виділено основні підходи до розкриття змісту категорії економічної збалансованості і, не погоджуючись розглядати збалансованість лише як властивість економічної системи, запропоновано авторське визначення економічної збалансованості діяльності підприємств в умовах ринкової економіки, як процесу, що є умовою здатності підприємства пристосовуватись до змін внутрішнього і зовнішнього середовища, не втрачаючи при цьому фінансової, економічної та іншої стійкості і незалежності, тобто запропоновано розглядати економічну збалансованість, як метод управління прибутковістю підприємств.
2. За результатами дослідження визначено факторні показники (важелі) економічної збалансованості розвитку виробничої системи та сформовано систему показників оцінки економічної збалансованості господарської діяльності підприємств та критерії їх прибутковості. На цій основі запропоновано модель управління прибутковістю підприємств з позиції економічної збалансованості. Автором доведено, що економічна збалансованість виступає методом управління розвитком підприємств, який дозволяє забезпечити регулювання прибутковості господарської діяльності підприємств, їх стабільний розвиток в короткостроковому та довгостроковому періодах.
3. Дослідження теоретико-методичних підходів управління витратами підприємств і їх впливу на кінцевий фінансовий результат обґрунтовує теорію управління витратами підприємств як методичної складової економічної збалансованості, як інструменту досягнення її в довгостроковому періоді. На цій основі розглянуто сутність і принципи бюджетування, як інструменту управління досягнення прибутковості підприємств, що дозволило розробити узагальнену класифікацію бюджетів підприємств і довести важливість використання принципів і методів бюджетування для визначення обсягів виробництва і реалізації продукції, складу і обсягу витрат, забезпечення покриття цих витрат фінансовими результатами. На методичному рівні удосконалено схему формування бюджету фінансових результатів підприємства та визначено етапи аналізу відхилень фактичних даних від бюджетних. В основі моделі розрахунків відхилень покладено мультиплікативний зв'язок факторів, що є складовими критеріїв оптимізації фінансового стану підприємства.
4. За результатами аналізу виробництва і споживання хліба в Україні видно, що підприємства хлібопекарної промисловості, жорстко конкуруючи між собою, повністю забезпечують населення країни даним видом продукту. Встановлений обернений середній кореляційний зв'язок між споживанням хлібопродуктів і рівнем середньої заробітної плати по Україні засвідчив, що зростання заробітної плати по Україні не призводить до зростання споживання хлібопродуктів, навпаки, дослідження показали, що обсяг споживання має тенденцію до зниження, що вимагає від виробників пошуку шляхів утримання і росту прибутковості їх діяльності не за рахунок нарощування обсягів виробництва, а за рахунок збалансованого управління розвитком діяльності підприємств. Доведено, що підприємствам хлібопекарної промисловості в першочерговому порядку необхідно спрямувати свої зусилля на переоснащення хлібокомбінатів та зниження витрат на виробництво продукції.
5. З метою управління економічною збалансованістю розвитку підприємств запропоновано методичний підхід до регулювання економічної рентабельності підприємства через вплив на такі її складові як комерційна маржа і коефіцієнт трансформації, що дозволяє, з використанням математичного апарату, сформувати зони прибутковості підприємств і здійснити моделювання поведінки підприємства з врахуванням впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища таким чином, щоб уникнути потрапляння підприємств в небезпечну зону прибутковості.
6. Вихідним етапом досягнення економічної збалансованості розвитку є планування і прогнозування господарської діяльності підприємств хлібопекарної промисловості, яке повинно орієнтуватися на ринкову кон'юнктуру, врахувати ймовірність настання певних подій і водночас розроблення моделі поведінки підприємств за зміни ситуації з матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами. На підставі цього автором розроблено методику управління прибутковістю підприємств хлібопекарної промисловості з позиції досягнення економічної збалансованості розвитку, яка ґрунтується на функціонально-вартісному аналізі діяльності за всіма напрямками (блоками матриці) та дозволяє визначити межу до якої можна зменшити витрати за одночасного збільшення прибутку, збереження якості й обсягу виробництва продукції. Результати практичного застосування підтверджують доцільність і практичність методики управління прибутковістю, так як вона ґрунтується на противитратному ресурсному підході.
7. З методологічної точки зору достатньо глибоку діагностику ефективності діяльності підприємств і можливість прогнозування їх прибутковості надає застосування математичних методів. Запропонована автором методика кількісної оцінки економічної збалансованості прибутковості підприємств, за якою визначається відповідний кількісний інтегральний показник для узагальненої оцінки стану явищ, шляхом виміру його за допомогою комплексу окремих показників, характеризує окремі напрямки розвитку (блочні оцінки) підприємств. Визначено, що ланкою, яка пов'язує прибутковість діяльності підприємств і їх збалансований розвиток в довгостроковому періоді виступає факторна система, яка забезпечує прямий і обернений причинно-наслідковий зв'язок між ними. За результатами практичних розрахунків, враховуючи особливості та тенденції розвитку галузі, побудовано алгоритм визначення порогів економічного збалансованого розвитку підприємств хлібопекарної промисловості в релевантному періоді, що дозволяє ідентифікувати як фактичний так і прогнозний стан прибутковості підприємств за допомогою формування інтегрального показника прибутковості. Як наслідок, з'являється можливість розробки реальних альтернативних варіантів розвитку підприємств в довгостроковому періоді.
8. Запропонована факторна модель прибутковості підприємств хлібопекарної промисловості з позиції економічної збалансованості розвитку, яка враховує загальні властивості системного підходу до моделювання об'єктів, є емпірично-функціональною, представлена у вигляді матриці і є моделлю структури, оскільки вивчає взаємозв'язок елементів всередині системи. На цій основі побудовано матрицю оцінки ефективності діяльності підприємств хлібопекарної промисловості та запропоновано рекомендації до обрання стратегії розвитку підприємств галузі на основі визначеного діапазону прибутковості, що дозволяє визначитись з концепцією діяльності кожного окремого підприємства галузі, обґрунтуванням вибору ринків, конкурентних переваг, структурних змін, інвестицій, інновацій, витрат і цін, продуктів та орієнтирів на зовнішньоекономічну діяльність.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Господарський Кодекс України від 16.01.2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 18. – 144 с.
2. Закон України « Про оподаткування прибутку підприємств» від 22 травня 1997 р. за № 283/97 (із змінами та доповненнями) // Баланс. – 2004. - № 32. – С. 17-72.
3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати» (затв. наказом Мінфіну України від 21.06.1999 р. № 397) // Все про бухгалтерський облік. – 2000. - № 86. – С. 26-29.
4. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» (затв. наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92) // Все про бухгалтерський облік. – 2000. - № 86. – С. 27-30.
5. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» (затв. наказом Мінфіну України від 18.10.99 р. № 242) // Все про бухгалтерський облік. – 2000. - № 86. – С. 31-33.
6. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 12 «Фінансові інвестиції» (затв. наказом Мінфіну України від 26.04.2000 р. № 91) // Все про бухгалтерський облік. – 2001. - № 8. – С. 10-13.
7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 «Дохід» (затв. наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 290) // Баланс. – 2003. - № 5. – С. 40-42.
8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 «Витрати» (затв. наказом Мінфіну України від 31.12.99 р. № 318) // Баланс. – 2003. - № 5. – С. 42-47.
9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток» (затв. наказом Мінфіну України від 28.12.2000 р. № 353) // Все про бухгалтерський облік. – 2000. - № 86. – С. 39-42.
10. Ансофф И. Новая корпоративная стратегия / Пер. с англ. С. Жильцов. – СПб: Питер, 1999. – 416 с.
11. Антонюк Л.Л., Поручник А.М., Савчук В.С. Інновації: теорія, механізм розробки та комерціалізації: монографія. – К.: КНЕУ, 2003. – 394 с.
12. Артус М.М. Фінансовий механізм в умовах ринкової економіки // Фінанси України. – 2005. - № 5. – С. 54-59.
13. Баб’як Н.Д. Вплив амортизаційних відрахувань на результати фінансово-господарської діяльності підприємств // Фінанси України. – 2001. - № 11. - С. 34 – 39.
14. Бабо А. Прибыль. / Пер. с фр. Е.П. Островской. – 4-е изд., испр. – М.: Издат. Группа «Прогресс», «Универсал», 1993. – 175 с.
15. Бєлік В. Вітчизняна універсальна лінія з виготовлення хліба та хлібобулочних виробів // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2006. – № 1. – С. 29–31.
16. Білик М. Д. Бюджетування у системі фінансового планування // Фінанси України. – 2003. - № 3. - С. 97-109.
17. Билык Н. Анализ финансовой стабильности и устойчивости предприятия // Справочник экономиста. - 2004. - № 1. - С. 53–59.
18. Білобловський С.В. Ціноутворення як складовий елемент системи управління підприємством // Економіка, фінанси, право. Щомісячний інформаційно-аналітичний журнал. – 2003. - № 9. – С. 13-17.
19. Білоусова І. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. – № 5. – С. 30–34.
20. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: В 2 т. – 2–е изд., перераб. и доп. – К.: Эльга, Ника–Центр, 2004. – Т.1. - 624 с.
21. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: В 2 т. – 2–е изд., перераб. и доп. – К.: Эльга, Ника–Центр, 2004. – Т.2. – 624 с.
22. Бланк И.А. Управление прибылью. – 2–е изд., расш. и доп. – К.: Ника–Центр, 2002. – 752 с.
23. Бородін О. Про формування і облік собівартості продукції за ринкових умов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2002. - № 3. – С. 32 – 41.
24. Бряузов В.А., Скибневский Н.Ю. О тоннельных хлебопекарных печах с рециркуляцией продуктов сгорания // Хлебопечение России. – 2005. – № 3. - С. 25.
25. Бутенко Я. Элегантность и простота модели BSC // Отдел Кадров. – 2003. - № 14. – С. 28-31.
26. Бутнік-Сіверський О.Б. Трансформація інтелектуальної власності в інноваційний продукт // Інтелектуальний капітал. - 2003. - № 5. - С. 3-12.
27. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський управлінський облік: Навчальний посібник / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевські, Н.В. Герасимчук. - Житомир: ЖІТІ, - 2000. – 448 с.
28. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця– Житомир: ЖІТІ, 2000. - 608 с.
29. Васильченко А. Проблемы хлебопечения Украины // Хлебпродукты. – № 1. – 2007. - С. 12–13.
30. Віниченко М. М. Оцінка ризику у бюджетуванні // Фінанси України. – 2003. - № 7. – С. 90-96.
31. Віниченко М.М. Визначення цільової функції бюджетування // Фінанси України. - 2005. - № 6. - С. 70-80.
32. Гатилин Н.Ф. Проектирование хлебозаводов. – 5–е изд., перераб. и доп. – М.: Пищевая промышленность, 1975. – 375 с.
33. Голов С. Дискусійні аспекти амортизації // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. - № 5 – С. 3-8.
34. Голов С.Ф. Управлінський облік. Підручник. – 2-ге вид. – К.: Лібра, 2004. – 704 с.
35. Гончарова Н.П. Инновационный тип развития как фактор сбалансированности экономки // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. - Вип. 1 (8). – К.: КНЕУ, 2002. - С. 125 – 132.
36. Горячева К. Фінансова безпека підприємства. Сутність та місце в системі економічної безпеки // Економіст. – 2003. - № 8. - С. 65-67.
37. Грещак М.Г., Коцюба О.С. Управління витратами. Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – К.: КНЕУ, 2002. – 131 с.
38. Гузенко О. П. Фінансове планування на промислових підприємствах // Фінанси України. – 2003. - № 11. – С. 73-76.
39. Данилов Н.Д., Шифман З.Б. Экономика, организация и планирование хлебопекарного производства. – 2–е изд., перераб. и доп. – М.: Агропромиздат, 1986. – 304 с.
40. Данилюк М.О. Теорія і практика процесно-орієнтованого управління витратами. – Івано-Франківськ .: Місто НВ, 2002. - 242 с.
41. Державний комітет статистики України. Статистичний збірник “Регіони України” 2004 р. / За ред. О.Г. Осауленка. – К.: Видавництво “Консультант”, 2005. - Частина 1. - 675 с.
42. Державний комітет статистики України. Статистичний збірник “Регіони України” 2004 р. / За ред. О.Г. Осауленка. К.: Видавництво «Консультант», 2005. - Частина ІІ. – 675 с.
43. Державний комітет статистики України. Україна у цифрах. Статистичний довідник у 2004 році / За ред. О.Г. Осауленка. – К.: Видавництво “Консультант”, 2005. – 263 с.
44. Державний комітет статистики України. Головне управління статистики у м. Києві. Статистичний щорічник м. Києва за 2005 р. / За ред. Р.Г. Віленчук. - К.: Видавництво “Консультант”, 2006. - 283 с.
45. Державний комітет статистики України. Статистичний щорічник України за 2005 р. / За ред. О.Г. Осауленка. - К.: Видавництво «Консультант», 2006. - 571 с.
46. Державний комітет статистики України. Статистичний збірник «Регіони України» за 2006 р. / За ред. О.Г. Осауленка. – К.: Видавництво «Консультант», 2006. - Ч. І- ІІ.
47. Державний комітет статистики України. Україна у цифрах 2005. Статистичний довідник / За ред. О.Г. Осауленка. – К.: Видавництво “Консультант”, 2006. - 244 с.
48. Дерев’янко О.Г. Інвестиційне проектування в системі стратегічного управління. – К.: В–во “Компас”, 1998. – 52с.
49. Джай К. Шим, Джойл Г. Сигел Основы коммерческого бюджетирования: Полное пошаговое руководство для нефинансовых менеджеров / Пер. с англ. И Г. Гладкова. – СПб.: Пергамент, 1998. – 496 с.
50. Дойль П. Менеджмент: стратегія і тактика /Пер с англ. Ю.Б. Кочеврин. – СПб.: Питер, 1999. – 560 с.
51. Дробот В.І., Сильчук Т.А., Білик О.А. Мала кількість клейковини – не проблема // Хранение и переработка зерна. – № 5. – 2005. – С. 67–70.
52. Дроздова Т. Облікова політика підприємства: структура, формування, зміна // Все про бухгалтерський облік. – 2004. - № 11. – С. 41-43.
53. Друккер П.Ф. Управление, нацеленное на результаты / Пер. с англ. В.С. Гуля. – М.: Технол. школа бизнеса, 1994. – 200 с.
54. Друри К. Управленческий учет для бизнес-решений: Учебник / Пер. с англ. В.С. Егорова. – М.: Юнити-Дана, 2003. – 655 с.
55. Дубовик А. Бюджетирование как элемент Системы Сбалансированных Показателей // Отдел Кадров. – 2003. - № 16. – С. 21-25.
56. Дудчак Л. Методологія обліку амортизації основних засобів та її вплив на оподаткування прибутку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2002. – № 9. – С. 26–28.
57. Економіка виробничого підприємства: Навч. посібник / Й.М. Петрович, І.О. Будіщева, І.Г. Устінова та ін.; За ред. Й.М. Петровича. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2001. – 405 с.
58. Єпіфанова А.О., Москаленко В.П., Шипунова О.В. Обґрунтування фінансового механізму підприємства // Фінанси України. – 2004. - № 1. – С.3 – 11.
59. Житній П. Концепція формування амортизаційної політики в умовах ринкової економіки // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 3 – С.13-17.
60. Жовновач Р. І. Планування діяльності підприємства // Фінанси України. – 2003. - № 5. – С. 50 – 53.
61. Заїнчковський А.О., Шегда А.В., Литвиненко Т.М., Нахаба М.П., Скрипник Т.М. Економіка підприємства: Навч. посібник для студ. екон. спец. / Київський нац-й ун-т ім. Т. Шевченка / А.В. Шегда (ред.). - ІІІ вид.. випр. - К.: Знання-прес, 2003. - 336 с.
62. Зятковський І.В. Бюджет підприємства як інструмент управлянні фінансовими ресурсами // Фінанси України. – 2001. - № 7. – С. 75 – 79.
63. Каплан Р.С., Нортон Д.П. Организация, ориентированная на стратегию. Как в новой бизнес среде преуспевают организации, применяющие сбалансированную систему показателей / Пер. с англ. М Павлова. – М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2004. – 416 с.
64. Каплан Р.С, Нортон Д.П. Сбалансированная система показателей. От стратегии к действиям / Пер. с англ. М Павлова. – М.: ЗАО «Олимп-Бизнес», 2005. – 320 с.
65. Карпінський Б.А. Стійкість економічної системи як фактор впливу на ефективність функціонування механізму збалансованості фінансової системи держави // Економіка, фінанси, право. Щомісячний інформаційно-аналітичний журнал. – 2004. - № 8. – С. 3-7.
66. Карлин Т.П., Макмин А.Р.ІІІ. Анализ финансових отчетов (на основе GAAP): Учебник. – М.: Инфра-М, 1998. – 448 с.
67. Карпінський Б.А., Герасименко О.В. Основи збалансованості фінансової системи держави // Фінанси України. – 2003. - № 1. – С. 77 - 81.
68. Карпінський Б.А., Герасименко О.В. Формування збалансованості фінансових показників // Фінанси України. – 2004. - № 10. – С. 50 - 56.
69. Керанчук Т. Фінансова стабільність підприємства і методичні аспекти її оцінки // Економіка України. – 2000. - № 1. - С. 83-86.
70. Кім Г., Сопко В.В., Кім С.Г. Бухгалтерський облік: первинні документи та порядок їх заповнення: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 440 с.
71. Кісельов А.П. Основи бізнесу: Підручник. - К.: Вища шк., 1997. – 191 с.
72. Кміть В.М. Організація управління накладними витратами на промислових підприємствах // Фінанси України. – 2001. - № 9. - С. 73 – 78.
73. Кміть В.М. Системний підхід до управління накладними витратами підприємств // Фінанси України. – 2002. - № 7. - С. 51 – 57.
74. Ковальська К.В. Фінансова стійкість акціонерного товариства як умова його економічного розвитку // Фінанси України. – 2004. - № 2. – С. 101 - 104.
75. Ковальчук І.В. Реальна Економіка: навчальний посібник з економіки підприємства. – К.: ВІПОЛ, 2002. - С. 224-254.
76. Кодацкий В.П. Прибыль. – Х.: Рекламно-издательское предприятие «Кундуз», 1999. – 150 с.
77. Кожурін Ф. Щодо виходу на збалансовану економіку через ціни на гірничо-металургійну продукцію // Економіст. – 2004. - № 4. – С. 64-65.
78. Козак Н. HR и Balanced Scorecard: как связать людей, стратегию и эффективность // Отдел Кадров. – 2003. - № 18. – С. 24-28.
79. Компьютерное моделирование менеджмента: Учебное пособие / А.Ф. Горшков, Б.В. Евтеев, В.А. Коршунов и др. // Под общ. ред. Н.П. Тихомирова. – М.: изд–во «Экзамен», 2004. – 528 с.
80. Котляр Є, Іванов Ю. “Реформована собівартість” (калькулювання у промисловості) // Бухгалтерія. – 2001. - № 20/1. - С. 45 – 51.
81. Котляр Є, Іванов Ю. Класифікація витрат за статтями калькуляції: непрямі та інші // Бухгалтерія. – 2001. - № 24/1. - С. 45 – 55.
82. Котляр Є, Іванов Ю. Класифікація витрат за статтями калькуляції: прямі витрати // Бухгалтерія. – 2001. - № 22/1. - С. 47 – 54.
83. Котляр Є, Іванов Ю. Попутна продукція при калькулюванні собівартості // Бухгалтерія. – 2001. - № 32/1. - С. 45 – 53.
84. Котляров С.А. Управление затратами. – СПб.: Питер, 2001. – 160 с.
85. Крайнєв П.П. Інтелектуальна економіка: управління промисловою власністю: (Монографія). – К.: Концерн «Видавничий Дім Ін Юре», 2004. – 448с.
86. Крамаренко Г.О. Ціноутворення в умовах ринкових реформ // Фінанси України. - 2005. - № 4. - С. 54-60.
87. Кривицька О.Р. Планування прибутку підприємства при визначенні стратегії його розвитку // Фінанси України. – 2005. - № 3. - С. 138-146.
88. Кузьмін О.Є., Князь С.В., Тувакова Н.В. Амортизаційна політика підприємств // Фінанси України. – 2002.- № 12. - С. 20 – 25.
89. Лисюк. Г., Олійник С., Кравченко О., Карпенко П. Хочете мати високу органолептику пшеничного хліба? // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2007. - № 2. – С. 21–22.
90. Лобов С.П. Система управления запасами предприятия // Економіка, фінанси, право. Щомісячний інформаційно-аналітичний журнал. – 2003. - № 7. – С. 18-22.
91. Ловінська Л.Г. Концепція фінансового результату у системі бухгалтерського обліку підприємств // Фінанси України. – 2003. - № 11. – С. 58-65.
92. Лоханова Н. Система управління станом економічної безпеки підприємства: Проблемні питання, концепція розвитку // Економіст. – 2005. - № 2. - С. 52-56.
93. Мартынов В.Б. Производительная ротационная печь «Муссон – Ротор» модель 250 Супер // Хлебопечение России. – № 3. – 2005. - С. 22–23.
94. Майоров И. Revent гарантирует успех кондитерам // Хлебопродукты. – № 1. – 2007. – С. 28.
95. Малік М.Й. Методичні підходи до організації маркетингу інновацій наукоємкого ринку агропромислового виробництва // Менеджмент і маркетинг інновацій та діяльності у сфері інтелектуальної власності: Матеріали навчального семінару 20-21 липня 2005 року. – К.: ННЦ ІАЕ, 2005. – С. 77-85.
96. Мамрак О.Н. Логистическое бюджетирование как новый элемент в системе внутрифирменного планирования / Економіка, фінанси, право. Щомісячний інформаційно-аналітичний журнал. – 2003. - № 12. – С. 10-12.
97. Мельник О. Г. Методи бюджетного планування // Фінанси України. – 2003. - № 12. – С. 37–46.
98. Мельник О.Г., Кудря Я.В. Бюджетні ризики та методи управління ними // Фінанси України. – 2004. - № 10. – С. 117 – 122.
99. Мендрул А.Г., Карцев В.С. Оценка стоимости нематериальных активов. – К.: ООО «Полиграф-Информ», 2004. – 264 с.
100. Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів: наказ Мінфіну України від 30.09.03 р. № 561 // Баланс. - 2003. - № 47. - С. 12-22.
101. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у промисловості: наказ Державного комітету промислової політики України від 02.02. 2001 р. - № 47. – 320 с.
102. Методичні рекомендації з формування собівартості продукції (робіт, послуг) у хлібопекарській промисловості: наказ Державного департаменту продовольства від 10 квітня 2004 р. - № 17. – 280 с.
103. Милль Дж. С. Основания политической экономии (с некоторыми из их приложений к общественной философии): В 3-х т. / Пер. с англ. А.Г. Милейковский. – М.: Прогресс, 1980. – Ч1. – 496 с.
104. Мізюк Б. М. Особливості стратегічного управління підприємствами // Фінанси України. – 2002. - № 12 . - С. 31-36.
105. Мудрак Р. Продовольчі витрати в контексті економічного зростання України // Економіка України. – 2005. - № 6. – С. 73-78.
106. Нападовська Л.В. Управлінський облік: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. – К.: Книга, 2004. – 544 с.
107. Нападовська Л.В. Формування нової парадигми вітчизняної системи обліку // Економіка України. – 2003. - № 7 – С. 37 – 44.
108. Нивен Пол.Р. Сбалансированная система показателей. Шаг за шагом: Максимальное повышение эффективности и закрепление полученных результатов / Пер. с англ. А.Д. Каникевич. – Днепропетровск: Баланс-клуб, 2003. - 328 с.
109. Николаева С.А. Особенности учета затрат в условиях рынка. Система «директ-костинг». – М.: Финансы и статистика, 1993. – 210 с.
110. Нэгл Томас Т. Стратегия и тактика ценообразования: Руководство по принятию решений, приносящих прибыль / Пер. с англ. О. Игнатенкова, Ю. Каптуревский. - 3-е изд. – СПб.: Питер, 2004. – 571 с.
111. Нелюбіна А. Хлібопекарське пшеничне борошно збагачене мінеральними речовинами // Зерно і хліб. – № 2. – 2006. – С. 22–23.
112. Нетяжук М. Соціальні та економічні аспекти державного регулювання цін на хліб // Економіка України. - 2004. – С. 63-67.
113. Онищенко С.В. Упровадження бюджетування на вітчизняних підприємствах // Фінанси України. – 2003. - № 4. – С. 45-50.
114. Основи економічної теорії: Підручник: У 2 кн. Кн. 2: Підприємництво, маркетинг, менеджмент. Відтворення в національному та світовому господарстві / Ю.В. Ніколенко, М.М. Діденко, А.В. Шегда та ін.; За ред. Ю.В. Ніколенка. – 2-ге вид. Перепоб. і доп. – К.: Либідь, 1998. – 272 с.
115. Орехов Н.А., Левин А.Г., Горбунов Е.А. Математические методы и модели в экономике. – М.: ЮНИТИ, 2004. – 302 с.
116. Островська О. А. Фінансовий стан та фінансова стійкість підприємств: теоретичні аспекти визначення їх суті // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. - Вип. 4 (11). – К.: КНЕУ, 2002. - С. 182–187.
117. Павловська О.В. удосконалення методів аналізу фінансового стану підприємств // Фінанси України. – 2001. – № 11. – С. 54–61.
118. П’ятницька Т.Т., П’ятницька Н.О. Менеджмент громадського харчування: Підруч. для вузів. – К.: Київ. Нац. торг.–екон. ун–т, 2001. – 655 с.
119. Падерін І.Д. Методи прогнозування діяльності промислових підприємств в умовах перехідної економіки // Економіка, фінанси, право. Щомісячний інформаційно-аналітичний журнал. – 2005. - № 7. – С. 6-9.
120. Палий В.Ф., Соколов Я.В. Теория бухгалтерского учета: Учебник. – 2 –е изд., перераб. и доп. – М.: Финансы и статистика, 1988 – 279 с.
121. Панков Д.А. Бухгалтерский учет и анализ в зарубежных странах: Учеб. Пособие. – Мн.: ИП «Экоперспектива», 1998. – 238 с.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.