У нас уже
17884
рефератов, курсовых и дипломных работ
Сделать закладку на сайт
Главная
Сделать заказ
Готовые работы
Почему именно мы?
Ценовая политика
Как оплатить?
Подбор персонала
О нас
Творчество авторов
Быстрый переход к готовым работам
Контрольные
Рефераты
Отчеты
Курсовые
Дипломы
Диссертации
Мнение посетителей:
Понравилось
Не понравилось
Книга жалоб
и предложений
Название
ОБЛІК ПРОЦЕСІВ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ХЛІБОПЕКАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ
Количество страниц
222
ВУЗ
КІРОВОГРАДСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи
2010
Содержание
ЗМІСТ
Вступ............................................................................................................................3
1. Процес матеріального забезпечення як об’єкт господарського обліку....11
1.1. Особливості хлібопекарного виробництва та їх вплив на склад і стан запасів.........................................................................................................................11
1.2. Економічні об’єкти сфери матеріального забезпечення – класифікаційний підхід до розкриття....................................................................................................31
1.3. Процес формування та використання виробничих запасів............................47
Висновки до розділу 1.............................................................................................65
2. Проблемні питання та можливості розвитку господарського обліку в системі управління процесом матеріального забезпечення концептуальний аспект.........................................................................................................................67
2.1. Системний підхід до розгляду проблемних питань обліку процесів матеріального забезпечення…….............................................................................67
2.2. Місце і значення обліку в управлінні...............................................................75
2.3. Організаційні проблеми та можливості поглиблення взаємозв’язку функції обліку з іншими функціями управління процесами сфери матеріального забезпечення...............................................................................................................90
Висновки до розділу 2...........................................................................................110
3. Практичні, організаційні та методичні рішення, що сприяють поглибленню взаємозв’язку обліку з іншими функціями управління.......113
3.1. Організаційні рішення, що сприяють поглибленню інтеграції обліку в системі управління матеріальним забезпеченням................................................113
3.2. Методика визначення сукупних витрат сфери матеріального забезпечення.............................................................................................................129
3.3. Моделі розподілу сукупних витрат сфери матеріального забезпечення....142
Висновки до розділу 3...........................................................................................154
Висновки.................................................................................................................158
Додатки....................................................................................................................164Список використаних джерел.............................................................................200
ВСТУП
Актуальність теми дослідження. Хлібопечення завжди було і залишається однією з головних ланок харчової галузі переробної промисловості України. Це пов’язано з багатьма історичними, економічними, соціальними і політичними чинниками. Хліб – стратегічний продукт, його наявність, кількість і якість можуть слугувати своєрідним каталізатором рівня життя населення. Вартість хліба і хлібобулочних виробів прямо залежить від ціни матеріальних ресурсів, що використовують для їх виробництва, оскільки хлібопечення є надзвичайно матеріаломістким.
Матеріальні ресурси як уречевлена основа виробництва визначають важливе значення системи матеріального забезпечення в сукупному процесі життєдіяльності підприємств.
Сучасні економічні умови господарювання тісно пов’язані з ринковими перетвореннями; стрімкий розвиток науки і техніки, постійне посилення конкуренції, обмеженість ресурсів у макроекономічному розумінні викликають необхідність формування державної політики раціонального використання матеріальних ресурсів. Одним із ключових питань на цьому етапі є пошук шляхів оптимізації процесу матеріального забезпечення на рівні окремих підприємств.
У розв’язанні згаданих проблем головне місце займає система управління в цілому та її функцій – планування, контролю, економічного аналізу, регулювання і стимулювання зокрема. При цьому реалізація перерахованих функцій практично неможлива без ще однієї з провідних функцій управління – обліку, інтеграційні можливості якого протягом останнього часу дедалі збільшуються. Саме облік забезпечує інформаційну базу для встановлення планових показників діяльності підприємства, розроблення заходів стимулювання, контролю, економічного аналізу і регулювання відхилень від бажаного стану тощо.
Проте в сучасних умовах значення обліку принижене, його використовують лише як засіб фіксації даних, і на їх основі – складання звітності. Така недооцінка функції обліку неминуче призводить до втрачених можливостей ефективнішого господарювання.
У різний час попередники-дослідники одержали наукові результати, котрі становлять теоретичну основу обліку процесів матеріального забезпечення. Вагомий теоретичний внесок у цій царині належить М. Т. Білусі, Ф. Ф. Бутинцю, Б. І. Валуєву, С. Ф. Голову, З. В. Гуцайлюку, Л. В. Жилкіній, Г. Г. Кирейцеву, Л. М. Крамаровському, М. В. Кужельному, М. С. Пушкарю, В. В. Сопко, Н. М. Ткаченко, В. Є. Трушу, М. Г. Чумаченку та іншим авторам. Проте проблема обліку в її широкому значенні містить ще багато дискусійного та невирішеного як у частині теоретичного обґрунтування положень, що сформовано в обліку процесів матеріального забезпечення в зв’язку з реформуванням бухгалтерського обліку, так і в аспекті впровадження їх у практику конкретної галузі виробництва. Доцільно, таким чином, продовжити дослідження в цьому напрямку.
Ці обставини і визначають актуальність обраної теми дисертації, обумовлюють її теоретичну і практичну значущість.
Узгодженість із планами науково-дослідної роботи університету. Робота виконана у Кіровоградському національному технічному університеті на кафедрі аудиту та оподаткування. Обраний напрям пов’язаний із науково-дослідними роботами університету за тематикою „Формування довгострокової програми розвитку системи управління в галузях промисловості”, номер державної реєстрації 0106U002964. У межах наукової програми автор виконала дослідження, пов’язане з удосконаленням обліку матеріальних запасів та поглибленням його взаємозв’язку з іншими функціями управління процесом матеріального забезпечення на підприємствах досліджуваної галузі.
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є системне дослідження місця і ролі функції обліку в управлінні процесом матеріального забезпечення та створення наукових передумов і розроблення прийнятних для практичного використання рішень, що сприяли б удосконаленню механізму формування і використання запасів хлібопекарних підприємств.
Для досягнення поставленої мети визначено наступні основні завдання:
дослідити галузеві особливості хлібопекарного виробництва з точки зору їх впливу на склад і стан запасів;
уточнити класифікації процесів, запасів і витрат сфери матеріального забезпечення, котрі є підґрунтям побудови їх інформаційних моделей, в тому числі облікових;
обґрунтувати нові положення розробленого попередниками загального підходу, який передбачає посилення взаємозв’язку обліку з іншими функціями управління;
з’ясувати місце і значення обліку в загальній системі управління, визначитися щодо обґрунтованості концепції поділу бухгалтерського обліку на окремі види;
обґрунтувати необхідність відокремлення в просторі витрат сфери матеріального забезпечення, розробити методику їх обліку та доцільні методичні підходи до розподілу;
обрати пріоритетний підхід який сприяв би удосконаленню організації роботи облікового персоналу в системі комплексного управління процесами матеріального забезпечення підприємства.
Об’єктом дослідження є існуюча система бухгалтерського обліку процесів і запасів сфери матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств.
Предметом дослідження є концептуальні положення і конкретні організаційні форми облікового персоналу, методики обліку запасів і розподілу витрат, підхід до посилення взаємозв’язку обліку з функціями планування, контролю, економічного аналізу, регулювання, стимулювання процесу матеріального забезпечення.
Методи дослідження засновуються на здобутках класиків економічної теорії, працях вітчизняних і закордонних фахівців із галузевої економіки, управління, системного підходу, обліку, контролю й аналізу, що використано в аналізі процесів матеріального забезпечення і розробці адекватних рішень концептуального характеру; на системному підході до аналізу ключових положень дисертації, методах пізнання: діалектичному, синтезу й аналізу, індуктивному і дедуктивному, спеціальних методах дослідження – моделювання, прогнозування, групування й порівняння, розрахунково-аналітичних та абстрактно-логічних, які застосовано в розробці теоретичних і методичних питань побудови інформаційних моделей бухгалтерського обліку, розподілу витрат сфери матеріального забезпечення відповідно до цільових напрямків, організації праці облікового персоналу за умов його децентралізації. При вирішенні визначених у дисертаційній роботі завдань використано такі окремі методи детального вивчення об’єкта дослідження: історичний – для розгляду закономірностей еволюційних процесів в обліку процесів матеріального забезпечення; класифікації і порівняльних характеристик – для удосконалення економічних об’єктів сфери матеріального забезпечення та при дослідженні динаміки обсягів виробництва хліба і хлібобулочних виробів; комперативного аналізу – для вивчення спільних рис і відмінностей у діяльності досліджуваних хлібопекарних підприємств; групування – для виявлення взаємозв’язку між розрізненими показниками; монографічний – для формулювання та опису пропозицій автора.
Інформаційною базою дослідження були законодавчі та інші нормативні документи, статистичні матеріали, матеріали досліджуваних підприємств, праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених із питань економіки й управління в цілому та обліку, зокрема.
Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що визначено, багато в чому обґрунтовано і пророблено на теоретичному та прикладному рівнях комплекс питань, пов’язаних із удосконаленням обліку процесів, ресурсів і витрат у сфері матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств і поглибленням його взаємозв’язку з іншими функціями управління. Основні результати, що мають наукову новизну, полягають у наступному:
вперше:
виходячи з галузевих особливостей хлібопекарного виробництва обґрунтовано та розроблено інформаційні бухгалтерські моделі формування та списання сукупних витрат сфери матеріального забезпечення за різних умов визначення складу витрат виробництва та формування собівартості, що використано в обґрунтуванні підходу до калькулювання фактичної собівартості продукції як із усієї сукупності витрат, так і тільки за прямими витратами;
удосконалено:
класифікації процесів сфери матеріального забезпечення за стадіями придбання, зберігання, використання, реалізації, формування витрат і запасів хлібопекарних підприємств - за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром запасів, відношенням до нормативу. Їх використання слугує підставою побудови системи аналітичного обліку запасів і визначення складу та змісту бухгалтерських інформаційних моделей;
класифікацію та номенклатуру статей витрат сфери матеріального забезпечення за такими ознаками: стадіями процесу матеріального забезпечення, центрами виникнення, видами робіт, відповідністю до кошторису, зв’язком із процесами управління матеріальною підготовкою виробництва, що використано для побудови адекватної системи аналітичного обліку витрат;
склад і послідовність виконання завдань службою матеріального забезпечення в умовах інтегрування в ній функцій планування, контролю, економічного аналізу, регулювання, стимулювання, що використано у розробці організаційної структури відділу матеріального забезпечення, передбачаючої поєднання персоналу оперативно-виробничої та управлінсько-інформаційної спрямованості;
набули подальшого розвитку:
підхід до системного розгляду сукупності питань теоретичного, концептуального і методичного характеру дослідження проблемних питань обліку матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами;
організаційна структура об’єктно-цільового типу служби матеріального забезпечення підприємств галузі. Пропозиції стосовно введення до її складу економічного підрозділу сприяють інтегруванню функцій оперативно-виробничого та управлінсько-інформаційного спрямувань.
Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх упровадження сприяє вдосконаленню обліку процесів матеріального забезпечення, поглибленню змісту інформаційних моделей обліку з точки зору інтересів системи управління. Вони спрямовані на підвищення достовірності, оперативності й аналітичності обліку процесів, запасів і витрат цієї сфери в сучасних умовах діяльності хлібопекарних підприємств.
Одержані результати дослідження подано для практичного використання у формі рекомендацій, котрі впроваджено у діяльність хлібопекарних підприємств – ВАТ „Паляниця”, м. Кіровоград (довідка про впровадження № 424 від 12.09.2006 р.), ВАТ „Кіровоградський хлібозавод”, м. Кіровоград (довідка № 354 від 20.08.2006 р.), ВАТ „Олександрійський хлібозавод”, м. Олександрія Кіровоградської області (довідка № 117 від 18.08.2006 р.).
Основні теоретичні положення використовують у навчальному процесі Кіровоградського національного технічного університету (довідка № 21-38/21-1589 від 05.09.2006 р.) та Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М.П. Сая (довідка № 398 від 23.08.2006 р.).
Особистий внесок здобувача полягає в обґрунтуванні відповідних теоретичних та концептуальних рішень, що визначають місце і роль обліку процесів матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами. Дисертація – самостійно виконана наукова робота, в якій викладено авторський підхід до вирішення актуального завдання – вдосконалення обліку процесів матеріального забезпечення підприємств хлібопечення та посилення його взаємозв’язку з іншими функціями управління. Всі наукові результати і практичні пропозиції, що містяться в роботі, одержані автором особисто.
Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та практичні результати дослідження обговорено на засіданнях вченої ради факультету обліку і фінансів, кафедр бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування, науково-практичних конференціях викладачів і аспірантів Кіровоградського національного технічного університету.
Основні положення та результати дослідження оприлюднені, обговорені й схвалені на:
першій всеукраїнській науково-практичній конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Кіровоград, 22-23 травня 2003 р.);
міжнародній міжвузівській науково-практичній конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства” (мм. Тернопіль-Мукачево, 21-22 жовтня 2004 р.);
науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету, академічних та вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 7-8 квітня 2005 р.);
другій міжнародній науково-практичній конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Кіровоград, 2-3 червня 2005 р.);
міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми інвестиційної діяльності та шляхи їх подолання” (м. Кіровоград, 21-22 вересня 2007 р.).
Публікації. Результати дослідження опубліковано в 11 наукових працях загальним обсягом 4,9 друк. арк., із яких особисто автору належить 4,5 друк. арк. Із них 9 – у наукових фахових виданнях обсягом 4,5 друк. арк., з яких особисто автору належить 4,1 друк. арк., 2 – у матеріалах конференцій обсягом 0,4 друк. арк.
Структура та обсяг дисертаційної роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг роботи викладено на 220 сторінках друкованого тексту, з яких: основний зміст дисертації – 164 сторінки, 8 додатків – 35 сторінок, список використаних джерел із 224 найменувань – 21 сторінка. Робота містить 6 таблиць на 5 сторінках та 34 рисунки на 20 сторінках.
Список литературы
ВИСНОВКИ
У дисертаційній роботі теоретично узагальнено і запропоновано вирішення актуального наукового завдання щодо вдосконалення організації та методики обліку процесів матеріального забезпечення хлібопекарного виробництва. На основі проведеного дослідження, вивчення та узагальнення вітчизняного й зарубіжного досвіду, нормативної і законодавчої бази запропоновано низку висновків теоретичного і науково-практичного спрямування згідно з поставленою метою та завданням дисертаційної роботи, основний зміст яких зводиться до наступного:
1. Галузеві особливості хлібопекарних підприємств харчової галузі переробної промисловості: специфічність номенклатури продукції та технології виробництва; необхідність суворого дотримання рецептур і ДЕСТів при виробництві готової продукції; короткотерміновий цикл виробництва і, як результат, практична відсутність незавершеного виробництва; надзвичайно ретельний контроль за якістю сировини; нетривалий термін реалізації готових виробів тощо, беззаперечно, впливають на склад і стан запасів, проте на побудові системи обліку вони суттєво не позначаються, оскільки обліковий процес в цілому не має настільки залежних від галузі особливостей. Вплив специфічності діяльності проявляється, насамперед, лише у документальному оформленні операцій із запасами.
2. У літературних джерелах нема загальноприйнятих та визнаних класифікацій, кожен із авторів, залежно від проблем, що він досліджує, пропонує власні ознаки, при цьому не завжди ґрунтовно їх доводячи. Іноді виділяють незначущі класифікаційні ознаки. Такі, інколи навіть випадкові, ознаки розпорошують увагу на несуттєві аспекти і вносять додаткову плутанину. Значна кількість науковців подає класифікацію запасів однобічно, часто переписуючи її з П(С)БО 9 без власної оцінки. Практично нема класифікації витрат сфери матеріального забезпечення. Крім того, деякі автори просто переписували один в одного принципи класифікації, навіть не обґрунтовуючи та не роз’яснюючи їх. Окремі дослідники допускають помилки при визначенні класифікації запасів та витрат, пов’язаних із ними. Такі неточності призводять до неправильного визначення реальної вартості запасів та, як наслідок, викривлення собівартості продукції. Трапляються випадки підміни одних класифікаційних ознак іншими, аналогічними за змістом, що, в свою чергу, призводить до дублювання одних і тих самих ознак. Згадані основні недоліки класифікації запасів спричиняють, на наш погляд, втрату можливостей в управлінні процесом матеріального забезпечення, зокрема в створенні інформаційних записів.
3. У запропонованих для хлібопекарних підприємств класифікаціях автора можна чітко простежити три її напрямки. Класифікація процесів – придбання, зберігання, використання, реалізація, формування витрат. Класифікація запасів – за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром, відношенням до нормативу. Класифікація витрат сфери матеріального забезпечення – економічні елементи, стадії процесу матеріального забезпечення, види робіт, центри виникнення витрат, відповідність кошторисам.
4. Запаси є результатом процесів. Враховуючи особливості діяльності хлібопекарних виробництв, а саме порівняно незначну номенклатуру необхідних сировинних ресурсів і, як результат, формування оптимального їх розміру для виробництва, ми вважаємо недоцільним виділення окремого процесу – реалізації. Практична відсутність потреби у збуті матеріальних ресурсів призводить до того, що в сукупному процесі нема окремого його виду – реалізації. Процес формування витрат є на кожному етапі матеріального забезпечення, тому в хлібопеченні доцільно розглядати у системі матеріального забезпечення три процеси – придбання, зберігання, використання.
5. При виробництві хліба та хлібобулочних виробів одні види ресурсів перетворюють на інші. Під час виробничого процесу відбувається перехід початкових матеріальних ресурсів на готову продукцію й після виходу з виробництва отримують уже принципово новий продукт – готову продукцію, номенклатура якої абсолютно нічим не схожа на первісну. Також дуже важко простежити момент переходу одного матеріального ресурсу в інший. Яскравими прикладами зникнення ресурсу та перетворення однієї його якості в іншу є цукор, сіль, дріжджі тощо у хлібопеченні (списують у виробництво цукор, що має всі класифікаційні ознаки матеріальних потоків, у процесі виробництва він розчинюється і передає властивості готовій продукції, при цьому сам втрачає всі фізичні вимірники, й у кінцевому продукті виявити його просто неможливо, адже залишились тільки його властивості – солодкий присмак, а не він сам. Із дріжджами процес ще складніший, оскільки їх властивості взагалі неможливо визначити у кінцевому продукті). Тому говорити про управління матеріальними потоками у хлібопеченні дуже ризиковано.
6. Використання системного підходу у дисертаційній роботі спрямовано на поглиблення і всебічне охоплення дослідження можливостей обліку в системі управління процесом матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств. Це передбачає необхідність виконання комплексу взаємопов’язаних завдань, а саме: на теоретичному рівні – визначення складу запасів та витрат сфери матеріального забезпечення, дослідження складових процесу формування й використання запасів, виявлення сильних і слабких аспектів концепції логістики; на концептуальному – визначення місця й значення обліку в управлінні, встановлення цілей і завдань функції та персоналу, дослідження організаційних проблем та можливостей поглиблення взаємозв’язку функції обліку з іншими функціями управління; на методичному – здійснення розробок, що конкретизують концептуальні рішення, доводячи до такого стану, який дає змогу впроваджувати їх у практичну діяльність підприємств.
7. Облік – це одна з основних функцій управління, яка не просто забезпечує необхідною інформацією управлінський персонал підприємства, а має ще й взаємодіяти з іншими функціями, що приведе до отримання найефективніших результатів і виникнення синергійного ефекту. Тому основними завданнями обліку ми визначили:
створення інформаційних умов для здійснення функцій економічного аналізу, планування, контролю та регулювання;
створення організаційних умов для того, щоб управлінський цикл здійснювали не лише керівники підприємства, а й підрозділи, орієнтовані на комплексне управління окремими економічними об’єктами.
8. Некритичне і необґрунтоване перенесення в нашу дійсність закордонних ідей та підходів, зокрема: логістики; численних менеджментів – корпоративного, стратегічного, антикризового; внутрішньовиробничого госпрозрахунку; управлінського обліку, призводить до негативних наслідків.
Проте ми визнаємо, що безперечно, сильна сторона концепції управлінського обліку – це принципово виправдане прагнення усунути методологічну й методичну неузгодженість функцій планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання і стимулювання та посилити взаємодію персоналу економічного блоку системи управління.
9. Запропонована нами модель організаційної структури, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційні функції управління, дає змогу поглиблення взаємозв’язку обліку з іншими функціями управління. Незважаючи на розбіжність у термінах, вважаємо, що на нижньому рівні – на рівні цехів та відділів, у яких безпосередньо відбуваються господарські процеси, зосередження функцій можна вважати створенням децентралізованої системи управлінського обліку. На верхньому рівні – в економічному відділі або в центральній бухгалтерії – це вже централізована структура, що функціонує у рамках звичайної системи управління.
10. Методичні проблеми обліку операцій процесу матеріального забезпечення та виявлення можливих шляхів їх розв’язання пов’язані з недоцільністю здійснення бухгалтерського калькулювання і необхідністю калькулювання для реалізації механізму ціноутворення. Аналіз можливих варіантів методики визначення вартості відпуску запасів довів, що найраціональнішим при автоматизованому режимі опрацювання даних є метод собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО), а при „ручному” – середньозваженої собівартості.
11. Встановлення разом з іншими відділами обґрунтованих диференційованих норм запасів матеріальних ресурсів і доведення їх до відома працівників складів; планування потреби в матеріальних ресурсах із метою забезпечення безперервної роботи підприємства; складання замовлень та специфікацій на ресурси; здійснення всієї діяльності з питань надходження запасів; забезпечення виробничо-господарської діяльності матеріальними ресурсами для виконання виробничої програми; організація розміщення, підготовки до видачі й видачі матеріальних ресурсів відповідним підрозділам підприємства; оперативний і поточний облік надходження матеріальних ресурсів, виявлення стану та кількості виробничих запасів при оприбуткуванні, зберіганні, переміщенні, їх видачі підрозділам; організація нагляду, інвентаризацій і систематичного контролю на всіх етапах процесу матеріального забезпечення; участь у розробленні заходів із раціональнішого використання матеріальних ресурсів – це головні завдання служби матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств.
12. Завдання служби матеріального забезпечення на рівні моделі організаційної структури, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційні функції, розподілено за структурними підрозділами – сектором закупівель, сектором зберігання та руху запасів, економічним сектором. Узагальнення й опрацювання отриманої інформації та на цій основі складання звітності доручено секторам зведеного планування й аналізу та зведеного обліку, а загальний нагляд та систематичний контроль – контрольно-ревізійному секторові.
13. При формуванні первісної вартості запасів можна використовувати два варіанти. Перший передбачає нагромадження всіх витрат, пов’язаних із надходженням запасів на підприємства, в т.ч. сум сплачених постачальникам запасів, за вирахуванням непрямих податків. Тобто, всі витрати нагромаджують на рахунку „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва”, а потім згідно з розподілом за середнім відсотком списують на рахунок „Виробничі запаси”. У цьому випадку методика формування записів за рахунком „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва” аналогічна методиці нагромадження та відображення за збірно-розподільчим рахунком „Капітальні інвестиції”, на якому формують первісну вартість необоротних активів. Другий варіант пов’язаний із одночасним використанням рахунку „Виробничі запаси”, на якому відображають лише суми, сплачені постачальникам запасів, за вирахуванням непрямих податків і рахунку „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва”, на якому обліковують усі безпосередньо зазнані витрати, пов’язані з надходженням, перебуванням та вибуттям запасів, окрім сум, сплачених постачальникам, за вирахуванням непрямих податків.
14. Списувати „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва” можливо за допомогою розрахунку середнього відсотка, розподіляючи за однією зі запропонованих моделей обліку. І Модель обліку витрат на матеріальне забезпечення виробництва буде доцільною за умови калькулювання фактичної собівартості виробництва за всією сукупність витрат, а ІІ Модель – за умови калькулювання фактичної собівартості за прямими витратами з включенням загальновиробничих витрат до собівартості реалізації.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1.Акоф Р.Л. Системы, организации и междисциплинарные исследования // Исследования по общей теории систем. – М.: Прогресс, 1969.
2.Алборов Р.А. Выбор учетной политики предприятия. Принципы и практические рекомендации. – М.: АО «ДИС», 1995. – 80 с.
3.Альбеков А.У., Митько О.А. Коммерческая логистика / Серия „Учебники, учебные пособия”. – Ростов-на-Дону: Феникс, 2002. – 416 с.
4.Антикризисный менеджмент / Под ред. проф. Грязновой А.Г. – М.: Ассоциация авторов и издателей „ТАНДЕМ”; Издательство ЭКМОС, 1999. – 368 с.
5.Аркадьев А. Так называемый управленческий консалтинг // Логистика. – 2003. - № 2. – С. 11-13.
6.Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства. – М.: Пищевая промышленность, 1972. – 512 с.
7.Афанас'єва І.І. Облік та контроль виробничих запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарного виробництва): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2006. — 19 с.
8.Афанасьева Н.В. Логистические системы и российские реформы. - СПб.: СПбГУЭФ, 1995. – 145 с.
9.Байков Н.Д. Функции управления социалистическим производством. – В кн.: Теория управления социалистическим производством / Под ред. О.В. Козловой. – М.: Экономика, 1979, С. 117-130.
10.Бакун Ю. GOOD BYE, метод ЛІФО // Бухгалтерія. – 2005. − № 6 (629). − С. 47-50.
11.Бакун Ю. В. Облік, аналіз та аудит запасів на підприємствах торгівлі // Дис....канд. екон. наук: 08.06.04. – Київ, КНТЕУ, 2002. – 182 с.
12.Баскин А.Д. Управление материалопотоками и нормирование запасов // Логістика. – 2000. - № 1. – С. 29-30.
13.Белобжецкий И.А. Учет материалов // Бухгалтерський учет. – 2000. - № 9. – С. 41-45.
14.Белоусова И.А. Проблемы стратегического управленческого учета // Наук. Зб. „Формування ринкових відносин в Україні”. – Львів: Інтереко, 2001. – С. 155-164.
15.Білоусова І. Проблеми розвитку управлінського обліку в Україні // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - № 2. – С. 39-44.
16.Білуха М.Т. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К., 2000. – 692 с.
17.Бланк И.А. Управление активами. – К.: Ника–Центр, Эльга, 2002. – 720 с. – (Серия „Библиотека финансового менеджера”. Вып. 6).
18.Богач А.Г. Місце обліку логістичних витрат в обліковій політиці підприємства // Вісник Тернопільської академії народного господарства. Вип.. 4. – 2004. – С. 148-155.
19.Богач А.Г. Управлінський облік і аналіз операцій логістичних систем у промисловому виробництві: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Терноп. держ. екон. ун-т. — Т., 2006. — 20 с.
20.Богач А.Г., Мельник В.Г. Розвиток інформаційних систем промислових підприємств на принципах аналітико-логістичної інформації // Наукові записки: Збірник наукових праць кафедри економічного аналізу Тернопільської академії народного господарства. Вип.. 15. – Тернопіль: Економічна думка, 2006. – С. 234-236.
21.Бородкин А.С. Учет издержек производства в системе хозяйственного расчета: На примере машиностроительного производства. – Киев: Вища школа, 1975. – 233 с.
22.Бородкін О. Внутрішньогосподарський (управлінський) облік: концепція і організація // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - № 2. – С. 45-53.
23.Бутинець Ф.Ф. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник для ВНЗ. – Житомир: ЖІТІ, 2000, - 640 с.
24.Бухгалтерский облік в Україні: Навчальний посібник / За ред. Р.Л. Хом’яка. – Львів: Інтелект, 2001. – 728 с.
25.Бухгалтерський облік та фінансова звітність в Україні: Навчально-практичний посібник / під ред. С.Ф. Голова. – Дніпропетровськ: ТОВ „Баланс-Клуб”, 2001. - 832 с.
26.Бухгалтерський управлінський облік: Навчальний посібник для студентів спеціальності 7.050106 „Облік і аудит” / Ф.Ф. Бутинець, Л.В. Чижевська, Н.В. Герасимчук. – Житомир: ЖІТІ, 2000. – 448 с.
27.Бухгалтерський фінансовий облік: Підручн. для студ. спец-ті „Облік і аудит” вищих навч. закладів/ За ред. проф. Ф.Ф.Бутинця. – 4-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП ”Рута”, 2002. – 688 с.
28.Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студентів спеціальності „Облік і аудит” вищих навчальних закладів. / За редакцією проф. Ф.Ф. Бутинця. – 5-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП „Рута”, 2003. – 726 с.
29.Бухгалтерський фінансовий та внутрішньогосподарський облік в галузях системи переробної промисловості АПК (на основі національних стандартів) / За ред. проф., д-ра екон. наук В.В. Сопка та О.В. Бойка – К.: „Фенікс”, 2001. – 468 с.
30.Быков А., Велесько Е. Оптимизация запасов на основе имитационного моделирования // Логистика. – 2004. - № 1. – С. 19-21.
31.Валуев Б.И. О некоторых концепциях, составляющих альтернативу целостной системе управления предприятием // Економіст. – 2004. – жовтень № 10. – С. 30-33.
32.Валуев Б.И. О целях, задачах и принципах управленческой ориентации учета // Вісник ЖДТУ. Економічні науки. – 2003. - № 2 (24). – С. 61-66.
33.Валуев Б.И. Проблемы развития учета в промышленности. – М.: Финансы и статистика, 1984. – 215 с., ил.
34.Валуев Б.И. Управление экономикой в производственных объединениях легкой промышленности. – М.: Легкая индустрия, 1977. –216с.
35.Валуев Б.И., Гулинский Я.П., Мелешкина Ф.С. Внутрифирменный хозрасчет: опыт, пути совершенствования. – М.: Экономика, 1978. – 183 с.
36.Валуєв Б.І. Організаційні можливості поглиблення інтеграційних процесів в управлінні підприємством // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. – вип. 4. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 17-22.
37.Валуєв Б.І. Управлінський облік: десять питань, на які немає відповіді // Вісник ЖДТУ. Економічні науки. – 2003. - № 1 (23). – С. 60-65.
38.Валуєв Б.І., Шелковнікова О.В. Системний підхід до розвитку обліку витрат виробництва промислового підприємства // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 16 / Одес. держ. екон. ун-т. – 2004. – С. 46-52.
39.Васюта-Беркут О.І. та ін. Теорія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. / О.І. Васюта-Беркут, Г.Ф. Шепітко, Н.О. Ромашевська; За заг. ред. В.Б. Захожая. – 2-ге вид. – стереотип. – К.: МАУП, 2003. – 176 с.: іл. – Бібліогр.: с. 170.
40.Виханский О.С. Стратегическое управление: Учебник. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Экономист, 2003. – 296 с.
41.Володькіна М.В. Економіка промислового підприємства: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 196 с.
42.Воротін В. Корпоративне управління як необхідний елемент трансформаційного розвитку України // Вісник Укр. акад. держ. управління при Презид. Укр. – 2002. - № 4. – С. 96-104.
43.Гаджинский А.М. Логистика: Учеб. для высш. и сред. учебн. заведений. – М.: ИВЦ «Маркетинг», 1998. – 228 с.
44.Гарасим П.М., Хомин П.Я. Бухгалтерський облік за журнальною формою рахівництва: Навчальний посібник. – Тернопіль: Астон, 2003. – 296с.
45.Гнилицька Л. Проблеми впровадження управлінського обліку на підприємствах України // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - № 9. – С. 39-42.
46.Голиков Е.А. Маркетинг и логістика: Учебное пособие. – 2-е изд. – М.: Издательский Дом „Дашков и К”, 2001. – 412 с.
47.Голов С.Ф. Управлінський облік: Підручник. – К., 2003. – 704 с.
48.Гордон М.П. Терминалы управляют товародвижением // РИСК. – 1995. - № 4. – с. 19-24.
49.ГОСТ 26574 – 85 „Мука пшеничная хлебопекарная” Утв. и введен в действие Постановлением Государственного комитета СССР по стандартам от 29.04.1985 г. № 61.
50.Гура Н.О. Облік видів економічної діяльності: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2004. – 541 с.
51.Гуцайлюк З. Ще раз про місце і роль управлінського обліку в інформаційній системі господарюючих суб’єктів // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 11. – С. 45-49.
52.Гуцайлюк З.В. Учет материальных ресурсов в пищевой промышленности. – К.: Техніка, 1983. – 193 с.
53.Давидов Ю.Г. Передумови удосконалення обліку й контролю непрямих витрат на підприємствах харчової промисловості // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. – вип.. 4. - Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 21-25.
54.Дейнеко Л.В. Розвиток харчової промисловості України в умовах ринкових перетворень (проблеми теорії і практики), Національна Академія наук України, Рада по вивченню продуктивних сил України. - К.: Знання, 1999. – 237 с.
55.Дерій В.А. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві: Курс лекцій. – Тернопіль: Джура, 2003. – 92 с.
56.Джонсон Р., Каст Ф., Розенцвейг Д. Системы и руководство (теория систем и руководство системами). – М.: Сов. радио, 1971. – 648 с.
57.Должанський М.І., Должанський А.М. Бухгалтерський облік в Україні з використанням Положень (стандартів) бухгалтерського обліку: Навчальний посібник. – Л.: Львівський банківський інститут НБУ, 2003. – 494 с.
58.Економіка підприємств: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. А.А. Фастовець. - К.: НМЦ „Укоопосвіта”, 2000. - 572 с.
59.Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – Вид. 2-е, перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2001. – 528 с., іл..
60.Экономическая кибернетика. Ч. 1. Основы теории хозяйственных систем. – Л.: Изд-во ЛГУ, 1974. – 128 с.
61.Энтони Р., Рис Дж. Учет: ситуации и примеры: Пер. с англ. / Под ред. и с предисл. А.М. Петрачкова. – М.: Финансы и статистика, 1993. – 560 с.: ил. – (Серия по бухгалтерскому учету и аудиту).
62.Жилкина Л.В. Учет и контроль в пищевой промышленности. К.: „Техніка”, 1973. - 188 стр.
63.Журавель Г.П., Крупка Я.Д., Палюх М.С. Гуцайлюк Л.О., Фаріон Т.І. Бухгалтерський облік: особливості в галузях економіки: Навчальний посібник. – Тернопіль: Економічна думка, 1999. – 449 с.
64.Загородній А., Партин Г. Управлінський облік як система інформаційного забезпечення управлінських рішень // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. - № 7. – С. 35-37.
65.Загородній А.Г., Вознюк Г.Л., Смовженко Т.С. Фінансовий словник. – 4-те вид., випр. та доп. – К.: Т-во „Знання”, КОО; Л.: Вид-во Львів. банк. ін-ту НБУ. – 566 с.
66.Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996-ХІV (зі змінами та доповненнями).
67.Зернов Е.Л. Управление процессами формирования себестоимости промышленной продукции на подготовительных стадиях производства: Дис...канд. экон. наук: 08.00.21 / Одес. ин-т нар. хоз-ва. – Одесса, 1988.– 155с.
68.Зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку: Наказ Міністерства фінансів України від 22.11.2004 р. № 731.
69.Ивашкевич В.Б. Проблемы учета и калькулирования себестоимости продукции. – М.: Финансы, 1974. – 159 с.
70.Инютина К.В., Квашнин В.С., Суслов О.В. Основы логистики. СПб.: Изд-во СПбГУЭФ, 1999. – 89 с.
71.Исаев Б.Л. Интегрированные балансовые системы в анализе и планировании экономики. – М.: Наука, 1969. – 336 с.
72.Кальченко А.Г. Основи логістики: Навчальний посібник. – К.: Товариство „Знання”, КОО, 1999. – 135 с.
73.Карп І.М. Роль інтегрованої логістики в управлінні підприємством // Актуальні проблеми економіки. – 2004. – Вип. 2 (32). – С. 166-171.
74.Карпова Т.П. Управленческий учет: Учебник для вузов. – М.: ЮНИТИ, 2001. – 350 с.
75.Кашаев А.Н. Проблемы учета и анализа экономической эффективности в производственных объединениях. – М.: Финансы, 1978. - 224 с.
76.Керимов В.Э., Епифанов А.А., Селиванов П.В., Крятов М.С. Управленческий учет производственной деятельности: Учебное пособие / Под ред. В.Э. Керимова. – М.: Издательство „Экзамен”, 2002. – 160 с.
77.Киршина М.В. Коммерческая логистика. – М.: Центр экономики и маркетинга, 2001. – 256 с.
78.Кобилянська О.І. Фінансовий облік: Навч. посіб. – К.: Знання, 2004. – 473 с.
79.Контролинг как инструмент управления предприятием / Е.А. Аманькина, С.В. Данилочкин, Н.Г. Данилочкина и др.. Под ред. Н.Г. Данилочкиной. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1999. – 297 с.
80.Контроллинг в бизнесе. Методологические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М. Карминский, Н.И. Оленев, А.Г. Примак, С.Г. Фалько. М.: „Финансы и статистика”, 1998. – 256 с.
81.Контроль в системе внутрипроизводственного хозрасчета/ Б.И. Валуев, Л.П. Горлова, В.В. Муравская и др. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 239 с.: ил.
82. Корягін М.В. Облік витрат і калькулювання собівартості продукції на хлібопекарних підприємствах (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості споживчої кооперації України) / Автореф.... дис. канд. екон. наук: 08.06.04. – Львів: ЛКА Укоопспілки, 1999. – 17 с.
83.Косміна Р.М. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. – К.: Вища шк., 2003. – 174 с.
84.Краєвський В.М. Бухгалтерський облік в системі макроекономічного управління: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Нац. аграр. ун-т. — К., 2004. — 20 с.
85.Крамарчук С.П. Облік і аналіз матеріальних сировинних ресурсів (на прикладі плодоовочевої консервної промисловості): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Держ. акад. статистики, обліку та аудиту Держкомстату України. — К., 2006. — 21 с.
86.Крамарчук С.П., Тесля Г.В. Роль управлінського обліку в мінімізації заготівельних витрат // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 147-152.
87.Крикавський Є.В. Логістика підприємства: Навч. посіб. – Львів: 1996. – 160 с.
88.Крушельницька О.В. Управління матеріальними ресурсами: Навч. посібник. – К.: Кондор, 2003. – 162 с.
89.Кужельний М. Теоретичні аспекти бухгалтерського обліку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2005. - № 8-9. – С. 45-49.
90.Кужельний М.В., Лінник В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – К.: КНЕУ, 2001. – 334 с., іл.
91.Кузьмінський А.М., Кузьмінський Ю.А. Теорія бухгалтерського обліку: Підруч. – К.: Все про бухгалтерський облік, 1999. – 288 с.
92.Култишева Н.М. Ефективність діяльності управлінського персоналу організації та шляхи її формування // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 211-216.
93.Кундеус О.М. Облік та аналіз використання виробничих запасів: сучасний стан і перспективи розвитку (на прикладі підприємств скляної промисловості) // Дис....канд. екон. наук: 08.06.04. – Тернопіль: ТАНГ, 2002. – 150 с.
94.Лаба Г. Облік і контроль використання виробничих запасів на молокопереробних підприємствах // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 178-181.
95.Ластовецький В. Який вид обліку не є управлінським? // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. - № 4. – С. 40-44.
96.Ластовецький В.О. Виробничо-комерційний облік і внутрішньогоспо-дарська (управлінська) звітність за центрами витрат і відповідальності. – Чернівці: Місто, 2003. – 156 с.
97.Лень В.С., Гливенко В.В. Бухгалтерський облік у галузях економіки: Навч. посіб. – К.: Знання-Прес, 2005. – 491 с.
98.Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік: Навч. посібник. – Київ: Вид-во „Центр учбової літератури”, 2003. – 524 с.
99.Логистика: Учеб. пособие / Под ред. Б.А. Аникина. – М.: ИНФРА-М, 1998. – 327 с.
100.Логістика: Навч. посібник для студ. економіч. спец. / Олена Глогусь, М-во освіти Укр., Ін-т змісту і методів навчання, Тернопільська Акад. народного госп. – Тернопіль: Економічна думка, 1998. – 166 с.
101.Лоханова Н.О. Облік і контроль витрат на обслуговування виробництва і управління // Дис....канд. екон. наук: 08.06.04. – Одеса, 1998. – 266 с.
102.Лоханова Н.О. Проблеми класифікації об’єктів бухгалтерського обліку // Вісник соціально-економічних досліджень. Збірник наукових праць. Вип. 7. Одес. держ. екон. ун-т. – Одеса: АТЗТІРЕНТТ, 2000. – С. 225-229.
103.Луценко І. Концептуальні засади та функції логістики // Вісник КНТЕУ. – 2003. – Вип. 4. – С. 29-34.
104.Лучко М.Р. Облік комерційної діяльності: Підручник для студентів вузів / М. Лучко, О. Адамик,; М-во освіти і науки України, Тернопільська акад. нар. госп-ва. -Тернопіль: Карт-бланш, 2005. -441 с.: табл.. - Бібліогр.: с. 419.
105.Мазаракі А.А. та ін. Економіка торговельного підприємства: Підручник для вузів. / Під ред. проф. Н.М. Ушакової. – К.: „Хрещатик”, 1999. – 800 с.
106.Майминас Е.З. Процессы планирования в экономике: информационный аспект. Изд. 2-е. – М.: Экономика, 1971. – 390 с.
107.Макаров В.Г. Теория бухгалтерского учета. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Финансы, 1975. – 296 с.
108.Максімова В.Ф. Складові системи управління як об’єкти контролю // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 238-244.
109.Малюга Н.М. Шляхи удосконалення оцінки в бухгалтерському обліку: теорія, практика, перспективи. – Житомир: ЖІТІ, 1998. – 384 с.
110.Марченко В.М., Симоненко Ю.Г. Класифікація функцій ефективного корпоративного управління // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 192: в 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 47-54.
111.Мельник В.Г. Проблеми акумуляції інформації в системі економічного обліку // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 208-209.
112.Микитюк Н.Я. Облік виробничих запасів // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 209-112.
113.Моисеенко Г.И. Теория бухгалтерского учета: Учеб. пособие. – М. Финансы, 1979. – 232 с.
114.Мурашко О.В. Облік і контроль матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної промисловості): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київ. нац. екон. ун-т ім. В.Гетьмана. — К., 2006. — 17 с.
115.Нападовська Л. Методологічні засади управлінського обліку // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 4. – С. 26-30.
116.Нападовська Л. Проблеми становлення та розвитку управлінського обліку в Україні // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - № 9. – С. 33-38.
117.Нападовська Л.В. Управлінський облік, як інформаційна система ефективного управління підприємством // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 19-22.
118.Наринский А.С. Повышать оперативность и аналитичность бухгалтерского учета. – Бухгалтерский учет. – 1979. - № 1. - С. 39-42.
119.Научные основы управления социалистическим производством / Под ред. Д.М. Крука. – М.: Экономика, 1978. – 280 с.
120.Новиков О.А., Уваров С.А. Коммерческая логистика: Учеб. пособие. - СПб.: Изд-во СПбУЭФ, 1995. – 208 с.
121.Озеран В., Корягін М. Облік окремих матеріальних витрат на хлібопекарних підприємствах / Бухгалтерський облік і аудит. – 1998. - № 10. - С. 37-38.
122.Окландер М.А., Хромов О.П. Промислова логістика: Навчальний посібник – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 222 с.
123.Организационные структуры управления производством / Под ред. Б.З. Мильнера. – М.: Экономика, 1975. – 319 с.
124.Организация бухгалтерського учета и анализа хозяйственной деятельности / А.Н. Кузьминский, В.В. Сопко. – К.: Вища шк.. Головное изд-во, 1986. – 256 с.
125.Організація бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: Підручник / А.М. Кузьмінський, В.В. Сопко, В.П. Завгородній. За ред. А.М. Кузьмінського. – К.: Вища шк.., 1993. – 223 с.: іл.
126.Організація первинного обліку та економічного аналізу на прикладі підприємств торгівлі: Навчальний посібник / Василь Рудницький, Інна Лазаришина, Василь Бачинський; М-во науки і освіти України, Укр. держ. ун-т водного госп. та природокористування . -Київ: ВД "Професіонал, 2004. -478 с. -Бібліогр.: с. 152.
127.Остап'юк М.Я., Лучко Н.В., Даньків Й.Я. Історія бухгалтерського обліку: Навч. посіб. – К.: Знання, 2005. – 276 с.
128.Павелек Г. Обновление производственных предприятий на базе логистики // Консалтинг-маг, 1988.
129.Павликівська О.І., Папінко В.З. Контролінг в системі інформатизації управління // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 240-243.
130.Паламарчук О.І. Принципи і форми інтеграції функції обліку в посиленні економічної безпеки промислових підприємств // Дис....канд. екон. наук: 08.06.04. – Луганськ: 2001. – 185с.
131.Палий В., Палий В. Управленческий учет – новое прочтение внутрихозяйственного расчета // Проблеми формування ринкової економіки: Зб. наук. праць. Спец. випуск. Проблеми трансформації бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в системі міжнародних стандартів. – К.: КНЕУ, 2001. – С. 91-99.
132.Палий В.Ф. Бухгалтерский учет в системе экономической информации. – М.: Финансы, 1975. – 160 с.
133.Палий В.Ф. Основы калькулирования. – М.: Финансы и статистика, 1987. – 288 с.: ил.
134.Палий В.Ф., Соколов Я.В. Введение в теорию бухгалтерского учета. – М.: Финансы, 1979. – 304 с.
135.Партин Г.О. Бухгалтерський облік: основи теорії та практики: Навч. посіб. – К.: Т-во „Знання”, КОО, 2000. – 245 с.
136.Пархоменко В.Н. Бухгалтерський облік в Україні. Нормативи. Коментарі. – Ч. 8. – Луганськ: Футура: ДСД „Лугань”, 2005. – 640 с.
137.Пашигорева Г.И., Савченко О.С. Системы управленческого учета и анализа. – СПб.: Питер, 2003. – 176 с.: ил. – (Серия „Краткий курс”).
138.Петрик О. Чи існує в Україні і чи потрібен управлінський облік: дві думки провідних фахівців // Бухгалтерський облік і аудит. – 2001. - №2. – С. 38.
139.Плоткин Б.К. Введение в коммерцию и коммерческую логистику. – С-Пб: СпбУЭиФ, 1996. – 320 с.
140.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999р. № 318 (із змінами та доповненнями).
141.Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 „Запаси”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246 (із змінами та доповненнями).
142.Пономарьова Ю.В. Логістика: Навчальний посібник. Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 192 с.
143.Поплюйко А.М. Облік і аналіз використання виробничих запасів (на прикладі підприємств машинобудування Полтавської області): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київ. нац. екон. ун-т. — К., 2003. — 17 с.
144.Приймачок О.М. Облік виробничих запасів і аналіз ефективності їх використання (на прикладі підприємств хлібопекарської промисловості Київської області): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київ. нац. екон. ун-т. — К., 2005. — 19 с.
145.Пугаченко О.Б Місце та значення функції обліку в управлінні матеріальним забезпеченням хлібопекарного виробництва // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 301-306.
146.Пугаченко О.Б. Бухгалтерський облік загальновиробничих витрат // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. – вип. 3. – Кіровоград: КДТУ, 2002. – С. 264-269.
147.Пугаченко О.Б. Економічні об’єкти системи матеріального забезпечення підприємств хлібопечення – класифікаційний підхід до розгляду // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 19 / Одес. держ. екон. ун-т. – Одеса: ОДЕУ, 2005. – С. 243-249.
148.Пугаченко О.Б. Нормування виробничих запасів як складова раціональної побудови системи управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 7, ч. І – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 406-412.
149.Пугаченко О.Б. Облікова модель витрат сфери постачання хлібопекарних підприємств: проблема, можливості розв’язання. Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 218: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 447-454.
150.Пугаченко О.Б. Оперативне управління запасами підприємства // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. - вип. 4. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 383-388.
151.Пугаченко О.Б. Оцінка запасів згідно національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 6. – Кіровоград: КНТУ, 2004. – С. 258 – 263.
152.Пугаченко О.Б. Системний підхід до розвитку обліку в системі управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 8. – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 383-388.
153.Пушкар М.С. Облікова політика і звітніст. Навч. посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – 141 с.
154.Пушкар М.С. Розробка систем обліку. – Тернопіль, Карт-бланш, 2003. – С. 198.
155.Пушкар М.С. Філософія обліку. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 157 с.
156.Пушкар М.С. Фінансовий облік: Підручник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 628 с.
157.Пушкар М.С., Богач А.Г. Місце обліку логістичних витрат в обліковій політиці підприємства // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 288-294.
158.Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – 370 с.
159.Редченко К.І., Рудницький Т.В. Міжнародний управлінський облік: проблеми формування і розвитку професії // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 296-301.
160.Решетникова И.Л. Стратегия маркетинга: особенности формирования на отечественных предприятиях: Монография. – Луганск: Изд-во ВГУ, 1998. – 270 с.
161.Родников А.Н. Логистика: Терминологический словарь. 2-е изд., исправленное и дополненное. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 352 с. – (Библиотека словарей „ИНФРА-М”).
162.Роздобудько В.В. Облік і контроль використання матеріально-технічних ресурсів у автотранспортному виробництві з застосуванням ПЕОМ: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2006. — 20 с.
163.Рудницький В.С., Лазаришина І.Д., Бачинський В.І., Поліщук В.Л. Організація первинного обліку та економічного аналізу на прикладі підприємств торгівлі.: Навчальний посібник. – К.: ВД „Професіонал”, 2004. - 480 с.
164.Савченко І.І. Логістична складова інноваційних процесів в галузях виробництва та переробки зерна. Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 218: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 483-489.
165.Саченко С.І. Облік і внутрішньогосподарський контроль виробничих витрат на хлібопекарних підприємствах: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Терноп. нац. екон. ун-т. — Т., 2006. — 20 с.
166.Сборник рецептур на хлеб и хлебобулочные изделия. – М.: Всесоюзный научно-исследовательский институт хлебопекарной промышленности, 1986. – 72 с.
167.Семенеко А.И. Предпринимательская логистика. – СПб.: Политехника, 1997. – 349 с.
168.Сергеев В.И. Логистика: Учеб. пособие. СПб., 1995. - 123 с.
169.Системный анализ и структура управления / Под общ.ред. В.Г. Шорина – М.: Знание, 1975. - 303 с.
170.Скирпан О.П., Палюх М.С. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих закладів освіти ІІІ-IV рівнів акредитації. – Тернопіль: Економічна думка, 2002. - 496 с.
171.Сльозко Т.М. Бухгалтерський облік в системі управління матеріальними ресурсами промислового підприємства / Автореф....дис. канд. екон. наук: 08.06.04. – Одеса: ОДЕУ, 1996. – 23 с.
172.Слюсарчук Л.І. Облік і аналіз виробництва та продажу готової продукції. (Методолого-прикладний аспект) – К.: „Альтерпрес”, 2001. – 258с.
173.Смехов А.А. Введение в логистику. - М.: Транспорт, 1993. – 112 с.
174.Соколов Я.В. Бухгалтерский учет: от истоков до наших дней: Учебн. пособие для вузов. – М.: Аудит, ЮНИТИ, 1996. – 638 с.: ил..
175.Сопко В. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. – 3-є вид., перероб. і доп. – К.: КНЕУ, 2000. – 578 с.
176.Сопко В.В. Бухгалтерський облік (рахунковедення): теоретичні основи та принципи побудови // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 12-18.
177.Сопко В.В. Нормативный метод планирования и учета в пищевой промышленности. – К.: Урожай, 1990. – 160 с.
178.Статистичний щорічник України за 2003 рік. За ред. О.Г. Осауленка. – Київ: Державний комітет статистики України; „Консультант”, 2004. – 631 с.
179.Сук Л.К., Сук П.Л. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. – К.: Знання, 2005. – 471 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
180.Сухарева Л.А., Петренко С.Н. Контроллинг – основа управления бизнесом. – К.: Ольга; Ника-Центр, 2002. – 208 с.
181.Технологические инструкции по выработке хлебобулочных изделий. – М.: Пищевая промышленность, 1973. – 418 с.
182.Терещенко О., Пугаченко О.Б. Аудит витрат на виробництво продукції. Наука виробництву-2004. Збірник наукових праць за матеріалами доповідей ХХХVІІІ наукової конференції студентів, магістрантів та аспірантів, присвяченої до Дня науки-2004. 22 квітня 2004 року. – Кіровоград: КНТУ, 2004. – С. 35-37.
183.Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. – 6-е вид. – К.: А.С.К., 2001. – 784 с.
184.Управління ресурсами підприємства: Навч. посіб. / Під ред. к.е.н. Ю.М. Воробйова і д.е.н. Б.І. Холода. – Київ: „Центр навчальної літератури”, 2004. – 288 с.
185.Урбан Н.М. Методика та організація оцінки активів в обліку і аудиті: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Терноп. акад. нар. госп-ва. — Т., 2004. — 20 с.
186.Учет и контроль затрат на производство в объединениях легкой промышленности / Кирсанов В.Д., Калинина В.И., Валуев Б.И. и др. – М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1982. – 224 с.
187.Фадєєва Г.М. Облік і аналіз затрат в хлібопекарських підприємствах: Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. — Х., 2003. — 16 с.
188.Федоров Л.С., Шуйская А.В., Савари Т.И. Логистика в капиталистических странах // Экономика и организация материально-технического снабжения. – Вып. 2. – М.: ЦНИИТЭИМС, 1990. – 20 с.
189.Фоміна Т.В., Пугаченко О.Б. Тести внутрішнього контролю: прикладний аспект // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип. 5 (60) / Наук. ред. І.К. Бондар. – К., 2006. – С. 22-27.
190.Фуад Сулейман Махмуд Аль Фасфус Учёт и аудит запасов: мировая практика и особенности в Украине // Дис....канд. екон. наук: 08.06.04. – Житомир: 2002. – 216 с.
191.Хан Де. Планирование и контроль: концепція контроллинга: Пер. с нем. / Под ред. и с предисл. А.А. Турчака, Л.Г. Головача, М.Л. Лукашевича. – М.: „Финансы и статистика”, 1997. – 800 с.
192.Хліпальська В. Значення оцінки вартості в обліку запасів товарно-матеріальних цінностей на підприємстві // Бухгалтерський облік і аудит. - № 3. – 2002. – С. 25-31.
193.Хмелевський С.М. Облік і внутрішній аудит матеріальних запасів (на матеріалах підприємств хлібопекарної галузі промисловості): Автореф. дис... канд. екон. наук: 08.06.04 / Київ. нац. екон. ун-т. — К., 2003. — 20 с.
194.Холл А.Д., Фейджин Р.Е. Определение понятия системы. // Исследования по общей теории систем. – М.: Прогресс, 1969.
195.Хоменко М.М. Управління виробничими запасами ароматичних вуглеводів спільного підприємства. Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 218: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 554-559.
196.Хруш Н.А. Інвестиційна діяльність: сучасні стратегії та технології. – Хмельницький: ХНУ, 2004. – 309 с.
197.Чабанова Н.В., Василенко Ю.А. Бухгалтерський фінансовий облік: Посібник. – К.: Видавничий центр „Академія”, 2002. – 672 с. (Альма-матер).
198.Чаюн І.О., Бондар І.Ю. Управління матеріально-технічним забезпеченням підприємства: Навч. посібник. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2002. 111 с.
199.Ченаш С., Ченаш В. Финансовый менеджмент. – К.: Украинская Консалтинговая Сеть, 2002. – 92 с.
200.Чумакова О. Облік транспортно-заготівельних витрат в оптовій торгівлі/ О. Чумакова // Економіка. Фінанси. Право. - 2002. - № 5. - С. 19-22.
201.Чумаченко М. Управлінський облік потребує підтримки // Бухгалтерський облік і аудит. – 2003. - № 5. – С. 3-7.
202.Чумаченко М.Г., Пушкар М.С. Розвиток системи обліку на принципах інформатики і кібернетики // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 5-11.
203.Чумаченко Н.Г. Развитие управленческого учета в Украине // Світ бухгалтерського обліку. – 1998. - № 10 (16). – С. 2-9; 1998. - № 11 (17). – С. 2-8.
204.Чумаченко Н.Г. Роль бухгалтерского учета в управлении себестоимостью продукции в свете решений XXVI съезда КПСС // Материалы Всесоюзной научно-практической конференции: Баку, 19-21 ноября 1981 г. – М.: ВСНКТО. – 1981. - С. 1-11.
205.Чумаченко Н.Г. Экономический анализ в системе управления производством. – В кн.: Тез. докл. научно-экономич. конференции: Экономический анализ в управлении производством. – Киев: Укр НИИНТИ, 1972. – С. 3-23.
206.Шарманська В.М. Первинна документація і регістри бухгалтерського обліку: Навч. посіб. – К.: Знання, 2003. – 269 с.
207.Шатохіна О. Облік та інформаційне забезпечення управління господарською діяльністю підприємств // Бухгалтерський облік і аудит. – 2004. - № 3. – С. 28-33.
208.Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2006. – 525 с. – (Вища освіта ХХІ століття).
209.Шегда А.В. Економіка підприємства: Навч. посібник / А.В. Шегда, Т.М. Литвиненко, М.П. Нахаба. За ред. А.В. Шегди. – 3-є вид. – К.: Знання-Прес, 2003 р. – 335 с.
210.Шелковнікова О.В. Цілісність системи бухгалтерського обліку – альтернативний підхід до концепції розподілу обліку на фінансовий та управлінський // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. - Тернопіль-Мукачево: Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 400-407.
211.Шляхов Є.В. Собівартість продукції – сучасні теоретичні і практичні питання // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. – вип. 4. - Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 514-518.
212. Шурупов Г.В. Механизм управления материальным обеспечением деятельности промышленных предприятий // Дис....канд. экон. наук: 08.06.01. – Одесса, ОГЭУ, 2004. – 203 с.
213.Юнеман Р. Поток материалов и логистика. – Берлин: Шпрингер, 1989. – 512 с.
214.Яковенко Е.Г. Управление экономическими параметрами развития производства. – М.: Наука, 1973. – 175 с.
215.Янковий В.О. Прогнозування беззбитковості інвестицій у хлібопекарську промисловість за допомогою виробничої функції // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 410-414.
216.http://clml.org/Website/AboutCLM/Definitions/Definitions.asp
217.http://kirstat.kw.ukrtel.net/
218.http://glossary.bank24.ru/glossary/page.1/char.ӯword.2570/
219.http://infoworks.com.ua/htm/862.htm
220.www.ukrstat.gov.ua
221.www.ronl.ru/buhuchet_3.html
222.www.ipdo.kiev.ua/insitut/exibitions/konf_hlib.htm
223.www.dis.ru/manag/arhiv/2003/4/1.html,
224.www.nbuv.gov.ua/ard/2006/06bagspv.zip
Стоимость доставки работы, в гривнах:
(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50
Найти готовую работу
ЗАКАЗАТЬ
Обратная
связь:
Связаться
Вход для партнеров
Регистрация
Восстановить доступ
Материал для курсовых и дипломных работ
11.10.24
Сучасний документальний театр: новий тип сценічної репрезентації
11.10.24
Вербатім–наративи в контексті сучасної «Нової драми» і документального театру
11.10.24
«Нова драма» в умовах відновлення документалізму в театральній постдраматичній культурі нестабільного типу
Архив материала для курсовых и дипломных работ
Ссылки:
Счетчики:
© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.