У нас уже 242733 рефератов, курсовых и дипломных работ
Заказать диплом, курсовую, диссертацию


Быстрый переход к готовым работам

Мнение посетителей:

Понравилось
Не понравилось





Книга жалоб
и предложений


 


Кластерна модель активізації інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості АРК

     

      Організаційно-економічний механізм дії інноваційного кластера в харчовій промисловості повинен ураховувати особливості формування такої інноваційної структури в конкретному регіоні. Сприятливими факторами формування кластера в Автономній Республіці Крим є: близькість європейських і східних ринків; забезпеченість висококваліфікованими кадрами завдяки функціонуванню в АРК великої кількості спеціалізованих вузів; наявність безлічі постачальників сировини; доступність і унікальність місцевих ресурсів тощо.

      На наш погляд, об'єднання підприємств у кластери відіграє істотну роль в активізації інноваційної активності суб'єктів господарювання. Це відбувається таким чином:

      • нові виробники, що «приходять» у кластер, прискорюють свій інноваційний розвиток, стимулюють науково-дослідні роботи і забезпечують необхідні кошти для впровадження нових стратегій, а це приводить до створення своєрідного інноваційного клімату в кластерних об'єднаннях;

      • відбувається обмін інформацією і швидке розповсюдження нововведень каналами постачальників і споживачів, що мають контакти з підприємствами-конкурентами; • людські ресурси і їхні ідеї утворюють нові «комбінації».

      Головна економічна мета кластерів — зростання конкурентоспроможності регіональної економіки, підвищення продуктивності ресурсів, що залучаються, — досягається завдяки мінімізації сукупних витрат при формуванні єдиного для всіх учасників кластера економічного й інформаційного простору.

      Наголосимо, що кластерна форма взаємодії підприємств сприяє також підвищенню рентабельності, зниженню витрат, створенню нових підприємств, зростанню інноваційної активності регіону.

      Формування кластерів на основі інноваційної інтеграції являє не спонтанну концентрацію наукових і технологічних винаходів, а конкретну систему розповсюдження нових знань і технологій. При цьому головною умовою ефективної трансформації винаходів у інновації, а інновацій — у конкурентні переваги є формування мережі стабільних зв'язків між усіма учасниками кластерів. Отже, на базі стабільних інноваційно активних підприємств (ядра кластерів) і сформованих навколо них суб'єктів економічної діяльності (ланки кластерів) можна створити максимально повний виробничий цикл і єдину збутову мережу.

      При формуванні кластерів об'єднуються різні підприємницькі структури: постачальники спеціального устаткування, нових технологій; наукові і науково-технічні установи як постачальники нових ідей і розробок для організації нової конкурентоспроможної продукції; вузи й інші навчальні установи для забезпечення регіону необхідними професіональними кадрами; державні установи, що надають інформацію та сертифікаційні послуги, а також банківські й інші кредитно-фінансові установи, що здійснюють фінансування інноваційної діяльності.

      Вся работа доступна по ССЫЛКЕ

     

Найти готовую работу


ЗАКАЗАТЬ

Обратная связь:


Связаться

Доставка любой диссертации из России и Украины



Ссылки:

Выполнение и продажа диссертаций, бесплатный каталог статей и авторефератов

Счетчики:

Besucherzahler
счетчик посещений

© 2006-2022. Все права защищены.
Выполнение уникальных качественных работ - от эссе и реферата до диссертации. Заказ готовых, сдававшихся ранее работ.