У нас уже 17884 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 






Название ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛЬОВОГО КОРМОВИРОБНИЦТВА ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ В РЕГІОНІ
Количество страниц 195
ВУЗ МИКОЛАЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Год сдачи 2008
Содержание З М І С Т
ВСТУП 3
РОЗДІЛ 1.ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ЕФЕКТИВНОГО РОЗ- ВИТКУ ПОЛЬОВОГО КОРМОВИРОБНИЦТВА В УМОВАХ
РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ 9
1.1. Теоретичні основи і значення ефективного розвитку польового
кормовиробництва 9
1.2. Польове кормовиробництво та проблеми його розвитку в умовах
ринкових відносин 20
1.3. Методичні аспекти оцінки економічної ефективності польового
кормовиробництва 40
Висновки до розділу 1 45
РОЗДІЛ 2. РЕТРОСПЕКТИВА ТА ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ
ПОЛЬОВОГО КОРМОВИРОБНИЦТВА В МИКОЛАЇВСЬКІЙ
ОБЛАСТІ 48
2.1. Ретроспектива та сучасний стан польового кормовиробницва,
його вплив на забезпеченість тваринництва кормами 48
2.2. Економічна ефективність польового кормовиробництва
в господарствах усіх категорій 83
Висновки до розділу 2 95
РОЗДІЛ 3. ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОГО ПОЛЬОВОГО КОРМО-
ВИРОБНИЦТВА ТА ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО ЕФЕКТИВНОСТІ 97
3.1. Удосконалення структури посівів кормових культур 97
3.2. Покращання виробничого потенціалу та запровадження
досягнень науково-технічного прогресу 133
3.3. Організація ринку об’ємних кормів у регіоні 145
Висновки до розділу 3 162
ВИСНОВКИ 166
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 171
ДОДАТКИ 190

В С Т У П
Актуальність теми. Значне скорочення виробництва продукції скотарства (особливо молока) у 2004 – 2007 рр. обумовило різке зростання роздрібних цін на виготовлені з неї продукти харчування. А це, у свою чергу, у зв'язку з низькою платоспроможністю соціально незахищених верств населення призвело до скорочення споживання м'яса, молока і молочних продуктів, що ставить під загрозу продовольчу безпеку країни.
У сучасних умовах на Півдні України, і, особливо - у південно-західному степу Причорномор'я (де розташована досліджувана Миколаївська область) розв'язання вищезгаданої проблеми в першу чергу залежить від забезпечення високоякісними і збалансованими за протеїном дешевими об'ємними кормами (сіном, сінажем, силосом та зеленою масою та ін.) великої рогатої худоби, що утримується переважно у господарствах населення (саме в них в останні роки виробляється більше 90 % загального виробництва молока та майже 80 % яловичини області). За останні роки виробництво цих кормів у цілому, і особливо - у сільськогосподарських підприємствах зменшувалося випереджаючими темпами (порівняно зі скороченням поголів'я корів та молодняку великої рогатої худоби на відгодівлі).
Проблема формування раціонального і ефективно функціонуючого польового кормовиробництва для України в цілому та окремо для її Півдня , як основи для відродження скотарства, була і залишається актуальною й сьогодні. Окремі її аспекти розглядалися у наукових працях Амбросова В.Я., Бабіча А.О., Бойка В.І., Бурлаки Н.І., Варламової К.А., Гарькавого А.Д., Глущенка Д.П, Гноєвого В.І., Карпенка М., Петриченка В.Ф., Подобеда Л.І., Толкача М.І., Топіхи І.Н., Червена І.І., Шебаніна В.С., Шкільова О.В. та інших вітчизняних учених.
Проте ще багато питань щодо гарантованого (навіть у посушливі роки) забезпечення великої рогатої худоби (особливо у господарствах населення) високоякісними, збалансованими за перетравним протеїном та дешевими кормами, створення заради досягнення цієї мети ринку об'ємних кормів у сільській місцевості залишаються невирішеними. Їх актуальність і зумовила проведення цього дисертаційного дослідження.
Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер- таційне дослідження виконане за планом науково-дослідних робіт кафедри організації виробництва та агробізнесу Миколаївського державного аграрного університету з теми "Організаційно-економічні засади забезпечення економічного зростання в агропромисловому комплексі" (номер державної реєстрації 0106U009689).
Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка і обгрунтовання наукових і практичних рекомендацій з формування раціо- нального польового кормовиробництва та забезпечення його ефективного функціонування в регіоні. Відповідно до цієї мети ставилися такі завдання:
- узагальнити науково-теоретичні основи формування раціонального польового кормовиробництва і визначити необхідність його ефективного розвитку;
- відзначити коло проблемних питань з розвитку польового кормовиробництва з метою визначення шляхів їх розв'язання в сучасних ринкових умовах;
- розвинути і систематизувати методичні підходи з визначення економічної оцінки кормових культур та ефективності польового кормовиробництва;
- дослідити ретроспективу та сучасний стан польового кормовиробництва, його роль у забезпеченні тваринництва регіону кормами;
- дати оцінку економічної ефективності польового кормовиробництва у досліджуваному регіоні;
- визначити шляхи вдосконалення структури посівів кормових культур у регіоні з метою підвищення якості та збалансованості кормів за поживними речовинами, насамперед, за протеїном;
- обгрунтувати напрями покращення виробничого потенціалу галузі польового кормовиробництва;
- розробити рекомендації щодо організації ринку об'ємних кормів у регіоні.
Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є процеси формування раціонального польового кормовиробництва та забезпечення ефективного його функціонування. Предмет дослідження – теоретико-методичні та прикладні організаційно-економічні і техніко-технологічні проблеми, пов'язані з формуванням раціонального польового кормовиробництва та забезпеченням його ефективного функціонування в господарствах регіону.
Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є базові положення діалектичного методу пізнання та сучасної економічної теорії, науково-теоретичні, методологічні й дослідницькі праці вітчизняних та зарубіжних учених з актуальних питань раціонального формування і підвищення ефективності польового кормовиробництва. Під час вирішення визначених у роботі завдань застосовувалося широке коло методів і прийомів економічних досліджень, серед яких: монографічний – у ході з'ясування поглядів науковців на окремі питання формування і ефективного функціонування польового кормовиробництва, вивчення ретроспективи та причинно-наслідкових зв'язків його розвитку в Україні та Миколаївській області, а також за рубежем; абстрактно-логічний – при формулюванні окремих понять, висновків і рекомендацій щодо подальшого розвитку та підвищення ефективності польового кормовиробництва у регіоні; економіко-статистичний (статистичні групування, кореляційно-регресійний аналіз та ін.) – при вивченні й виявленні відповідних тенденцій і закономірностей функціонування польового кормовиробництва в господарствах різних категорій, визначенні кількісного впливу факторів на ефективність виробництва об'ємних кормів; економіко-математичний – при визначенні оптимальної структури посівів кормових культур з метою підвищення ефективності польового кормовиробництва в регіоні зі складними природно-кліматичними умовами.
Наукова новизна одержаних результатів. Найбільш важливі наукові результати дисертаційного дослідження полягають у наступному:
вперше:
- економічно обґрунтовано основні системні заходи з формування раціонального польового кормовиробництва та його ефективного функціонування у господарствах південно-західного степу Причорномор'я, визначену з урахуванням особливостей даного регіону (недостатня кількість опадів та посушливий клімат у весняно-літній період);
- розроблено організаційно-економічний механізм створення і функціонування ринку об'ємних кормів на місцевому та регіональному рівнях, який включає визначений склад учасників ринку із обґрунтуванням місця сільської територіальної громади в його створенні і функціонуванні;
удосконалено:
- методику планування польового кормовиробництва (на основі визначення критерію мінімізації витрат на виробництво одиниці об'ємного корму для скотарства та його збалансування за білком) з використанням економіко-математичної моделі та ПЕОМ;
- комплекс заходів щодо створення у сільській місцевості інфраструктури ринку об'ємних кормів, необхідної для забезпечення скотарства не тільки суспільних, а й особистих селянських господарств якісними і збалансованими за поживними речовинами кормами;
- механізм взаєморозрахунків з приводу купівлі-продажу об'ємних кормів, в основу якого покладається застосування економічно обґрунтованих цін, визначених за наведеною у роботі методикою;
дістало подальший розвиток:
- комплексна рейтингова оцінка кормових культур з визначенням рангового місця кожної з них на основі системи найбільш важливих для польового кормовиробництва показників (кількості одержаних з 1 га посіву кормових одиниць, перетравного протеїну, кормопротеїнових одиниць, вмісту перетравного протеїну в 1 кормовій одиниці, коефіцієнту перетравності одержаного корму, собівартості виробництва 1 ц кормових одиниць);
- методика системного дослідження факторів, які впливають на ефективність польового кормовиробництва (інтенсифікації і концентрації, збільшення питомої ваги багаторічних високопротеїнових трав, у тому числі бобових);
- обґрунтування доцільності широкого використання нових морозо- та посухостійких багаторічних і однорічних кормових культур в умовах південно-західного степу Причорномор'я;
- визначення актуальності й ефективності біологізації землеробства за рахунок розширення площі посіву азотофіксуючих кормових культур, використання переважно органічних азото- і гумусоутворюючих добрив (гною, зелених сидератів, заорювання рослинних рештків та ін.).
Практичне значення одержаних результатів.
Найбільше практичне значення мають такі розробки: системний аналіз сучасного стану польового кормовиробництва і рівня забезпеченості об'єм- ними кормами великої рогатої худоби як сільськогосподарських підприємств, так і господарств населення; рекомендації щодо вдосконалення структури по- сівів кормового клину з метою сталого та надійного забезпечення тва- ринництва збалансованими за білком дешевими кормами через впровадження нових перспективних посухо- та морозостійких багаторічних кормових культур; економіко-математична модель з визначення раціональної структури посівів кормових культур, що дає можливість одержувати нео- бхідну кількість дешевих і збалансованих за білком кормів; пропозиції щодо функціонування ринків об'ємних кормів на територіях сільських рад, районів та регіону і створення відповідної їх інфраструктури.
Розроблені здобувачем пропозиції щодо формування і ефективного функціонування раціонального в умовах досліджуваного регіону польового кормовиробництва прийняті Головним управлінням сільського господарства і продовольства Миколаївської обласної державної адміністрації (довідка № 45 від 14.03.2008 р.) та закритим акціонерним товариством ім. Ольшанців Очаківського району (довідка № 29 від 03.03.2008 р.) для впровадження у практичну діяльність підприємств. Вищезгадані практичні розробки можуть використовувати і підприємства інших регіонів Півдня України.
Окремі теоретичні, методичні й практичні результати дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Миколаївського державного аграрного університету на заняттях з економічних дисциплін (довідка за № 61 від 28.03.2008 р.).
Особистий внесок здобувача. Основні положення, висновки та пропо-зиції у дисертації розроблено здобувачем особисто і містяться в одноосібно опублікованих роботах.
Апробація результатів дисертації. Основні положення, наукові результати та практичні розробки дисертації доповідалися та обговорювалися на міжнародній науково-практичній конференції – "Ринкова трансформація соціально-економічних відносин в АПК" (13-15.06.05 р., м. Мелітополь) та на регіональних науково-практичних конференціях у Миколаївському державному аграрному університеті в 2003 – 2007 роках.
Публікації. За матеріалами та результатами дисертаційного дослідження опубліковано 7 одноосібних статей у фахових наукових виданнях та 1 тези у матеріалах міжнародної науково-практичної конференції, підрозділ колективної монографії (загальним обсягом 2,9 умовних друкованих аркушів).
Список литературы ВИСНОВКИ

Дослідження теоретико-методологічних і практичних питань формування раціонального польового кормовиробництва та забезпечення його ефективного функціонування в регіоні дозволили зробити наступні висновки і пропозиції:
1. Рослинні корми, в тому числі їх складова - рослинний білок, є основною сировиною для виробництва продукції тваринництва, споживання якої відіграє дуже важливу роль у подовженні тривалості життя людини. Збільшення виробництва тваринного білка і є важливою складовою стратегії забезпечення продовольчої безпеки України. Продуктивність великої рогатої худоби (основний споживач об'ємних кормів серед тварин та птиці) майже на чверть визначається генетичним потенціалом, на 17 % - технологічними факторами і на 59 % - якістю та збалансованістю кормів за білком, одержаних у польовому кормовиробництві.
2. Оцінку ефективності кормових культур доцільно проводити за сис- темою наведених в роботі показників з визначенням загального їх рейтингу по таким з них, як : одержано з 1 га їх посівів кормових одиниць, перетрав- ного протеїну і кормопротеїнових одиниць; вміст в 1-ій кормовій одиниці перетравного протеїну в г; коефіцієнт перетравлення у %; собівартість 1 ц кормових одиниць у грн.
3. В господарствах усіх категорій Миколаївської області виробництво молока за 1990 – 2007 роки зменшилося вдвічі, а обсяги виробництва ялови- чини - у 4,7 рази. Сталося це лише за рахунок зменшення поголів'я корів і великої рогатої худоби на відгодівлі у сільськогосподарських підпри- ємствах відповідно у 21,5 та 26,3 разів. В 2005 – 2007 роках в господарст- вах населення вироблялося щорічно у середньому 83,7 і 91,0 відсотків від загальних по області обсягів виробництва яловичини і молока, незважаючи на те, що в них за останні три роки також зменшилося поголів'я великої рогатої худоби і в тому числі корів - відповідно на 16,4 та 15,0 відсотків.
4. Загальна площа посівів кормових культур (без зернофуражних) у господарствах суспільного сектору Миколаївської області за 2000 – 2007 роки зменшилася у 5,3 рази, тоді як поголів'я великої рогатої худоби скоротилося лише в 1,6 рази. Обсяги виробництва основних видів низько затратних об'ємних кормів (силосу та зеленої маси на корм) зменшилися за цей же період у 2,0 і 4,0 рази, але використання більш дорожчих концентрованих кормів на виробництво продукції скотарства збільшилося при цьому у 1,5 рази.
5. Сьогодні в досліджуваному регіоні існує структурна диспропорція між чисельністю поголів’я тварин та наявними площами кормових культур у господарствах різних категорій: у господарствах населення зосереджено від 59 до 84 % загального поголів’я за видами, 56-90 % обсягів виробництва тваринницької продукції, однак вони мають лише 22 % загальної площі кормових культур; в той же час сільськогосподарські підприємства, де зосереджено до 70 – 78 % загальної площі кормових культур, утримують 16 – 40 % загального поголів’я тварин і виробляють 20 – 44 % всієї продукції тваринництва.
6. Зменшення обсягів виробництва і витрат основних видів кормів було зумовлене: а) зниженням урожайності певних кормових культур; в) скороченням площі кормових культур по Миколаївській області у 3,3 рази. Низька врожайність основних кормових культур обумовлена порушеннями технологій їх вирощування і збирання, значного обмеження внесення органічних добрів під ці культури. В останні роки на 1 га посіву сіяних трав вноситься лише по 30 кг мінеральних добрив у фізичній вазі при мінімальній потребі 300 – 350 кг. Органічних добрив вноситься в середньому по 0,4 т на гектар, тоді як потрібно не менше 8 т.
7. Дані групування 55 найбільших за поголів'ям корів сільськогоспо- дарських підприємств Миколаївської області за розміром авансованого капіталу на 1 га сіяних трав свідчить, що його збільшення у останній групі порівняно з першою з 229 грн. до 560 грн. дозволило з одиниці площі одержати на 20 ц кормових одиниць корму більше, а коефіцієнт кореляції за даними регресійно-кореляційного аналізу R= 0,6266 свідчить про високий рівень зв'язку між виробничими витратами на 1 га та продуктивністю 1 га сіяних трав. Групування вищезгаданих господарств за площею посіву сіяних трав на одне господарство свідчить, що з її збільшенням з 275 га до 1185 га, або в 4,3 рази урожайність сіяних трав зросла у 7 разів. За даним регресійно-кореляційного аналізу коефіцієнт кореляції при цьому дорівнює 0,7548, що також свідчить про високий рівень зв'язку між вказаними показниками.
8. Рейтингова оцінка окремих кормових культур за їх цільовим призначенням для досліджуваного регіону свідчить, що найбільш ефективними можуть бути: група зернофуражних культур – вика озима, тритікале озиме, горох, жито озиме, соя, овес, нут, чина; група однорічних трав - які вирощуються в сумісних посівах для одержання зеленої маси – кукурудза, сорго, суданська трава, сорго-суданкові гібриди, соя, горох, вика, чина. У проміжних посівах найбільш доцільно у складі сумішок використовувати озиме жито, тритікале, озимий ріпак, озиму свиріпу, горох, сою, вику озиму, сорго, сорго-суданковий гібрид, суданську траву; для одержання сіна найдоцільніше використовувати багаторічні бобово-злакові сумішки, які складаються з люцерни, еспарцету, стоколосу безостого, райграсу високого, лядвенцю рогатого, буркуну білого.
9. Визначення за допомогою економіко-математичного моделювання та ПЕОМ раціональних за розміром і структурою посівних площ у польовому кормовиробництві на 400 корів для СЗАТ "Гур'ївка" дало такі результати: загальна площа посіву за умов достатнього забезпечення вказаного поголів'я якісними кормами складе 586 га проти 1200 га у середньому за 2005 – 2006 роки; валове виробництво кормових одиниць і перетравного протеїну за рахунок впровадження озимого тритікале та вики озимої і збільшення площі посіву люцерни на зелений корм, сінаж і сіно зросте відповідно на 13,6 і 71,8 %; продуктивність 1 га сіяних трав збільшиться за виходом кормів у перерахунку на кормові одиниці – у 2,3 рази, за виходом перетравного протеїну – у 3,5 рази і за виходом кормопротеїнових одиниць – у 2,9 рази.
10. В умовах нестабільних природно-кліматичних умов південно-західного степу Причорномор'я пропонується широко використовувати посухо- та морозостійкі кормові культури – сорго і сорго-суданкові гібриди, нут, суданку, а також проміжні посіви з 3 – 4-х компонентних травосумішок злакових, бобових та капустяних культур (редьки олійної, гірчиці сарептскої, сурепиці ярої та ін.), що дозволяють подовжити зелений конвеєр як мінімум на 25 – 30 днів і збільшити вихід кормових одиниць на 25 – 30 % та перетравного протеїну на 30 – 40 % порівняно з виходом їх в одновидових посівах та в посівах бобово-злакових травосумішок. Заслуговують на увагу такі нові кормові багаторічні культури, як фацелія, конюшина відкритозіва, козлятник східний, свербіга, рапонтикум сафлоровидний, ехінацея пурпурова, оман високий, кропива коноплеподібна, живокіст шорсткий.
11. Загалом по Миколаївській області сільськогосподарськими підприємствами у 2006 році було продано населенню грубих та соковитих кормів порівняно з 2002 роком відповідно у 2,8 та 2,0 рази менше. В цілому по області рівень забезпеченості великої рогатої худоби населення об'ємними кормами у 2006 році склав 35,1 % і цей показник менше, ніж у 2004 році, на 2,7 відсоткових пункти.
12. У дрібних господарствах різних форм власності і господарювання, в тому числі у господарствах населення, площі кормових культур, їх структура і обсяги виробництва кормів в більшості випадків не задовольняють потребу в них для забезпечення повноцінної годівлі тварин. Вже сьогодні окремі господарства Снігурівського, Новоодеського і Очаківського та інших районів Миколаївської області продають 1 тонну кормів за цінами: сіна – 300 – 350 грн., силосу або сінажу – 150 – 200 грн., соломи – від 100 грн.
13. Існує потреба у створенні ринку об'ємних кормів у сільській місце- вості. Основним виробником кормів, як і тваринницької продукції, мають стати спеціалізовані великотоварні сільськогосподарські підприємства, в яких вже існують кормові сівозміни і повномасштабне виробництво кормів, і тому вони, за нашими дослідженнями, здатні більш ефективно вести тваринництво. Але й інші підприємства (приватно-орендні, фермерські і особисті селянські господарства та ін.) теж можуть виробляти певні види кормів, які потім можуть продавати своїм орендодавцям в рахунок сплати орендних платежів за орендовану землю і майно. Ціна 1 т певного виду корму повинна встановлюватися на підставі визначеної виробничої собівартості одиниці корму, певного рівня рентабельності його виробництва (20 – 30 %) та певних нарахувань на ціну, а також враховувати співвідношення попиту і пропозиції та якість кормів.
14. В межах сільських територіальних одиниць (сільських і селищних рад) власникам великої рогатої худоби доцільно об'єднуватися і створювати безприбуткові госпрозрахункові кооперативи для виробництва кормів на землях громадян і догляду за культурними пасовищами, які були їм надані. Таким кооперативам, на нашу думку, повинна надаватися допомога у вигляді доступних (пільгових) кредитів на придбання кормозбиральної техніки, насіння кормових культур, мінеральних добрив, палива та інших ресурсів. В межах районів та в цілому по Миколаївській області вищезгаданим кооперативам доцільно на умовах кооперації об’єднуватися у асоціації кооперативів задля спільного й ефективного використання дороговартісної кормозбиральної техніки та обладнання для заготівлі кормів. На нашу думку, з такими об'єднаннями можлива співпраця молокопереробних підприємств та інших інвесторів, а також органів місцевого самоврядування.


Список використаних джерел

1.Адамець Ф.Ф. Особливості створення і використання пасовищ в Криму/ Ф.Ф.Адамець, О.В.Приходько // Корми і кормовиробництво.– 1998. – Вип. 54.– С. 37–41.
2.Азізов С.П. Організація ефективного кормовиробництва– основа розвитку тваринництва / С.П.Азізов, Б.М. Батов; за ред. С.П.Азізова.- К.:Інститут аграрної економіки УААН, 2002.- 194 с.
3.Амбросов В.Я. Организационно-экономические основы развития кормо- производства / В.Я.Амбросов // Проблеми ефективного функціонування АПК в умовах нових форм власності та господарювання. Т.1; за ред. П.Т.Саблука, В.Я.Амбросова, Г.Я. Мазнєва.- К.:ІАЕ,2001.- С.635 – 637.
4.Амбросов В.Я. Наукові положення удосконалення економічного і господарського механізмів розвитку сільського господарства / В.Я.Амбросов, Т.Г. Маренич // Економіка АПК. – 2005. - № 10.- С.14-19.
5.Андреїшин М. Чорноземи в Україні / М. Андреїшин // Сільські вісті.-2007.- № 72.-03.07.2007.- С.2.
6.Андрійчук В.Г. Теоретико – методологічне обгрунтування ефективності виробництва / В.Г. Андрійчук // Економіка АПК.- 2005.- № 5.- С. 52 – 63.
7.Андрійчук В.Г. Ефективність діяльності аграрних підприємств: теорія, методика, аналіз: Моногр. / В.Г. Андрійчук. - К.: КНЕУ, 2005.- 292 с.
8.Архипенко Ф.М. Кормовиробництво в умовах зростання посушливості клімату /Ф.М. Архипенко// Вісник аграрної науки.- 1994.- № 9.- С. 36 – 40.
9.Бабич А.А. Ресурсо- и энергозберегающие технологии производства, хранения и использования кормов/ А.А.Бабич, Д.К.Моторний; под ред. М.В.Зубца.- К.: Урожай, 1986.- 104 с.
10.Бабич А.О. Решение проблемы кормового белка / А.О.Бабич // Кормовые культуры, 1991.- № 3. – С.13-16.
11.Бабич А.О. Кормові і білкові ресурси світу /А.О.Бабич.– Київ, 1995.– 298с.
12.Бабич А.О. Посухи і пилові бурі, особливості їх формування, поширення та вплив на кормові і продовольчі ресурси / А.О.Бабич // Корми і кормовиробництво.- 1998.- Вип. 41.- С. 3 – 12.
13.Бабич А.О. Сучасне виробництво і використання сої / А.О.Бабич.- К.: Урожай.- 1993.- 429 с.
14.Бабич А. Соя в умовах південно-західного степу України / А. Бабич, А. Дробітько // Пропозиція.– 200. - № 10.- С. 40.
15.Бабич-Побережна А.А. Світове виробництво і споживання білка населенням / А.А.Бабич-Побережна // АгроІнКом.- 2005.-№ 11 – 32 – 35.
16.Багаторічні трави в інтенсивному кормовиробництві/[Б.С.Зінченко, П.Т.Дробець, Й.І. Мацьків та ін.] і за ред. Б.С.Зінченко. – К.:Урожай,1991. – 189 с.
17.Батов Б.М. Шляхи підвищення економічної ефективності використання природних кормових угідь / Б.М.Батов // Економіка АПК.- № 9.- С. 31 – 37.
18.Бачурний Р. Низька собівартість кормів – головний фактор інтенсивного розвитку м’ясного скотарства / Р.Бачурний // Тваринництво України.-2002.-№ 6.-С.29-31.
19.Бащенко М. Комбінована годівля дійних корів влітку / М.Бащенко, Г.Попова // Тваринництво України.-2003.- № 9 .- С.23 – 26.
20.Бенцаровський Д. Цінуйте те, що маєте…/ Д. Бенцаровський // Пропози-ція.-2000.- № 8 – 9 .- С. 33 – 35.
21.Биленко П.Я., Жаринов В.И., Шевченко В.П. Полевое кормопроизводство/ П.Я.Биленко, В.И.Жаринов, В.П.Шевченко. - К.: Вища школа, 1985.- 296с.
22.Білоусько Я.К. Державна підтримка техніко-технологічного забезпечення аграрного виробництва / Я.К.Білоусько, В.О.Питулько, В.Л.Товстопят В.Л. // Економіка АПК.- 2005.- № 5.- С. 30 – 35.
23.Бова В.М. Пасовища для великої рогатої худоби м’ясних порід у південному степу України / В.М.Бова // Корми і кормовиробництво.- 2003.- Вип. 51.- С. 180 – 182.
24.Бойко В.І. Молочне скотарство: проблеми і напрями його подальшого відродження / В.І.Бойко, М.П.Коржинський, О.А.Козак // Економіка АПК.- 2004.- № 12.- С. 32 – 35.
25.Болотов О.Т. Аграрна реформа / О.Т.Болотов // Экономика и право.- 2000.- № 2.- С. 5.
26.Бурлака Н.І. До питання методики оцінки якості кормів/ Н.І.Бурлака, В.Ф.Цвігун // Корми і кормовиробництво.- 2001.- Вип. 47.- С. 258 – 259.
27.Бурлака Н.І. Економічна характеристика польового кормовиробництва/ Н.І.Бурлака // Корми і кормовиробництво.-2001.- Вип. 47. -С. 295 – 296.
28.Варламова К.А. Багаторічні кормові культури в екстремальних умовах на Півдні України / К.А.Варламова, К.О.Приходько // Корми і кормовироб- ництво.- 2003.- Вип. 51.- С. 205 – 206.
29.Варламова К.А. Интенсивные кормовые культури в системе полевого кормопроизводства / К.А.Варламова, Ю.А.Приходько, Е.А.Приходько // Корми і кормовиробництво.- 2001.- Вип. 47.- С. 122 – 124.
30.Васильчак С. Формування та розвиток регіонального ринку молока і молочних продуктів./ С.Васильчак. - Л.: “Українські технології”, 2005.- 240 с.
31.Вітковський М.П. Посилення ролі держави при переході до ринку / М.П.Вітковський // Економіка АПК.- 1999.- № 1.- С. 134.
32.Гавриленко М. Годівля й утримання високопродуктивних молочних корів /М.Гавриленко //Пропозиція.- 2004.- № 10.- С. 88 – 89.
33.Гавриленко М. Годівля й утримання високопродуктивних молочних корів / М.Гавриленко // Пропозиція.- 2004.- № 11.- С. 77 – 79.
34.Гарькавий В.К. Товарність та ефективність особистих підсобних господарств населення / В.К.Гарькавий, Н.Г.Гончаренко // Економіка АПК.-2001.- № 12.-С.93- 98.
35.Гарькавий В.К. Роль господарств населення у формуванні продовольчего ринку/ В.К.Гарькавий // Формування та розвиток аграрного ринку : Матеріали Шостих річних зборів Всеукраїнського конгр. вчен. економістів-аграрників, Київ, 16 – 17 січня 2004 р./ Редкол..: П.Т. Саблук [та ін].- К.: ННЦ ІАЕ, 2004.- С. 518 – 525.
36.Глущенко Д.П. Основи системного моделювання організації кормової бази сільськогосподарського підприємства / Д.П.Глущенко // Корми і кормовиробництво.-2004.-Вип. 52.- С. 155 – 164.
37.Глущенко Д.П. Оптимізація собівартості зернофуражних та кормових культур у Степу України / Д.П.Глущенко //Тваринництво України.- 2004.-№ 1-2.- С.28-31.
38.Глущенко Д.П. Оптимізація організаційно-економічних показників кормо виробництва / Д.П.Глущенко // Тваринництво України.-2006.- № 3.- С.22-23.
39.Гноєвий В.І. Пріоритетні технології виробництва, заготівлі та використання кормів у молочному скотарстві / В.І.Гноєвий // Молочне і м‘ясне скотарство. К.: Урожай, 1995. – Вип. 87. – С. 101-105.
40.Гноєвий В.І. Інтенсифікація кормовиробнитцва в Україні / В.І.Гноєвий, М.П.Русько, Р.П.Полковник // Зб. наук. праць ІТ УААН, 1999. – Вип. 40. – С. 55 – 61.
41.Гноєвий В.І. Проблема кормів в Україні та шляхи її вирішення в сучасних умовах / В.І.Гноєвий, О.К.Трішин, І.В.Гноєвий // Корми і кормовироб- ництво. – 2004. – Вип. 54. – С.7 – 14.
42.Головин В.П. Один из резервов / В.П.Головин // Кормовые культури.-1991.-№ 3.С.20-22.
43.Гримак М.І. Кормові капустяні культури / М.І.Гримак. - К.: Урожай, 1988.- 112 с.
44.Грицун А.В. Секрети приготування силосу з кукурудзи / А.В.Грицун, В.Жуков, М.Кулик // Пропозиція. – 2001 № 6. – С. 38 – 40.
45.Грицун А.В. Використання геліопідігрівачів повітря для сушіння сіна / А.В.Грицун, А.Д.Гаркавий, А.В.Спірін // Корми і кормовиробництво.- 2003.- Вип.50. С. 169 – 173.
46.Гусєв М.Г. Продуктивність та якість корму суданської трави залежно від умов вирощування в південному регіоні України / М.Г.Гусєв, О.О.Панюкова, Л.В.Косевцова // Корми і кормовиробництво.- 2002.- № 48.- С. 171 – 175.
47.Демідась Г.І. Продуктивність посівів та поживність зеленої маси кормових культур післяжнивного вирощування/ Г.І.Демідась, Р.Т.Івановська, В.П.Коваленко [та ін.] // Корми і кормовиробництво.- 2004.- Вип.53.- С. 130 – 134.
48.Демко А. Ресурсозберігаюча заготівля сіна і сінажу / А. Демко, В.Войтюк, С.Михайлов [та ін.] // Пропозиція. – 2001. - № 1. – С. 92 – 93.
49.Демчак І.Д. Ситуація в аграрному секторі економіки та заходи Уряду щодо державної підтримки розвитку АПК / І.Д.Демчак // Економіка АПК.- 2005.- № 11.- С. 12 – 19.
50.ДЕРЖАВНА ЦІЛЬОВА ПРОГРАМА розвитку українського села на період до 2015 року // Економіка АПК.- 2007.- № 11.- С.3 – 57.
51.Довідник з кормовиробництва / [упоряд. П.С.Макаренко].- 2-е вид., доп. і перероб.- К.: Урожай, 1984.- 248 с.
52.Довідник поживності кормів / За ред. М.М.Карпуся. – 2-е вид., перероб. і доп.- К.: Урожай, 1998. – 400 с.
53.Долінський В.П. Організаційно-економічна реструктурізація кормовироб- ництва в Україні / Долінський В.П. – К., 1997. - 365 с.
54.Долінський С.В. Основні принципи раціонального використання кормо- вих угідь / С.В.Долінський, Н.Й.Балаж, І.Б.Дяченко [та ін.] //Економіка АПК.- 2001.- №.- 10.- С. 5 – 8.
55.Еряшев А.П. Перспективная кормовая культура / А.П.Еряшев // Кормопроизводство. – 2003. - № 1.- С.20.
56.Єрмакова Л. З якісними кормами – 194 дні / Л.Єрмакова, Р.Івановська // Пропозиція. – 2004. - № 7. – С.54-55.
57.Єрмакова Л. З якісними кормами – 194 дні / Л.Єрмакова, Р.Івановська // Пропозиція. – 2004. - № 8 - 9. – С.59-60
58.Єрмакова Л. З якісними кормами – 194 дні / Л.Єрмакова, Р.Івановська // Пропозиція. – 2004. - № 10. – С.68.
59.Жаранов В.И. Люцерна / В.И.Жаранов, В.С.Клюй. – [2-е изд., перераб. и доп.]. – К.: Урожай, 1990. – 320 с.
60.Жуков В.П. Рулонна технологія заготівлі сінажу із трав / В.П.Жуков, М.Ф.Кулик, А.В.Грицун [та ін.] // Корми і кормовиробництво.- 2001.- Вип. 47.- С. 246 – 248.
61.Закон України «Про особисте селянське господарство» від 15.05.2003 року // internet-www.rada.kiev.ua.
62.Запорожець І. Високорентабельне виробництво продукції тваринництва / І.Запорожець, М. Геймор // Пропозиція.- 2001.- № 7.- С. 76 – 77.
63.Зіновчук В.В. Організаційні основи сільськогосподарського кооперативу / Зіновчук В.В. - К.: Догос, 1999.- 256 с.
64.Іваненко Т.Я. Удосконалення польового кормовиробництва – основа від-
родження тваринництва / Т.Я.Іваненко // Збірн. наук. праць "Вісник аграрної науки Причорномор'я" МДАА.- 2001.- Вип.2 (11).- С. 48 – 52.
65.Іваненко Т.Я. Реформування аграрного сектору економіки і проблеми розвитку польового кормовиробництва/ Т.Я.Іваненко // Збірн. наук. праць “Вісник аграрної науки Причорномор’я” МДАА.-2001.- Спец. вип. 4 (13).- С. 339 – 343.
66.Іваненко Т.Я. Ефективний розвиток польового кормовиробництва – одна з важливих умов відродження тваринництва/ Т.Я.Іваненко // монографія: Забезпечення конкурентоспроможності і економічного зростання регіонального АПК / за ред. І.І.Червена, Л.А.Євчук.- Миколаїв, МДАУ, 2005.- С. 263 – 280.
67.Іваненко Т.Я. Удосконалення посівів кормового клину Південного регіону / Т.Я.Іваненко // Збірн. наук. праць "Вісник аграрної науки Причорномор'я" МДАУ.- 2005.- Вип.2 (30 ).- С. 80 – 84.
68.Іваненко Т.Я. Інтенсифікація і економічна ефективність польового кормовиробництва в господарствах Миколаївської області / Т.Я.Іваненко // Збірн. наук. праць "Вісник аграрної науки Причорномор'я" МДАУ.- 2006.- Вип.1 (33).- С. 87 – 93.
69.Іваненко Т.Я. Розвиток регіонального ринку об'ємних кормів для скотарства в господарствах населення / Т.Я.Іваненко // Економіка: проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. - Вип.231: в 9 т. – Т. VІІІ.- Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. - С.1541 – 1547.
70.Іваненко Т.Я. Відновлення та удосконалення польового кормовиробництва – важливий шлях до підвищення рівня забезпеченості скотарства якісними кормами / Т.Я.Іваненко // Збірн. наук. праць "Вісник аграрної науки Причорномор'я" МДАУ.- 2007.- Вип.3 (42).- С. 72 – 78.
71.Іваненко Т.Я. Рейтингова оцінка ефективності вирощування кормових культур / Т.Я.Іваненко // Економіка АПК.- 2007.- № 12.- С. 98 – 102.
72.Іванішін В.В. Стратегічні напрями розвитку сільськогосподарського машинобудування в Україні / В.В.Іванішін // Економіка АПК.- 2006.- № 8.- С. 8 – 13.
73.Ісичко О.Горох – це не тільки найкращий попередник, а ще й... / О.Ісичко, О.Бовсуновський // Пропозиція.- 2004.- № 11.- С. 48 – 49.
74.Каленська С.М. Кормова цінність зерна тритікале / С.М.Каленська, В.Ю.Усачев, О.В.Скотар // Корми і кормовиробництво.- 2001.- Вип. 47.- С. 86 – 87.
75.Камінський В.Ф. Значення погодно-кліматичних умов у виробництві зернобобових культур в Україні / В.Ф.Камінський, А.В.Голодна, С.А.Гресь // Корми і кормовиробництво.-2004.- Вип. 53.- С. 38 – 48.
76.Карпенко М. Інновації механізації заготівлі та приготування кормів / М.Карпенко // Пропозиція.- 2004. - № 7. – С. 91 - 95.
77.Карпенко М. Механізація заготівлі стеблових кормів / М.Карпенко // Пропозиція.–2002. - № 10.- С. 103 – 105.
78.Квітко Г.П. Продуктивність багаторічних бобових трав та їх сумішок на сіно в сумісних посівах з ранніми ярими культурами / Г.П.Квітко, М.В.Липкань // Корми і кормовиробнмицтво.- 1998.- Вип. 41.- С. 12 – 17.
79.Кириленко І.Г. Аграрна реформа в Україні: надбання, проблеми / І.Г.Кириленко // Економіка АПК.- 2005.- № 5.- С. 8 – 14.
80.Кіщак І.Т. Законодавче забезпечення виробництва та використання якісних кормових ресурсів / І.Т.Кіщак // Економіка АПК.- 2005.- № 5.- С. 14 – 17.
81.Кіщак І.Т. Становлення та ефективне функціонування ринку кормових ресурсів [Монографія].- Миколаїв : Вид-во “ІЛІОН”, 2004.- 280 с.
82.Ковбасюк П. Амарант в інтенсифікації кормовиробництва / П.Ковбасюк // Пропозиція.-2002.-№ 10.- С.38 – 39.
83.Ковбасюк П. Культурні пасовища – джерело найдешевших повноцінних корміва / П.Ковбасюк // Пропозиція.- 2000.- № 7.- С.33 – 36.
84.Ковбасюк П. Кормові сівозміни – основа інтенсифікації кормо виробництва / П.Ковбасюк // Пропозиція. – 2001.- № 6. – С.33 – 35; № 7.-С.36-37
85.Ковбасюк П. Кропива коноплевидна – нова високоврожайна кормова культура / П.Ковбасюк // Пропозиція.- 2001.- № 11.- С.38-39.
86.Коломієць Т. Сучасні прес-підбирачі грубих кормів / Т.Коломієць // Пропозиція.- 2006.- № 1.- С. 126 – 129.
87.Колот І. Виробництво молока повинно бути рентабельним / І.Колот, Г.Коровніков // Пропозиція.- 2005.- № 1.- С. 34 – 37.
88.Кононенко В. Високоякісне сіно з люцерни / В.Кононенко, Ю.Журенко // Пропозиція. – 2003. - № 6. – С. 40-41.
89.Копітко П.Г. Молочне скотарство у становленні продовольчого ринку / П.Г.Копітко, Д.К.Семенда // Формування та розвиток аграрного ринку : Матеріали Шостих річних зборів Всеукраїнського конгр. вчен. економістів-аграрників, Київ, 16 – 17 січня 2004 р./ Редкол.: П.Т.Саблук та ін..-К.: ННЦ ІАЕ, 2004.- С. 257 – 264.
90.Корми: оцінка, використання, продукція тваринництва, екологія: Посібник / [М.Ф.Кулик, Р.Й. Кравців, Ю.В.Обертюх та ін.]; за ред. М.Ф.Кулика та ін. – Вінниця: ПП Вид-во “Тезис,” 2003. – 334с.
91.Кудлай І.М. Вплив рівня годівлі на формування молочної продуктивності корів української чорно-рябої молочної породи / І.М.Кудлай // Корми і кормовиробництво.- 2002.- Вип. 49.- С. 35 – 38.
92.Кузнецов Г.М. Система стабільного виробництва кормів та ефективного його використання у молочному скотарстві. Науково-практичні рекомендації / [Кузнецов Г.М., Кравцов Е.К., Гноєвий В.І. та ін.] Харків, 2003. – 18 с.
93.Левандовський І. Соя і проблема кормового білка / І.Левандовський // Пропозиція. – 2000. - № 6. – С. 43.
94.Ливенський А.И. Корма, богатые белком / Левандовський І. Днепропетровск. – изд-во “Промінь”, 1973. – 239 с.
95.Лихенко Н.Д. Інтеграйійні процеси як стабілізуючий фактор у формуванні та функціонуванні ринку кормів / Н.Д.Лихенко // Аграрний вісник Причорномор’я. – 2004. – Вип. 27.- С.92-94.
96.Лоза О.А. Кормові ресурси та їх використання / О.А.Лоза // Економіка АПК.- 2002.- № 9.- С. 67 – 70.
97.Лоза О.А. Формування кормової бази тваринництва на основі кооперації / О.А.Лоза // Агроінком. 2006.- № 5 – 6 .- С. 69 – 72.
98.Лошаков В.Г. Севооборот и полевое кормопроизводство / В.Г.Лошаков // Кормороизводство.-1993.- № 4.- С.26 – 29.
99.Лукінов І.І. Регулюючі ринкові і державні механізми в агробізнесі України / І.І.Лукінов // Економіка АПК.- 1999.- № 1.- С.49.
100.Маткевич В.Т. Кормовий білок : шляхи його збільшення / [В.Т.Маткевич, Л.В.Коломієць, В.Т.Резниченко та ін.]// Корми і кормовиробництво.- 2003.- Вип. 51.- С. 146 – 147.
101.Мельник Л.Е. Подсобниые хозяйства населения : реалии и перспективы / Л.Е.Мельник, А.П.Макаренко, А.А.Любович // Економіка АПК.- 1999.- № 8.- С. 28 – 30.
102.Мельничук А.О. Продуктивність сівозміни за умов біологічного землеробства / А.О.Мельничук, О.І.Савчук, М.Я.Мостовенко // Корми і кормовиробництво.- 2003.- Вип. 50.- С. 54 - 57.
103.Месель-Веселяк В.Я. Розвиток особистих селянських господарств в Україні / В.Я.Месель-Веселяк // Економіка АПК.- 2005.- № 2.- С. 7 – 14.
104.Месель-Веселяк В.Я. Розвиток та ефективність організаційно-правових форм господарювання в сільському господарстві України / В.Я.Месель-Веселяк // Економіка АПК.- 2004.- № 11.- С. 20 – 21.
105.Методические рекомендации по прогнозированию, планированию и оптимизации получения запланированной урожайности кормовых культур. М. – 1987 // ВНИИ кормов им. Вильямса.
106.Микитюк Д. Високорентабельне молоко / Д.Микитюк, Л.Яцик, М.Геймор // Пропозиція.-2006.- № 11.- С. 93 – 95.
107.Микитюк Д. У "Партизані знають, як здобути рентабельне молоко /Д.Ми- китюк, Л.Курцева, М.Геймор // Пропозиція.- 2007.- № 11.- С. 26 – 29.
108.Могільний О.М. Роль і місце держави у становленні та розвитку аграрного ринку / О.М.Могільний // Економіка АПК.- 2003.- № 1.- С. 37 – 43.
109.Моисеенко М.И. Многоукосное использование люцерны / М.И.Моисеенко, В.Г.Ткаченко // Кормовые культуры, 1991. - № 3. – С. 16-17.
110.Никитин А.М. Словарь – справочник по кормопроизводству и кормлению сельскохозяственних животних / А.М.Никитин, В.А.Коновалов, А.Т.Гвоздиковская [под ред. А.М.Жадана]. - К.: Урожай, 1990.- 288 с.
111.Новоселов Ю.К. Состояние и пути увеличения производства кормов и повышения их качества в полевом кормопроизводстве / Ю.К.Новоселов // Сб. науч. тр. К 80-летию ВНИИК им. В.Р.Вильямса.- М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2002.- С. 105 – 111.
112.Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: Справочное пособие / [А.П.Калашников, Н.И.Клейменов, В.Н.Баканов и др.]- М.: Агропромиздат, 1985..- 352 с.
113.Оніщенко О.М. Ефективність господарств населення / О.М.Оніщенко // Економіка України. – 2003. – № 11. – С. 60 – 69.
114.Оніщенко О.М. Особисті селянські господарства у пореформеному розвитку аграрного сектора / О.М.Оніщенко // Економіка України. – 2003. - № 6. – С.
115.Основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств Миколаївської області (за 1996 – 2006 роки): статистичний збірник / Держкомстат України. Головне управління статистики у Миколаївській області. - Миколаїв, 2007.- 103 с.
116.Особисті підсобні господарства України – аналіз витрат та ефективність виробництва видів сільськогосподарської продукції (за редакцією академіка УААН О.М.Шпічака).- К., 2001.- 236 с.
117.Осташко Т.О. Особисті селянські господарстві : інституційні трансфор-
мації і перспективи.- 2005.- № 11.- С. 58 – 60.
118.Осьмак В. До питання заготівлі кормів високої якості / В.Осьмак, І.Качан //Пропозиція. – 2001. - № 10. – С. 94-96.
119.Палац О.Ю. Використання травосумішок галеги східної для виготовлення силосу / О.Ю.Палац, Л.С.Прокопенко // Корми і кормовиробництво.- 2004..- Вип.54.- С. 181 – 184.
120.Патика В.П. Біологічне землеробство як фактор сталого розвитку агроекосистем / В.П.Патика // Матеріали Міжнародної конференції [“Сталий розвиток агроекосистем], Київ.- 2002.
121.Патика В.П. Мікробна азотфіксація у сучасному кормо виробництві / В.П.Патика, В.Ф.Петриченко // Інститут кормів УААН. Міжвідомчий
Стоимость доставки работы, в гривнах:

(при оплате в другой валюте, пересчет по курсу центрального банка на день оплаты)
50





Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2024. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.