У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ ФОРМИ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
Количество страниц 265
ВУЗ ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧУВАННЯ ТА ТОРГІВЛІ
Год сдачи 2010
Содержание ВСТУП ..............................................................................................................
РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИБОРУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ .......................
1.1 Необхідність та основні напрямки трансформації відносин власності при переході до ринку .....................................................................
1.2 Економічна характеристика та класифікація організаційно-правових форм підприємств .................................................................
1.3 Методичні підходи до вибору організаційно-правової форми підприємства ...............................................................................................
Висновки до розділу 1 ...........................................................................
РОЗДІЛ 2 ЕФЕКТИВНІСТЬ ГОСПОДАРЮВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА РІЗНИХ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ .........................................................................................
2.1 Ресторанне господарство України: стан та основні тенденції
розвитку .................................................................................................
2.2 Обґрунтування системи показників ефективності господарювання підприємств ресторанного господарства різних організаційно-правових форм ........................................................................................
2.3 Оцінка ефективності господарювання підприємств ресторанного господарства різних організаційно-правових форм ...........................
Висновки до розділу 2 ...........................................................................
РОЗДІЛ 3 УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИЧНИХ ПІДХОДІВ ДО ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ ФОРМИ ПІДПРИЄМСТВА .................................……………………………………...
3.1 Методика обґрунтування вибору організаційно-правової форми підприємства при започаткуванні власної справи ..............................
3.2 Економічний механізм обґрунтування перетворення організаційно-правової форми підприємства ресторанного господарства .....……..
Висновки до розділу 3 ...........................................................................
ВИСНОВКИ ......................................................................................................
ДОДАТКИ .........................................................................................................
Додаток А. Класифікація та характеристика організаційно-правових форм підприємств .............................................................................................
Додаток Б. Динаміка загального обсягу продажу товарів і платних послуг населенню на споживчому ринку України ( у фактичних цінах) .......
Додаток В. Вихідна інформація для обґрунтування однорідності сукупності підприємств ресторанного господарства по м. Харкову ....................
Додаток Д. Оцінка ефективності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм на підставі критерію можливості інвестування
Додаток Е. Оцінка ефективності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм на підставі критерію присвоєння результатів
Додаток Ж. Оцінка ефективності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм на підставі критерію вірогідності банкрутства
Додаток З. Оцінка ефективності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм на підставі критерію ліквідності інвестицій ..
Додаток К Оцінка темпу стійкого зростання за вибірковою сукупністю підприємств ресторанного господарства м. Харкова ...................................
Додаток Л. Схема вибору організаційно-правової форми підприємства
Додаток М. Результати експертної оцінки пріоритетності критеріїв вибору організаційно-правової форми підприємства .......................................
Додаток Н. Основні символи побудови структурно-логічної послідовності .......................................................................................................................
Додаток П. Інформація щодо розрахунок витрат на залучення власного капіталу та товарних кредитів; економічної доданої вартості .....................
Додаток Р. Документи про впровадження результатів дисертації ..............
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ........................................................

ВСТУП

Актуальність теми. Перехід економіки України на ринкові засади функ-ціонування призвів до трансформації форм власності та появи численних орга-нізаційно-правових форм підприємств. Різноманітність форм власності та її ор-ганізаційно-правових видів, а разом з тим, самостійність підприємців у виборі тієї або іншої організаційно-правової форми ускладнюють проблему обґрунту-вання найбільш прийнятної й ефективної з них. Проте ефективність діяльності підприємств у ринковій економіці, особливо в умовах жорсткої конкуренції, безпосередньо залежить від адекватно обраної організаційно-правової форми підприємства.
Загальні проблеми функціонування підприємств за ринкових відносин, основні шляхи вибору організаційно-правової форми підприємства відображені у працях зарубіжних учених, а саме: Р. Акоффа, І. Ансоффа, В. Афанасьєва, Я. Бельчикова, Р. Джонсона, С. Курака, Б. Мільнера, А. Омарова, Д. Рапопорта, К. Менара, А. Лівшиця, П. Мілгрома. Питанням обґрунтованого вибору органі-заційно-правової форми підприємств присвячені дослідження українських вче-них: О. Кузьміна, М. Мартиненка, І. Бланка, В. Сизоненка, Л. Фролової, Н. Власової, В. Черняка, Н. Саніахметової, Н. П’ятницької, Г. П’ятницької, А. Мазаракі, М. Виноградського, А. Виноградської та ін.
Проте існуючі наукові підходи до вибору організаційно-правових форм підприємств мають загальнотеоретичний характер і не враховують усіх аспектів створення й розвитку підприємства, що обмежує можливості їх практичного за-стосування. Крім того, проблеми економічного обґрунтування вибору ефектив-ної організаційно-правової форми саме підприємств ресторанного господарства залишаються мало дослідженими. Нагальність розв’язання вказаних проблем підсилюється ще й тим, що ресторанне господарство в Україні представлене великою кількістю дрібних та середніх підприємств, а це викликає необхідність розробки простого та універсального методичного інструментарію вибору ор-ганізаційно-правової форми суб’єктів господарювання.
Актуальність вищевикладених аспектів обґрунтування вибору організа-ційно-правових форм підприємств, їх недостатній теоретичний розгляд і відсу-тність рекомендацій прикладного характеру щодо застосування на підприємст-вах ресторанного господарства зумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету, завдання та напрямки дослідження.
Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисерта-ційне дослідження у цілому, його окремі теоретичні положення та висновки є органічною складовою держбюджетних науково-дослідних тем кафедри мене-джменту Харківського державного університету харчування та торгівлі, в яких автор є співвиконавцем: № 22-99-2000Б «Підвищення ефективності стратегіч-ного управління підприємствами громадського харчування» (особистий внесок здобувача полягає в розробці системи показників оцінки стратегічних альтерна-тив розвитку підприємств громадського харчування); № 27-05-06Б, державний реєстраційний номер № 0105U002156 «Проектування структур управління в за-кладах ресторанного господарства» (особистий внесок здобувача полягає у до-слідженні стану та основних тенденцій розвитку ресторанного господарства України).
Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження поля-гає в науковому обґрунтуванні теоретичних положень і розробці методичного інструментарію вибору ефективних організаційно-правових форм підприємств ресторанного господарства.
Цільова спрямованість дослідження обумовила постановку та розв’язання наступних завдань:
 узагальнити вітчизняний та зарубіжний досвід у вивченні економічних аспектів категорій власності та організаційно-правових форм підприємств;
 уточнити економічну сутність та зміст понять «організаційна форма» та «організаційно-правова форма» підприємства;
 систематизувати та узагальнити критерії класифікації організаційно-правових форм підприємств;
 уточнити та узагальнити теоретичні положення, які розкривають еконо-мічну сутність і зміст процесу вибору організаційно-правової форми підприємст-ва;
 виявити основні тенденції розвитку ресторанного господарства Украї-ни за масштабами діяльності та формами власності;
 обґрунтувати систему показників для оцінки ефективності функціону-вання підприємств різних організаційно-правових форм;
 дослідити стан, особливості розвитку та ефективність функціонування підприємств ресторанного господарства різних організаційно-правових форм;
 розробити методичний інструментарій організаційно-економічного об-ґрунтування вибору організаційно-правової форми підприємства ресторанного господарства залежно від стадії його життєвого циклу.
Об’єктом дослідження дисертаційної роботи є процес вибору організа-ційно-правових форм підприємств в умовах розвитку сучасного господарюван-ня.
Предметом дослідження є економічне обґрунтування вибору організа-ційно-правових форм підприємств ресторанного господарства.
Методи дослідження. Теоретичним підґрунтям дисертаційного дослі-дження стали фундаментальні положення економічної теорії щодо циклічності розвитку економічних систем; методології економічного аналізу; наукові праці зарубіжних та вітчизняних вчених з питань функціонування підприємств у рин-кових відносинах; законодавчі та нормативні акти України з досліджуваної проблематики. Інформаційною базою дослідження є дані офіційної статистики України та фінансової звітності підприємств ресторанного господарства, мате-ріали анкетування, дані мережі Internet, власні аналітичні розрахунки.
Вирішення поставлених завдань базувалося на системному підході до ви-вчення економічних явищ. При уточненні понятійного апарату, визначенні кла-сифікаційних ознак організаційно-правових форм підприємства, змісту процесу їх вибору застосовано методи абстракції, аналізу та синтезу, систематизації та узагальнення. Для виявлення тенденцій розвитку ресторанного господарства, стану, особливостей та ефективності функціонування підприємств ресторанно-го господарства використано аналітичні та статистичні методи, а саме: вибірко-вих спостережень, угруповань, середніх величин, порівняльного та факторного аналізу з використанням способу ланцюгових підстановок. Для обґрунтування системи відносних показників оцінки ефективності функціонування підпри-ємств різних організаційно-правових форм застосовано методи системного и комплексного аналізу. Під час розробки методичного інструментарію обґрунту-вання вибору організаційно-правової форми підприємства ресторанного госпо-дарства залежно від стадії його життєвого циклу були використані спеціальні методи: експертних оцінок, алгоритмічної мови, графічний і матричний. Обро-бка даних здійснювалася з використанням сучасних інформаційних технологій та програм.
Наукова новизна одержаних результатів проведеного дисертаційного дослідження полягає в розвитку та уточненні теоретичних положень та розроб-ці науково-обґрунтованого методичного інструментарію вибору організаційно-правових форм підприємств ресторанного господарства.
У процесі дослідження отримано такі найсуттєвіші результати:
вперше:
— запропоновано методичний інструментарій обґрунтування найбільш ефективної організаційно-правової форми підприємства ресторанного госпо-дарства, який залежить від стадії життєвого циклу підприємства (концептуаль-ної, еволюційної, реактивної, стабілізації, занепаду) на основі відповідних кри-теріїв вибору: під час започаткування власної справи та перетворення під час реорганізації підприємства в процесі його розвитку, що дає можливість власни-кам створити передумови ефективного використання організаційного потенціа-лу підприємства ресторанного господарства протягом всього життєвого циклу підприємства.
удосконалено:
— понятійний апарат, а саме: уточнено економічну сутність та розмежо-вано поняття «організаційна форма підприємства» і «організаційно-правова фо-рма підприємства». Уточнення поняття «організаційно-правова форма підпри-ємства» ґрунтується на консолідованому погляді автора крізь призму юридич-ного, організаційного та економічного аспектів, що відрізняється від попере-дніх напрацювань комплексністю розгляду. Запропонований підхід дозволить чітко відокремити поняття «організаційна форма підприємства», яке відбиває лише організаційний аспект, та виділити принципові характеристики і відмін-ності понять «організаційна форма підприємства» і «організаційно-правова фор-ма підприємства».
дістали подальшого розвитку:
— визначення змісту та критеріїв процесу вибору організаційно-правових форм підприємств ресторанного господарства. Відмінність від попередніх трак-тувань полягає у розумінні процесу вибору організаційно-правової форми під-приємства як полікритеріальної задачі з варіацією критеріїв залежно від циклу розвитку підприємства, тому автором визначено домінантні критерії вибору ор-ганізаційно-правової форми на етапі створення підприємства (складність ство-рення, оподаткування, вірогідність банкрутства, розподіл прибутків, можли-вість інвестування, ліквідність, тривалість життєвого циклу, відповідальність, можливість зміни власника, контроль) та під час його подальшого розвитку (темп приросту товарообороту, економічна додана вартість);
— класифікація організаційно-правових форм підприємств, яка на відмі-ну від попередніх підходів до систематизації, відрізняється поєднанням юриди-чних, організаційних та економічних ознак виділення організаційно-правових форм, а також безпосереднім зв’язком з чинним законодавством, завдяки чому запропонована класифікація організаційно-правових форм підприємства має не тільки теоретичне, а й практичне значення та є вагомим підтвердженням проце-су прийняття рішення щодо вибору ефективної організаційно-правової форми підприємства ресторанного господарства;
— обґрунтування системи показників оцінки ефективності функціону-вання підприємств ресторанного господарства різних організаційно-правових форм, яка на відміну від попередніх побудована за критеріальним принципом та охоплює індикатори за напрямами (можливість інвестування, присвоєння ре-зультатів діяльності, вірогідність банкрутства, ліквідність інвестицій). Це надає можливість співвласникам і власникам самостійно оцінювати ефективність об-раної організаційно-правової форми підприємства.
Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані в дисерта-ційній роботі методичні підходи до вибору організаційно-правової форми під-приємства та рекомендації дозволять підприємцям самостійно обґрунтовано ви-бирати організаційно-правові форми підприємства на різних етапах життєвого циклу, оцінювати їхні переваги та недоліки, а також здійснювати моніторинг ефективності господарювання підприємств різних організаційно-правових форм. Практичне значення мають такі розробки: система критеріїв та показни-ків оцінки ефективності функціонування підприємств ресторанного господарс-тва різних за організаційно-правовою формою; методика вибору найефектив-нішої організаційно-правової форми підприємства ресторанного господарства на концептуальній стадії життєвого циклу; методичні рекомендації щодо об-ґрунтування перетворення організаційно-правової форми підприємства на реак-тивній і стабілізаційній стадіях життєвого циклу.
Наукові результати дисертаційної роботи знайшли практичне впрова-дження в діяльності підприємств ресторанного господарства м. Харкова: СПДФЛ Рубцов В.В. (довідка про впровадження № 4 від 26.03.06 р.), ТОВ „ЛСТВ” (довідка про впровадження №1 від 01.06.06 р.); ПП „Терем” (довідка про впровадження №1 від 12.06.06 р.); Департаменту економіки та комунально-го майна Харківської міської ради (довідка про впровадження № 06-12/342 від 22.03.07 р.); Виконавчого комітету Селидівської міської ради Донецької області (довідка про впровадження № 02-21л/5-785 від 17.08.07 р.) .
Теоретичні та методичні розробки використовуються у навчальному про-цесі Харківського державного університету харчування та торгівлі при викладан-ні дисциплін для підготовки спеціалістів – «Менеджмент підприємств», «Менедж-мент підприємств ресторанного господарства»; підготовки бакалаврів – «Основи підприємництва»; «Спільне підприємництво» (акт про впровадження від 28.09.07 р ).
Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є результатом само-стійного наукового дослідження. Теоретичні узагальнення, положення, виснов-ки, рекомендації та практичні розробки одержані здобувачем самостійно на ос-нові проведеного дослідження функціонування підприємств ресторанного гос-подарства різних організаційно-правових форм. Опублікованих праць у співав-торстві за темою дисертації немає.
Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації було висвітлено на науково-практичних конференціях професорсь-ко-викладацького складу Харківського державного університету харчування та торгівлі «Економічна стратегія розвитку торгівлі та послуг в умовах ринкових реформ», (Харків, 2001р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Нау-кові та практичні аспекти переробки м’яса та м’ясопродуктів» (Харків, лютий – березень 2001р.), ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Дослі-дження та оптимізація економічних процесів» (Харків, грудень 2003 р.), Між-народній науково-практичній конференції «Управлінські та технологічні аспек-ти розвитку підприємств харчування та торгівлі» (Харків, листопад 2003р.), «Актуальні аспекти харчових технологій і розвитку підприємств торгівлі та ре-сторанного господарства», (Харків, 2004р.), «Прогресивна техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі. Економічна страте-гія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг», (Харків, 2005р.), Міжна-родній науково-практичній конференції «Розвиток економіки в трансформацій-ний період: глобальний та національний аспекти» (Запоріжжя, квітень 2005 р.), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Стан і проблеми трансфор-мації фінансів та економіки регіонів у перехідний період» (Хмельницький, тра-вень 2005 р.).
Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 15 наукових праць загальним обсягом 4,1 друк. арк. Основні результати відображені в 9 статтях, опублікованих у наукових фахових виданнях, а також 1 статті в інших виданнях та 5 тезах доповідей на конференціях різних рівнів.
Список литературы ВИСНОВКИ

1. Визначальним напрямком розвитку економіки України є формування ринкового господарства, яке призвело до появи різноманітних форм власності та організаційно-правових форм підприємств. Різноманітність форм власності та її організаційно-правових видів, свобода у виборі тієї або іншої організацій-но-правової форми ускладнюють й актуалізують проблему вибору найбільш прийнятної й ефективної з них. У зв’язку з тим, що проблеми вибору організа-ційно-правової форми підприємств ресторанного господарства є недостатньо висвітленими в економічній літературі, виникає необхідність вирішення теоре-тичних аспектів та питань практичного застосування, пов’язаних з вибором ефективних організаційно-правових форм підприємств ресторанного господар-ства.
2. Головною рисою ринкової економіки, яка відрізняє її від планової, є принципова відмінність відносин власності. Так, в роботі проведено обґрунту-вання необхідності та основних напрямків трансформації відносин власності при переході до ринку. Вивчення цілого ряду наукових підходів щодо відносин власності дало можливість уточнити економічний зміст власності з точки зору об’єкта привласнення, суб’єкта привласнення та методів, прийомів, конкретних способів привласнення. Визначено основні поняття власності: тип, форма та вид власності. Таким чином, належність різноманітних об'єктів власності будь-якому суб'єктові визначається типом, формою і видом власності. Різноманіт-ність видів власності, право людини на вільний вибір кожної з них, відповідні правові гарантії складають неодмінні умови існування ринкової економіки. До-слідження перетворень відносин власності та її структури дозволяє стверджува-ти, що в практиці господарювання існують тільки дві форми власності – прива-тна і державна. Це, в свою чергу, зумовлює побудову двосекторної моделі еко-номіки України, заснованій на приватній та державній власності.
3. Перехід до ринкових відносин – це, насамперед, формування конкурен-тного середовища, що зможе функціонувати лише в умовах багатоукладної економіки, різноманітних форм власності, що, у свою чергу, створюють фунда-мент суспільної системи. Роздержавлення і приватизація, були обрані як єдино можливий шлях реформування економіки України. Проведене теоретичне до-слідження підтверджує необхідність і незворотність глибоких змін відносин власності. У результаті трансформаційних процесів в Україні форму власності змінило 102154 об'єктів, з них близько 7,3%, від загальної кількості приватизо-ваних об'єктів у ресторанному господарстві.
4. У результаті структурних змін в економіці України організаційно-правові форми набувають все більшого поширення. Сутність їх полягає в єдно-сті правового, організаційного та економічного аспектів. На підставі дослі-дження господарської діяльності підприємств виділено склад організаційно-правових форм, тобто виду в межах організаційної форми, та обґрунтовано ре-комендації щодо їхнього застосування. Дослідження й узагальнення існуючих принців класифікації організаційно-правових форм дозволили розробити кла-сифікацію, в основу якої закладено форми власності, відношення до власності, вид відповідальності, мінімальний основний капітал, необхідний при створенні підприємства певної організаційно-правової форми, привласнення результатів діяльності.
5. У роботі вивчено організаційно-методичні особливості вибору органі-заційно-правових форм підприємства, що дозволило узагальнити та системати-зувати етапи вибору організаційно-правових форм підприємств. Узагальнено і систематизовано критерії оцінки вибору організаційно-правових форм підпри-ємств – це: наявність економічних ресурсів, вид відповідальності, складність створення підприємства, можливість інвестування, привласнення результатів діяльності, імовірність банкрутства, контроль над фірмою, ліквідність інвести-цій, тривалість життєвого циклу, можливість зміни власника.
6. Економічні перетворення в Україні, розширення корпоративного та приватного секторів економіки суттєво вплинули на розвиток внутрішнього ринку держави, його споживчого ринку. У роботі розглянуто стан та основні тенденції розвитку ресторанного господарства України, які залежать від розви-тку зовнішнього середовища. Дослідження ресторанного господарства в межах розвитку споживчого ринку України дозволило виявити позитивну динаміку основних показників розвитку підприємств ресторанного господарства. Так, се-редньорічний темп росту обороту по ресторанному господарству за досліджу-вані роки становив 116,9%. У загальному обсязі реалізації найбільша питома вага припадає на підприємства ресторанного господарства, які знаходяться у колективній чи приватній власності, що підтверджує думку щодо пріоритетнос-ті розвитку недержавних форм власності у сфері ресторанного господарства. Разом з позитивними тенденціями розвитку ресторанного господарства виявле-но диспропорції у розвитку мережі підприємств. Переважна більшість об’єктів ресторанного господарства знаходяться в містах. При цьому має місце скоро-чення мережі підприємств харчування та кількості місць в них. Відсутність сис-темної державної політики розвитку та регулювання торговельної діяльності є основною причиною існуючих проблем на підприємствах ресторанного госпо-дарства закритої мережі.
7. Обґрунтовано систему показників оцінки ефективності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм з урахуванням основних ме-тодичних особливостей здійснення оцінки ефективності функціонування гос-подарюючих суб’єктів. За основу для системи показників було обрано обґрун-товані критерії ефективності функціонування підприємств різних організацій-но-правових форм. Основними показниками, що відображають критерій мож-ливості інвестування стали: ефективність використання чистих поточних акти-вів, оборотність власного капіталу, коефіцієнт співвідношення короткостроко-вої заборгованості та власного капіталу, період погашення дебіторської забор-гованості, коефіцієнт абсолютної ліквідності. Для критерію «присвоєння ре-зультатів діяльності» такими показниками стали: рентабельність власного капі-талу, коефіцієнт дивідендних виплат, коефіцієнт дохідності пайового внеску, коефіцієнт зростання власного капіталу. Для оцінки вірогідності банкрутства нами обґрунтовано застосування наступних показників: рівень платоспромож-ності, коефіцієнт забезпечення, коефіцієнт покриття, наявність чистого прибут-ку, коефіцієнт Бівера. Ліквідність інвестицій пропонується оцінювати на під-ставі системи показників оборотності, а саме оборотності активів в цілому, в тому числі матеріальних активів, дебіторської заборгованості, а також тривало-сті обороту оборотних коштів та рентабельності активів.
8. На підставі результатів комплексного економічного аналізу діяльності вибіркової сукупності підприємств ресторанного господарства м. Харкова за обґрунтованою системою показників здійснено дослідження ефективності фун-кціонування підприємств ресторанного господарства різних організаційно-правових форм. Це дозволяє зробити висновок щодо переваг підприємств орга-нізованих у формі товариств з обмеженою відповідальністю порівняно з прива-тними підприємствами та фізичними особами – підприємцями з точки зору стратегічного розвитку господарюючих суб’єктів. Порівняно з підприємствами, що існують у формі ТОВ, приватні індивідуальні підприємства мають нижчі шанси щодо подальшого розвитку, адже вони, по суті, «проїдають» свій капітал і за умов незмінності економічної політики неспроможні забезпечити позитив-ну динаміку господарюючого суб’єкта у майбутньому. Їх розвиток пов’язаний здебільшого з чинниками оперативного розвитку – рентабельністю продажів та оборотністю активів. Підприємства у формі ТОВ є більш перспективними у плані стратегічного розвитку. Вони мають кращу фінансову структуру капіталу, вищі показники рентабельності та більш ефективно використовують прибуток.
9. Для вибору організаційно-правової форми підприємства ресторанного господарства запропонована методика, яка дозволяє обирати організаційно-правову форму підприємства на основі критерію життєвого циклу. Можливими варіантами при цьому є вибір організаційно-правової форми при започаткуван-ні власної справи, що належить до концептуальної стадії життєвого циклу, на якій фінансування підприємства здебільшого здійснюється за рахунок власних коштів самого власника і деяких додаткових коштів, отриманих від його най-ближчого оточення. З урахуванням наведених особливостей організації підпри-ємства у будь-якій організаційно-правовій формі запропоновано алгоритм ви-бору організаційно-правової форми, націлений на визначення найбільш прида-тної організаційно-правової форми започаткування власної справи в кожному окремому випадку. Одним з важливих моментів такої методики є чітка послідо-вність вибору організаційно-правової форми за всіма обґрунтованими критері-ями. Це дозволить обґрунтувати вибір найбільш доцільної організаційно-правової форми підприємства у противагу виходу з певного етапу алгоритму, на якому також визначається вибір виду організаційно-правової форми підпри-ємства за послідовними, але окремими критеріями.
10. Обґрунтування необхідності розширення діяльності на основі пере-творення форми організації бізнесу має бути пов’язано, перш за все, із стадією життєвого циклу підприємства. З метою обґрунтування процесу перетворення організаційно-правової форми функціонуючого підприємства для збереження довгострокової конкурентоспроможності проведено дослідження цілої низки наукових підходів вітчизняних та зарубіжних авторів щодо реорганізації. Сис-тематизація розглянутих положень, а також їх обґрунтування надали можли-вість уточнити поняття реорганізації підприємства, запропонувати її розгляд як процесу, спрямованого на підвищення ефективності та розширення діяльності функціонуючого підприємства. Серед напрямків реорганізації, що пов'язані з процесом зміни організаційно-правової форми підприємств ресторанного гос-подарства виділено та обґрунтовано необхідність здійснення саме перетворен-ня. Пріоритетним напрямком подальших досліджень обрано реорганізацію під-приємства ресторанного господарства функціонуючого на індивідуальній осно-ві приватної форми власності у товариство з обмеженою відповідальністю.
11. Важливим моментом розширення за допомогою перетворення органі-заційно-правової форми є забезпечення досягнення корисного ефекту для влас-ників, який проявляється не стільки в отриманні більшої суми прибутку, скіль-ки у створенні додаткової вартості бізнесу. Вибір саме вартості для обґрунту-вання процесу розширення пов’язаний з сучасними поглядами на підприємство в системі ринкових відносин. Можливості діючого підприємства щодо створен-ня додаткової вартості для власників, складають другий вагомий аспект вирі-шення проблеми реорганізації, а критерієм для оцінки таких можливостей може бути показник, відомий у вітчизняній економічній літературі як економічна до-дана вартість. За допомогою математичних перетворень отримано модифікова-ну модель економічної доданої вартості для приватних підприємств ресторан-ного господарства. На основі критеріїв стадії життєвого циклу та економічної доданої вартості, розроблено двомірну матрицю обґрунтування необхідності перетворення організаційно-правової форми через розширення підприємства. Обґрунтування необхідності перетворення організаційно-правової форми під-приємств ресторанного господарства здійснюється шляхом визначення належ-ності підприємств до одного із сегментів матриці.
12. У дисертаційній роботі представлено результати опитування підпри-ємців, керівників та спеціалістів підприємств ресторанного господарства щодо проблеми вибору ефективної організаційно-правової форми підприємства рес-торанного господарства. Практичні можливості застосування розробленого ме-тодичного підходу для обґрунтування необхідності зміни організаційно-правової форми підприємства в процесі розвитку підприємств ресторанного го-сподарства розглянуто на прикладі досліджуваної вибіркової сукупності прива-тних підприємств ресторанного господарства міста Харкова та апробовано на прикладі підприємств в організаційно-правових формах: фізичної особи-підприємця Рубцов В.В «Клуб 100 Пудов», приватного підприємства «Терем» та товариства з обмеженою відповідальністю «ЛСТВ».
Таким чином, реалізація розробок і пропозицій, викладених у дисертації, сприятиме кращому використанню організаційного потенціалу у практиці під-приємств ресторанного господарства як на етапі створення, так і під час пода-льшого функціонування, що дозволить досягти позитивних соціально-економічних наслідків для учасників та власників суб’єктів господарювання га-лузі.



СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Аветисова А.О., Юрченко Ю.Ю. Організаційно-правові форми госпо-дарювання підприємств ресторанного господарства // Управлінські та техноло-гічні аспекти розвитку підприємств харчування та торгівлі: Междунар. конф. – Харків: ХДУХТ, 2003. – С.491 – 494.
2. Айкс Б., Ритерман Р. От предприятия к фирме: заметки по теории пред-приятия переходного периода // Вопросы экономики. – 1994. – №8. – С. 34-38.
3. Батенко Л.П. Сучасна парадигма реструктуризації підприємств // Віс-ник Технологічного університету Поділля. – 1999. – № 5. – С. 18-21.
4. Бейкер Т.Р. Справочник финансиста – Классификаторы ОКОПФ. – 2000. – № 118. – Режим доступу: http/www/spr _klass/118/html.
5. Бердникова Т.Б. Анализ и диагностика финансово-хозяйственной дея-тельности предприятия: Учебное пособие. – М.: ИНФРА, 2001. – 215 с.
6. Бертонеш М., Найт Р. Управление денежными потоками. – СПб.: Пи-тер, 2004. – 240 с.
7. Бешелев С.Д., Гурвич Ф.Г. Математико-статистические методы экспе-ртных оценок. – М.: Статистика, 1980. – 263 с.
8. Биван А., Эстрин С., Шафер Е. Факторы реструктуризации предприя-тий в переходных экономиках // Экономический журнал. – 2002. – №1. – С. 22-27.
9. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента: В 2 т. – К.: Ника-Центр, 2001. – 430 с.
10. Бланк И.А. Стратегия и тактика управления финансами. – К.: МП «ИТЕМ лтд», 1996. – 534 с.
11. Бланк И.А. Торговый менеджмент. – К.: Єльга, Ника-Центр, 2004. – 784 с.
12. Бобров В.Я. Основи ринкової економіки: Підручник. – К.: Либідь, 1995. – 320 с.
13. Большая энциклопедия Кирила и Мефодия. – М.: Знания обо всем, 2001. – 600с.
14. Большой экономический словарь / Сост.: А.Б. Борисов. – М.: Книж-ный мир, 2007. – 896 с.
15. Боровец В. ООО с 01.01.04. Что нового? (Гражданско-правовые и на-логовые аспекты создания ООО и формирования уставного фонда) // Дебет-Кредит. – 2004. – №27/04. – С. 38 -40.
16. Бочаров В.В., Леонтьев В.Е. Корпоративные финансы. – СПб.: Пи-тер, 2002. – 256 с.
17. Браун С. Visual Basic 6: учебний курс. – СПб.: Питер, 1999. – 540 с.
18. Брігхем Є.Ф. Основи фінансового менеджменту. – К.: Молодь, 1997. – 1000 с.
19. Будкин В. Предпосылки и результаты трансформации собственности в постсоциалистических государствах // Экономика Украины. – 2002. – №5. – С. 76-83.
20. Буряк П.Ю. Інтегровані корпоративні структури в підприємництві України // Фінанси України. – 2003. – № 9. – С. 50-61.
21. Бусыгин А.В.Предпринимательство: Учебник. – М.: Инфра-М, 1997. – 608 с.
22. Бычков В.Г., Ходорова З.С. Общественное питание. Итоги и перпек-тивы. – М.: Экономика, 1984. – 240 с.
23. Васильєв С.В. Сучасні підходи до визначення типів, форм і видів власності // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпро-петровськ: ДНУ, 2004. – С. 280-288.
24. Виноградська А.М. Комерційне підприємництво. – К.: Основа, 2004. – 268 с.
25. Власова Н.О. Оцінка ефективності господарсько-фінансової діяльно-сті підприємств громадського харчування: Навч. посіб. – Х.: ХДАТОХ, 1998. – 127 с.
26. Власова Н.О., Сідун В.А. Управління пасивами підприємств торгівлі. – Х.: ХДАТОХ, 2000. – 152 с.
27. Войцеховский М. АО: преимущества и недостатки // Дебет-Кредит. – 2004. – № 44/04. – с.29; № 45/04. – с. 30. № 49/04. – с. 25.
28. Волосатых Н., Сухинина Т., Хаймович М. Регистрация и ликвидация предприятий в России. – М.: Бином, 2001. – 160 с.
29. Вюйлстек Ч. Техника приватизации государственных предприятий / Пер. с англ. – М.: Прогресс Универс, 1994. – 192 с.
30. Галунько В. Власність як юридична та економічна категорія, об’єкт протиправного посягання // Персонал. – 2006. – № 9. – С. 80-83.
31. Голиков В.И., Шкорута Л.М. Про хиби концепції и практики прива-тизації на сучасному етапі // Приватизація і розвиток ринкової інфраструктури: Зб. наук. праць. – К.: Инст –т ек-ки, 1996. – С 4-17.
32. Горный Д., Канарева Н. С 1 июля регистрируемся по-новому // Де-бет-Кредит. – 2004. – № 27/04. – С. 10.
33. Господарський кодекс України // Відомості Верховної Ради (ВВР). – 2003. – № 18-22. – 144 с.
34. Грачева Р. Уставный капитал – отражение изменений // Дебет-Кредит. –2005. – № 12/05. – С. 36.
35. Григорян Г.М. Политическая экономия: принципы обновления и раз-вития / Под. Ред. Н.А. Сироштана. – Х.: ХГЭУ, 2000. – 388с.
36. Гриньова В.М., Попов О.Є. Організаційно-правові основи формуван-ня системи корпоративного управління в Україні. – Х.: ХДЕУ, 2003. – 324 с.
37. Грідчіна М.В. Корпоративні фінанси (зарубіжний досвід і вітчизняна практика): Навч. посібник. – К.: МАУП, 2002. – 232 с.
38. Грозный Д. Ресторанный бізнес – это весело! // Ресторатор. – 2006. – № 1. – С. 36-38.
39. Девятко В. Критические дни // Ресторатор. – 2006. – №10. – С. 38-48.
40. Дуйсекулов А. Прикладные аспекты реорганизации // Финансовая га-зета. Региональный выпуск.  2001.  № 32. – С.3.
41. Економіка виробничого підприємництва: Навч.посіб / Й.М. Петро-вич, І.О. Будіщева, І.Г. Устінова та ін.; За ред. Й.М. Петровича. – 2-е вид. пере-роб. і доп. – К.: Знання, 2001. – 405 с.
42. Економічна теорія / Є.М. Воробйов, А.А. Гриценко, В.М. Лісовиць-кий, В.М.Соболєв; За ред. Є.М. Воробйова. – Харків-Київ, 2003. – 704 с.
43. Есипов И. Создаем ООО по-новому. Первые проблемы // Дебет-Кредит. – 2004. – № 37. – С. 35-37.
44. Жарко И. В. Приватизация торговли: взгляд сегодня // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. праць: У 2 т. / Харків, 2002. – Т.2. – С. 195-202.
45. Задихайло Д.В., Кібенко О.Р., Назарова Г.В. Корпоративне управлін-ня: Навч. посіб. – Х.: Еспада, 2003. – 688 с.
46. Закон «О предприятиях» Ведомости Верховного Совета УССР № 24, Киев, издательство Верховного Совета УССР, 1991 – 611-640с.
47. Закон «О собственности» Ведомости Верховного Совета УССР № 20, Киев, издательство Верховного Совета УССР, 1991 – 560с.
48. Закон Украины «О восстановлении платежеспособности должника или признании его банкротом» от 14.05.92 г. № 2343 – ХІІ.
49. Закон України (проект) «Про внутрішню торгівлю» (перша редакція)
50. Закон України «Про власність». Парламентське видання. – К.: 1998. – 28 с.
51. Закон України «Про господарські товариства» // Відомості Верховної Ради. – 1992. – №24. – С. 206-274.
52. Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізич-них осіб – підприємців» із змінами і доповненнями від 3 березня 2005 року № 2454-IV.
53. Закон України «Про підприємництво» Закон України. – К.: Україна, 1991. – 214 с.
54. Закон України «Про приватизацію майна державних підприємств» від 18.09.1992. – № 89/97-ВР [Електронний ресурс] // http://zakon1.rada.gov.ua/html. – 1997. – (62.89 Кб).
55. Закон України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)» від 06.03.1992. – № 2171-ХІІ [Електронний ресурс] // http://zakon1.rada.gov.ua/html. – 2007. – (40.78 Кб).
56. Заплатинский В. Проблемы теории и практики управления // Между-народный журнал. – 2002. – №4. – С. 60-65.
57. Збірник нормативних документів державного регулювання у сфері ресторанного бізнесу. – Х.: Фавор ЛТД, 2003. – 440 с.
58. Зібрання законодавства України. Серія 3. Звід законів України. – К.: Український інформаційно-правовий центр, 2000. – 297 с.
59. Ивашковская И. Финансовая модель компании // Секрет фирмы. – 2002. – № 15. – С.23-28.
60. Ивашковский С.Н. Микроэкономика. – М.: Дело, 1998. – 416 с.
61. Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підру-чник / За ред О.І.Пушкаря. – К.: Академія, 2002. – 704 с.
62. Каменюк І., Шишковська В. Розвиток підприємництва В Україні: внутрішні та зовнішні чинники // Підприємництво, господарство і право. – 2003. – № 4. – С. 129-132.
63. Кампо В. Правовий і фактичний статус суб’єктів підприємницької діяльності в контексті суспільно-політичної трансформації в Україні // Еконо-мічний Часопис – ХХІ. – 2004. – №3. – С. 27-31.
64. Карнаух Т. Частное предприятие: что это такое? // Бухгалтерия. – 2002. – № 27/1-2. – С.70-74.
65. Карпов Л., Погребняк С. Частные предприятия в Хозяйственном ко-дексе // Бухгалтер. – 2004. – № 7/04. – c. 44-50.
66. Клейнер Г.Б., Тамбовцев В.Л., Качалов Р.М. Предприятие в нестаби-льной экономической среде: риски, стратегии, безопасность. – М.: Экономика, 1997. – 286 с.
67. Клод Менар Экономика организаций. – М.: Инфра-М, 1996. – 129 с.
68. Ковалёв В.В. Введение в финансовый менеджмент. – М.: Финансы и статистика, 2000. – 768 с.
69. Кондратьев В.В., Краснова В.Б. Реструктуризация управления ком-панией. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 375 с.
70. Кононенко О. Аналіз фінансової звітності. – Х.: Фактор, 2003. – 148 с.
71. Конституция Украины від 28.06.1996. – № 254к/96-ВР [Електронний ресурс] //http://zakon1.rada.gov.ua/html.
72. Кордон К., Фоллманн Т., Ванденбош М. Пять важных подходов к осуществлению реструктуризации // Маркетинг. – 1999. – № 3. – С. 12-17.
73. Корн Г.А., Корн Т.М. Справочник по математике для научных рабо-тников. – М.: Наука, 1984. – 831 с.
74. Коровайко А. В. Реорганизация хозяйственных обществ. Теория, за-конодательство, практика. – М.: Норма-ИНФРА-М, 2001. – 462 с.
75. Коупленд Т., Коллер Т., Муррин Дж. Стоимость компаний: оценка и управление / Пер. с англ. – М.: Олимп-Бизнес, 1999. – 576 с.
76. Кочерга И. Экономические проблемы общественного питания. – М.: Экономика, 1972. – 420 с.
77. Кочергина Е. Организационно-правовые формы коммерческих пред-приятий // Підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 9. – С. 34-36.
78. Кочергіна К. Організаційно-правові форми комерційних осіб за зако-нодавством України // Підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 6. – С. 45-47.
79. Крейнина М.Н. Финансовый менеджмент: Учебное пособие. – М.: Дело и Сервис, 1998. – 304 с.
80. Кульпинов В. Как зарегистрировать хозяйственное общество // Биз-нес. – 2003. – № 21 (540). – С. 20-28.
81. Кэмпбелл Р. Макконнелл, Стенли Л. Брю Экономикс. Принципы, проблемы и политика: В 2 т. – Таллинн: Римол, 1993. – 399с.
82. Ластовицький А. Оподаткування – найголовніший посередній метод державного регулювання підприємництва // Підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 7. – С. 76-80.
83. Латышев А.П., Гордеева Н.О. «Семейные хозяйства»: точка зрения социолога // Новый хозяин. – 1999. – № 1. – С.8-11.
84. Ледомская С., Тараторин Ю. Сертификатная приватизация: некото-рые аспекты определения основных результатов // Экономика Украины. – 2001. – №8. – С. 22-27.
85. Ли Ч.Ф., Финнерти Д.И. Финансы корпораций: теория, методы и практика / Пер. с англ. – М.: ИНФРА-М, 2000. – 686 с.
86. Лившиц А.Я. Введение в рыночную экономику: Курс лекций. – М.: Квадрат, 1991. – 255с.
87. Лігоненко Л. Тенденції та проблеми розвитку роздрібного товаро-обороту міста Києва / Вісник КНТЕУ. – 2002. – №1. – С. 56-64.
88. Логвиненко М.В. Выбор организационно-правовой формы компании // Практический бухгалтерский учт. – 2003. – №9. – С.32-34.
89. Лозова Г. Розвиток внутрішнього ринку через розширення конкурент-ного сектору економіки України / Вісник КНТЕУ. – 2002. – №1. – С. 88-95.
90. Лутай Л.А., Л.Г. Саркисян, А.А. Садеков Разгосударствление и при-ватизация собственности (Торговля и общественное питание. В вопросах и ответах ). – М.: Знание, 1991. – 64 с.
91. Мазаракі А.А., Лігоненко Л.О., Ушакова Н.М. Економіка торговель-ного підприємства: Підруч. для вузів. – К.: Хрещатик, 1999. – 800 с.
92. Мазур И.И., Шапиро В.Д. Реструктуризация предприятий и компа-ний. – М.: Экономика, 2002. – 456 с.
93. Мартыненко Н. Технология менеджмента: Учебник. – К.: Леся, 1997. – 800 с.
94. Маршалл Дж.Ф., Бансал В.К. Финансовая инженерия: Полное руко-водство по финансовым нововведениям. – М.: ИНФРА-М, 1998. – 784 с.
95. Махнюк В.Р. Общественное питание: Вопросы теории и тенденции развития. – К.: Вища школа, 1982. – 194 с.
96. Менеджмент організацій: Підручник / За заг. ред. Л.І.Федулової. – К.: Либідь, 2003. – 448 с.
97. Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента / Пер. с англ. – М.: Дело, 1992. – 701 с.
98. Методика розробки планів реструктуризації державних підприємств та організацій. Затверджено наказом Агентства з питань запобігання банкрутст-ву підприємств та організацій від 2 червня 1997 р. № 73.
99. Методические рекомендации по выявлению признаков неплатежес-пособности предприятия и признаков действий по сокрытию банкротства, фик-тивного банкротства или доведения до банкротства, утверждённые приказом Минэкономики Украины от 17.01.2001 г. № 10
100. Методическое пособие «Создание, реорганизация и ликвидация предприятий в вопросах и ответах» // Баланс: Библиотека бухгалтера. – 2004. – № 9.
101. Методичні рекомендації про порядок реорганізації, реструктуриза-ції підприємств. – режим доступу: http://ukrcom.narod.ru/Stati/Reorg.html.
102. Милгром П., Робертс Дж. Экономика, организация и менеджмент: В 2 т. / СПб.: Экономическая школа, 2001. – Т.1. – 468 с.
103. Михайленко О. Роль внутрішнього ринку у соціально-економічному розвитку України // Економіка України. – 2002. – № 10. – С. 37-42.
104. Міжнародні та національні стандарти корпоративного управління / Збірник кодексів та принципів. – К.: 2003. – 460 с.
105. Мірошніков В.І., Піддубний І.О, Сімейкін М.С.,Сіроштан М. А., Ге-ненбаум А.Б. Ринкова економіка. Категорії і терміни. – Харків: ХДЕУ, 1996. – 65 с.
106. Мочерний С.В., Устенко О.А., Чеботар С.І. Основи підприємниць-кої діяльності: Посіб. – К.: Академія, 2003. – 280 с.
107. Назарова Г.В. Структура власності в моделях корпоративного конт-ролю промисловості // Фінанси України. – 2003. – № 9. – С.62-70.
108. Негашев Е.В. Шеремет А.Д., Методика финансового анализа дея-тельности коммерческих организаций. – М.:ИНФРА – М, 2003. – 237 с.
109. Небава М.І. Теорія корпоративного управління: вузлові питання. – К: ЦУЛ, 2004. – 295 с.
110. Несененко П. Деякі аспекти розвитку власності в сучасних умовах // Економіка України. – 1994. – №9. – С. 53-58.
111. Овсянникова П. Ресторан: секреты долгой жизни // Ресторатор Ук-раина. – 2006. – № 6. – С. 76-83.
112. Организация, управление и экономика общественного питания в новых условиях хозяйствования / Р.В.Апилат, И.В.Трум, Ю.А.Василенко, Н.И.Есинова, Л.Н.Яцун; Под ред. Л.Н.Яцуна. – Х.: Харьк. Ин-т ОП, 1999. – 96 с.
113. Орлов А. Малое предпринимательство: старые и новые проблемы // Вопросы экономики. – 1997. – № 4. – С. 45-48.
114. Основы менеджмента и маркетинга: Учебное пособие / В.Б. Зубик, А.И. Ильин, Г.Я. Кожекин и др.; Под ред. Р.С. Седегова. – Мн.: Выша школа, 1995. – 382 с.
115. Оценка бизнеса / Под ред. А.Г. Грязновой., М.А. Федотовой. – М.: Финансы и статистика, 1999. – 512 с.
116. П’ятницька Г.Т. Ринок ресторанного господарства України: сучас-ний стан і перспективи розвитку // Економіст. – 2004. – №4. – С. 57-61.
117. Пашута М. Бізнес-планування як фактор успішної підприємницької діяльності // Персонал. – 2006. – № 10. – С. 66-74.
118. Петров Г. Особенности приватизации в Украине: правовое регули-рование 1989 – 1992 гг. // Экономика Украины. – 2001. – №12. – С. 102-108.
119. Пиндайк Р., Рубинфельд Д. Микроэкономика. – М.: Дело, 1992. – 510 с.
120. Підприємництво: Навчальний посібник / Під. ред. В.А.Подсолонко, Т.Л. Миронової. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – 616 с.
121. Покропивний С.Ф., Колот В.М. Підприємництво: стратегія, органі-зація, ефективність: Навч.посібник. – К.: КНЕУ, 1998. – 352 с.
122. Покропивний С.Ф.. Соболь С.М., Швиданенко Г.О., Шапринська Л.М. Бізнес-план: технологія розробки та обґрунтування: Навч. метод. посіб-ник. – К.: КНЕУ, 2001. – 160 с.
123. Постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України. – К.: Український інформаційно – правовий центр, 1999. – №10-12. – 192 с.
124. Предприятия и предпринимательская деятельность. «Право и прак-тика»: ежемесячний бюллетень. – К.: Юридическая компания бест и Ко, 2000. – №14. – 120 с.
125. Приходько В.И., Иванова Т.Ю. Теория организации. – СПб: Питер, 2004. – 269 с.
126. Пушкар Р.М., Тарановська Н.П. Менеджмент теорія та практика: Підручник. – Тернопіль, 2003. – 364 с.
127. Райзберг Б.А. Основы экономики: Учеб. Пособ. – М.: ИНФРА-М, 2002. – 408 с.
128. Рапачинский А., Фридман Р., Джон С. Приватизация в России, Украине и странах Балтии / Пер. з англ. М. Корчинська, Р. Ткачук та ін. – К.: Основы, 1994. – 319 с.
129. Редченко К.І. Стратегічний аналіз у бізнесі. – Львів: Новий світ 2000, 2003. – 272 с.
130. Ремезов В. Мировая карта купила Крещатик // РестораторУкраина. – 2005. – № 01(39). – С.10-13.
131. Реформування власності у 2001-2005рр. [Електронний ресурс] // http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/sze/kozv/2001.html; http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2005/sze/zfv/zfv_u/zfv2005.html. – 2005.
132. Розпорядження Президента України від 24.04.1992 № 73/92-рп що-до прискорення реалізації Указу Президента України від 31 січня 1992 року« Про комерціалізацію державної торгівлі і громадського харчування».
133. Романів М.В. Фінансова підтримка підприємництва // Фінанси України. – 2003. – № 9. – С.32-38.
134. Савельєва Т. Проблеми розвитку великих корпоративних структур в економіці України // Персонал. – 2007. – № 2. – С. 25-29.
135. Савицкая Г.В. Анализ хозяйственной деятельности предприятия. – Мн.: Экоперспектива, 1998. – 498 с.
136. Савчук В.П., Прилипко С.И., Величко Е.Г. Анализ и разработка ин-вестиционных проектов. – К.: Абсолют-В, Эльга, 1999. – 304 с.
137. Саніахметова Н.О. Підприємницьке право: суб’єкти підприємницт-ва. Кредит. Оренда. Лізинг. Зовнішньоекономічна діяльність. Інвестиції. Анти-монопольне законодавство: Навч. посіб. – К.: А.С.К., 2001. – 704 с.
138. Сизоненко В.О. Підприємництво: Підручник. – К.: Вікар, 1999. – 438 с.
139. Сизоненко В.О. Теорія підприємництва: здобутки і проблеми дослі-дження // Економіка України. – 2002. – № 9. – С. 45-51.
140. Слав’юк Р.А. Фінанси підприємств: Навч. посібник. – К.: Центр на-вчальної літератури, 2004. – 460 с.
141. Справочник предпринимателя: розничная торговля, оптовая торгов-ля, грузовой транспорт, общественное питание и гостиничное хазяйство. – М.: Наука, 1994. – 592 с.
142. Стан торгової мережі та мережі ресторанного господарства по Україні у 2006 році [Електронний ресурс] // http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2007. – 2007.
143. Статистичний щорічник України за 1998 рік / Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: Техніка, 1999. – 265 с.
144. Статистичний щорічник України за 2000 рік /Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: Техніка, 2001. – 648 с.
145. Статистичний щорічник України за 2001 рік /Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: Техніка, 2002. – 648 с.
146. Статистичний щорічник України за 2002 рік /Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко.– К.: Техніка, 2003. – 648 с.
147. Статистичний щорічник України за 2003 рік / Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: Консультант, 2004. – 632 с.
148. Статистичний щорічник України за 2005 рік [Електронний ресурс] / Держ. ком. статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: CD-вид-во „Інфо-диск”, 2006. – 1 електрон. опт. диск (CD-ROM): цв; 12 см. – (Статистичний що-річник України, 2005). – Систем. вимоги: Pentium-266; 32 Mb RAM; CD-ROM Windows 98/2000/NT/XP. – Заголовок з титул. екрану.
149. Статистичний щорічник України за 2006 рік / Державний комітет статистики України; Ред. О.Г. Осауленко. – К.: Консультант, 2007. – 551 с.
150. Статистичні таблиці з послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє і зовнішнє становище в Україні у 2003 р» / Еко-номіст. – 2004. – №7. – С. 86-90.
151. Суторміна В.М. та ін. Фінанси зарубіжних корпорацій. – К.: Либідь, 1993. – 247 с.
152. Терещенко О.О. Фінансова діяльність суб’єктів господарювання: Навч. посіб. – К.:КНЕУ, 2003. – 554 с.
153. Ткаченко О.П. Вплив зовнішніх факторів на систему управління підприємствами харчування в умовах сучасного ринку // Прогресивні ресурсо-зберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчу-вання. Економічні проблеми торгівлі: Зб.наук.пр. У 2 ч. / Харк. держ. академія технол. та орг. харчування. – Харків, 2002. – Ч. 2. – С. 381-386.
154. Ткаченко О.П. До питання методики аналізу організаційних струк-тур підприємств харчування // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. на-ук. праць. – Дніпропетровськ, 2001. – Випуск 110. – С.43-46.
155. Ткаченко О.П. Економічне обґрунтування необхідності перетворен-ня організаційно – правової форми підприємств ресторанного господарства // Схід. – 2005. – №5 (71). – С. 13-17.
156. Ткаченко О.П. Классификация организационно-правовых форм как основы их выбора // Розвиток економіки в трансформаційний період: глобаль-ний та національний аспекти: Міжнар. науково-практичної конф. Запоріжжя, 20 квітня 2005р. – Запоріжжя; Дніпропетровськ; Бєлгород; Чехія, 2005. – С. 172-173.
157. Ткаченко О.П. О необходимости оценки форм предпринимательс-кой деятельности для предприятий всех отраслей экономики // Научные и прак-тические аспекты переработки мяса и м’ясопродуктів: Тр. Междунар. научно-практической конф. – Харьков: ХДУХТ, 2001. – С. 203-204.
158. Ткаченко О.П. Обґрунтування вибору організаційно-правової фор-ми підприємства при започаткуванні власної справи // Вісник Хмельницького національного університету. – 2006. – Т.1. – №1. – С. 163 – 167.
159. Ткаченко О.П. Обґрунтування системи показників оцінки ефектив-ності функціонування підприємств різних організаційно-правових форм // Еко-номіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – В 4 т. / ДНУ. – Дніпропет-ровськ, 2005. – Вип. 206. – Т 2. – С.468 – 474.
160. Ткаченко О.П. Організаційно-правові форми підприємств: сутність та класифікація // Торгівля і ринок України: Зб. наук. праць. – Донецьк: Дон-ДУЕТ, 2004. – Вип.18. – С. 270 – 277.
161. Ткаченко О.П. Оценка приоритетности критериев выбора организа-ционно-правовых форм предприятий питания // Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період: ІІІ Міжнар. науково-практична конф. Хмельницький, 12 травня, 2005 р. – Хмельницький; Санкт-Петербург, 2005. – Ч. 2. – С.417-420.
162. Ткаченко О.П. Підприємства харчування в умовах трансформації економіки: тенденції розвитку та ефективність // Підвищення конкурентоспро-можності підприємств торгівлі та харчування: Зб. наук. пр. / Харк. держ. акаде-мія технол. та орг. харчування. – Харків, 2000. – С. 305-309.
163. Ткаченко О.П. Про необхідність обґрунтування вибору організацій-но-правової форми бізнесу // Исследование и оптимизация экономических про-цессов «Оптимум – 2003»: 4 Междунар научно-практическая конф. Харьков, 11-12 декаб. 2003р. – Х.: Штрих, 2003. – С.113.
164. Ткаченко О.П. Про проблеми реструктуризації власності // Управ-лінські та технологічні аспекти розвитку підприємств харчування та торгівлі: Міжнар. науково-практична конф. Харків, 19 листопада 2003р. – Харків; К.; Донецьк; Вінниця; Полтава; Москва, 2003. – С. 565-568.
165. Ткаченко О.П. Реструктуризація власності як засіб адаптації під-приємства до сучасних умов господарювання // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Еконо-мічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр. у 2 ч. / Харк. держ. ун-т харчування та то-ргівлі. – Харків, 2003. – Ч. 2. – С. 557-562.
166. Ткаченко О.П. Сучасні підходи до визначення економічної сутності та форм власності // Прогресивні ресурсозберігаючі технології та їх економічне обґрунтування у підприємствах харчування. Економічні проблеми торгівлі: Зб. наук. пр. у 2 ч. / Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі. – Харків, 2004. – Т. 2. - С. 58-66.
167. Ткаченко О.П. Шляхи оптимізації організаційних структур управ-ління підприємствами харчування та підвищення їхньої ефективності // Вісник: Зб. наук. пр. / ДонДУЕТ ім. М. Туган-Барановського. – Донецьк, 2001. – № 4 (12). – С. 197-201.
168. Точілін В., Осташко Т., Олефір В. Внутрішній ринок України: про-блеми розвитку // Економіст. – 2005. – №2. – С. 34-37.
169. Трофімчук О. Застосування функціонально-вартісного аналізу для удосконалення управління в нових організаційно-правових формах господарю-вання // Підприємництво, господарство і право. – 2001. – № 7. – С. 101-105.
170. Трояновский В.М. Статистика в менеджменте: Учеб. пособ. – М.: РДЛ, 2002. – 192 с.
171. Уваров В.В. Слияние и поглощение в свете современных техноло-гических конкуренций (сделка МА в системе факторов повышения конкуренто-способности компании) // Менеджмент в России и за рубежом. – 2005. – №2. – С.34. – Режим доступу до журн.: http://www.mevriz.ru/articles/2007/2/3614.html.
172. Указ Президента України «Про комерціалізацію державної торгівлі і громадського харчування» від 31.01.1992 № 77-р.
173. Управление общественным питанием: Учеб. / Ю.А. Васильев, В.Н. Пысин, В.И. Карсекин и др.; Под ред. Ю.А. Васильева. – М.: Экономика, 1989. – 191 с.
174. Управление торговлей [Справочное пособие] / Н.Д. Виноградский, Н.Я. Петров. – К.: Вища школа, 1982. – 200 с.
175. Формування системи пріоритетів в управлінні потенціалом розвит-ку підприємства [Електронний ресурс] // http://www.tipup.kiev.ua/subjects-page-93.html. – 2006. – 93 c.
176. Хейне Пол. Экономический образ мышления / Пер. с англ. – М.: Новости, 1991. – 704 с.
177. Хотомлянський О.Л., Знахуренко П.А. Комплексна оцінка фінансо-вого стану підприємства // Фінанси України. – 2007. – № 1(132). – С. 111-117.
178. Хохлов Н. Об экономическом содержании категории собственности в транзитивной экономике // Экономика Украины. – 2002. – №1. – С. 36-43.
179. Цивільний процесуальний кодекс України від 16.01.2003 [Електро-нний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/html.
180. Чеметов А. В. Повышение стоимости предприятия на основе рестру-ктуризации бизнеса: Дис. канд. экон. наук: 08.00.10. – Волгоград, 2004. – 176 с.
181. Чернявский А. Коллективное управление: особенности, организа-ции, проблемы // Персонал. – 2001. – № 6. – С.35-38.
182. Черняк В.З. Модель економіки: вибір України. – 1995. – №9. – С.31-39.
183. Черняк В.З. Оценка бизнеса. – М.: Финансы и статистика, 1996. – 176 с.
184. Шегда А., Божидарнік Т. Стратегія розвитку підприємництва в умо-вах перехідної економіки України // Підприємництво, господарство і право. – 2002. – № 5. – С. 102-105.
185. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Методика финансового анализа. – М.: ИНФРА-М, 1996. – 176 с.
186. Шеремет О. Деякі аспекти діяльності повних товариств в Україні // Підприємництво, господарство і право. – 2003. – № 5. – С. 28-30.
187. Широкова Г.В. Теория жизненных циклов организаций: анализ ос-новных моделей // Менеджмент в России и за рубежом. – 2007. – №2. – С. 19-25. – Режим доступу до журн.: http://www.mevriz.ru/articles/2007/2/3614.html.
188. Щербина В.С. Господарське право України. Навч.посіб. – К.: Атіка, 1999. – 336 с.
189. Экономика и бизнес / Под ред. В.Д. Камаева. – М.: Изд-во МГТУ, 1993. – 464 с.
190. Экономика предприятия / Пер. с нем. – М.: Инфра-М, 1999. – 462 с.
191. Экономика предприятия / Под ред. Е.Л. Кантора. – СПб.: Питер, 2002. – 352 с.
192. Экономика предприятия / Под ред. Ф.К. Беа, Э. Дихтла, М. Швайт-цера / Пер. с нем. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 928 с.
193. Экономика предприятия: Учебник / Под. ред. О.И.Волкова. – 2-е изд. – М.: ИНФРА-М, 2001. – 520 с.
194. Экономика предприятия: Учебное пособие/ Под ред. Л.Г. Мельни-ка. – Сумы: Университетская книга, 2002. – 632 с.
195. Экономика: Учебник. 3-е изд / Под ред. А.С.Булатова. – М.: Юристъ, 1999. – 896 с.
196. Экономическая стратегия фирмы: Учебное пособие / Под ред. А.П. Градова. – 2-е изд. – СПб.: Специальная литература, 1999. – 589 с.
197. Damodaran F. Value Creation and Enhancement: Back to the Future. – Los Angeles, Stern Scool of Business, 1999.
198. Gordon V. Smith, Russell L. Parr, Valuation of Intellectual Property and Intangible Assts. – John Willey & Sons, 1994.
199. Liu J., Ohlson J.A. The Faltham-Ohlson (1995) Model: Empirical Impli-cations Anderson School of Management, U.C.L.A. – Los Angeles, Stern School of Business, N.Y.U., New York, 1999.
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
150





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.